Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor: Nedrivning af museum vil smadre fredningssystem

»Hvis fredningen bliver ophævet, og det her hus forsvinder, mister man et arkitektonisk hovedværk i Danmark,« siger professor Mogens A. Morgen om affredningen af Vikingeskibshallen i Roskilde.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kulturministeriets beslutning om at fjerne fredningen af Vikingeskibshallen i Roskilde er dybt problematisk.

Det mener professor ved Arkitektskolen Aarhus og medlem af Det Særlige Bygningssyn Mogens A. Morgen. Han tilføjer, at beslutningen er »en bombe under systemet«.

»Vi har opbygget et fredningssystem i Danmark, og det skal man respektere,« siger han.

»Hvis politiske vinde gør, at man går ind og ophæver en fredning, er det sådan set en bombe under det velfungerende system, man har lavet.«

I Det Særlige Bygningssyn, som er kulturministerens rådgivende udvalg i spørgsmål om bygningsfredning, har man flere gange behandlet spørgsmålet om museet.

Her har Mogens A. Morgen selv været med til at beslutte, at bygningen er fredningsværdig.

Museet huser fem vikingeskibe og er en del af Vikingeskibsmuseet, som flere gange har været truet af oversvømmelse og vandstandsstigninger.

Men behovet for ombygning er slet ikke så stort, at museumshallen ikke kan bevares, mener professoren.

»Det er altid kontroversielt at ophæve en fredning. I det her tilfælde, hvor bygningen kan sættes i stand, er det endda meget problematisk,« siger han.

Museet kan bestemme

Beslutningen om bygningens fremtid ligger hos museets bestyrelse, der efter ministeriets beslutning nu har mulighed for at rive den ned.

Bygningen er tegnet af arkitekten Erik Christian Sørensen og åbnede i 1968. Den er fra stilperioden brutalismen og blev fredet i 1998.

»Hvis fredningen bliver ophævet, og det her hus forsvinder, mister man et arkitektonisk hovedværk i Danmark,« siger Mogens A. Morgen.

Museet søgte i 2016 selv om en affredning.

Men i 2017 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen at fastholde fredningen. Her vurderede man, at hallen godt kunne restaureres. Undersøgelser viste, at bygningen ikke var i så dårlig stand som frygtet.

Den beslutning har ministeriet som øverste instans nu omgjort.

Ministeriet mener ikke, at man kan kræve, at museet laver nye tiltag og konstruktionsændringer for at bevare hallen.

Kulturminister Mette Bock (LA) forsvarer beslutningen.

»Man kunne ikke i 60'erne, da man byggede museet, have forudset den stigende vandstand. Derfor bliver vi nødt til at sige, at det, der vægter højest, er, at vi nu kan sikre vikingeskibene,« siger Mette Bock.

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden