0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Melissa Ørnstrup
Foto: Melissa Ørnstrup

Holdet bagsilorenoveringen- fra venstre mod højre: Dan Stubbergaard, COBE Klaus Kastbjerg, Unionholding, Jakob Olesen, NRE, Sune Mogensen, COBE, Stine Lund Hansen, COBE, Caroline Nagel, COBE og Claes Nilsson, COBE

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

The Silo vinder årets Renoverpris: »Der er kommet mere arkitektur med sexappeal med tiden«

Renoverprisen har været med til at gøre renovering sexet, mener paneldommer og Aarhus' tidligere stadsarkitekt Gøsta Knudsen. Nu vil de store tegnestuer også være med.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

The Silo i den nye københavnske bydel Nordhavn løber med Renoverprisen 2018.

Bygningen, der er opført af Union Holding og NRE Denmark og tegnet af Cobe, blev torsdag kåret som det bedste renoveringsprojekt ved den glamourøse Renoverprisfest i Wilhelm Lauritzen Terminal i Kastrup Lufthavn.

Klaus Kastbjerg, ejendomsudvikler og direktør i Union Holding, mener, at renovering »er langt sjovere end at bygge på en bar mark«, og at det er sjovere at renovere gammel industri end boliger.

Rasmus Hjortshøj
Foto: Rasmus Hjortshøj

Ved prisuddelingen formulerede han det som et muntert fif til forsamlingen om, hvordan man spotter, om en bygning har renoveringspotentiale.

»Bygninger, hvor der bor flere duer end mennesker, giver de mest spændende resultater,« sagde han og kunne bekræfte, at The Silo absolut levede op til hans kriterium om mange duer inden renoveringen.

Gammel kærlighed til silo

Den tidligere kornsilo fra 1962 har i mange år stået tom og primært været kendt for graffitien »Hva drikker Mølr«, som kunne ses på lang afstand.

Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Kastbjerg, der også står bag det københavnske madmarked Papirøen, havde haft et godt øje til kornsiloen i lang tid. Men dengang var siloen ikke en bygning, som kommune eller myndigheder var interesserede i, at Klaus Kastbjerg skulle udvikle. Først efter 15 år kunne det lade sig gøre.

I dag er bygningen forvandlet til blandt andet 38 boliger i luksusklassen og en tagrestaurant.

»The Silo er et fornemt eksempel på en ambitiøs transformering fra havneerhverv til attraktive, eksklusive boliger. Det er værdifuldt, fordi der i mange danske havne er funktionstømte siloanlæg, som venter på en stillingtagen til bymæssig genbrug eller nedrivning,« siger Gøsta Knudsen, tidligere stadsarkitekt i Aarhus og formand for nomineringsudvalget, til Politken Byrum om valget af siloen som bedste renoveringsprojekt.

Den rå betonbygning er blevet beklædt med nye facadeelementer af galvaniseret stål - »en rustning« - der passer godt til den rå beton, har prisudvalget vurderet. Altaner, isolering og døre og vinduer er integreret i facadeelementerne, indvendigt har man bevaret så meget beton som muligt, og man har ladet højden til loftet være op til 6-7 meter nogle steder.

Udover Union Holding, NRE Denmark og Cobe Arkitekter står ingeniørerne Balslev og Wessberg bag renoveringen af The Silo.

Arkitektur med sexappeal

Realdania og Grundejernes Investeringsfond, GI, uddelte Renoverprisen for sjette gang.

Gøsta Knudsen, som har været med fra starten, oplever, at synet på renovering har ændret sig markant i den periode, prisen er blevet uddelt.

»I starten var forslagene meget teknisk orienterede, hvor bæredygtighed og energimæssige elementer havde høj prioritet. I dag er bæredygtighed langt mere integreret - det er en selvfølge, at projekter har den del med. Så nu er der mere fokus på god arkitektur, selv om det ikke er en arkitekturpris. Men der er kommet mere arkitektur med sexappeal med tiden. Det tillægger jeg som gammel arkitekt stor værdi. Jeg kan godt lide pirrende byggeri,« siger Gøsta Knudsen.

»I starten var interessen også størst hos ingeniørerne, tegnestuerne i superligaen var ikke så interesserede. Man så ikke renovering som lige så heroisk som konkurrencer om de store spydspidsbyggerier,« mener han.

Udviklingen skyldes blandt andet, at flere og flere store tegnestuer ser et forretningspotentiale i at renovere den enorme boligmasse, vi har i Danmark, vurderer Gøsta Knudsen. Mange byggerier er nu nået en alder, hvor de ikke lever op til nutidens standarder:

»Og det gælder både de meget holdbare byggerier fra 50'erne og betonbyggerierne, der nærmest ikke kan tåle at stå ude om natten. Hvordan løser man det på en begavet måde? Skal det bare rives ned? Her giver Renoverprisen nogle bud, hvor folk i branchen kan inspirere hinanden,« siger Gøsta Knudsen.

Måtte prikke til folk

Også hans kollega i nomineringsudvalget, Henrik Mielke, adm. direktør i entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen, har oplevet ændringen:

»I starten måtte vi ud og prikke folk på skulderen for at få dem til at indstille projekter. De etablerede arkitektfirmaer rynkede på næsen og havde lidt en indstilling a la »er det nu nødvendigt?«. Det var ikke ved renovering, at de høstede hæder. Nu kan de se, hvor relevant det er, fordi man har renoveringsprojekter på tværs af landet med både parcelhuse, bondegårde og store kulturinstitutioner,« siger Henrik Mielke.

»I starten måtte vi ud og prikke folk på skulderen for at få dem til at indstille projekter. De etablerede arkitektfirmaer rynkede på næsen og havde lidt en indstilling a la »er det nu nødvendigt?«

De to er enige om, at det også har haft betydning, at Realdania og GI har brandet og markedsført Renoverprisfesten som et eksklusivt event effektivt. Der blev ikke sparet på gourmetmaden eller underholdningen - og champagnen blev serveret af personale i specialdesignede stewardesseuniformer fra luftfartens barndom for at matche den gamle lufthavnsterminal.

Specialpris til Whiskyhuset på Ærø

Der blev i år indstillet 182 renoveringsprojekter på tværs af hele landet til Renoverprisen. Ud af dem blev seks nomineret.

Sammen med Renoverprisen og en prisstatuette modtog vinderne en check på 100.000 kroner.

Udover Renoverprisen blev der også uddelt en specialpris. Specialprisen går hvert år til et unikt projekt, der ikke nødvendigvis lever op til alle Renoverprisens kriterier.

I år gik prisen til Whiskyhuset på Ærø, der er et »forfriskende indspark i fortællingen om landdistrikternes deroute«, hedder det i bedømmelsen.

Whiskyhuset var et gammelt vaskehus, som nu er forvandlet til Danmarks mindste whiskydestilleri i et projekt, der har været båret frem af de lokale på Ærø.

De fem andre nominerede projekter til Renoverprisen var bondegården Rødbøgegaard i Havreholm i Nordsjælland, den almene boligbebyggelse Korngården i Ballerup ved København, Multikulturhuset i Sønderborg, det moderniserede parcelhus Hosbyhus i Herning og Rømerhus i Aarhus.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.