Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politisk flertal i Københavns Kommune indgår aftale om Amager Fælled

De forhandlende partier forventer, at der kan bygges 2.000 boliger på den omdiskuterede grund på Amager Fælled.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter hårde forhandlinger er et flertal i Københavns Borgerrepræsentation natten til fredag nået frem til en løsning, der skal erstatte byggegrunden Ørestad Fælled Kvarter, også kaldet 'Strandengen', på Amager Fælled.

Det oplyser Københavns Borgerrepræsentation i en pressemeddelelse.

De syv forhandlende partier - Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance - er med aftalen blevet enige om at flytte byggeriet til et område, hvor der i dag ligger et vandrerhjem.

Derudover kommer byggeriet til at fylde 11,8 hektar i stedet for de planlagte 18 hektar. Den tidligere planlagte campingplads, som politikerne i København tidligere har godkendt, ville have fyldt 10 hektar.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation Jonas Bjørn er godt tilfreds med aftalen.

»Jeg synes, vi er landet et rigtig godt sted og har fået en aftale med et solidt flertal,« siger han.

Aftalen har været længe undervejs.

I 2016 lød de konkrete byggeplaner, at det nye kvarter på Amager Fælled skulle sikre 2.400 nye boliger på 'Strandengen', der ligger ved Sundby Station.

Men byggeriet blev mødt af en storm af protester. De 18 hektar, som kvarteret skulle fylde, var nemlig helt uerstattelig natur, lød kritikken.

Der blev indsamlet tusindvis af underskrifter og afholdt flere demonstrationer. Protesterne fik flere partier til at gå imod byggeplanerne i tiden op mod kommunalvalget i november 2017.

1,9 milliarder kroner

Den aftale, der natten til fredag er indgået, rejser de 1,9 milliarder kroner, som kommunen skylder for metrobyggeriet.

Derudover forventer partierne, at der kan bygges 2.000 boliger på grunden. Heraf vil 500 være almene boliger.

Desuden skal en grund ved Bådehavnsgade ud mod Fiskerihavnen udvikles til yderligere 550 boliger.

»Vi sikrer mere end 2.500 boliger i København og får leveret på regningen til metroen, men vi gør det på en måde, hvor vi samtidig sikrer den unikke natur på 'Strandengen',« siger Jonas Bjørn.

Budgetordfører for de radikale Tommy Petersen kalder aftalen »det bedste af to onder«:

»Jeg havde jo helst set, at der slet ikke blev bygget på Fælleden, men der var et flertal uden for de radikale, og derfor blev vi nødt til at sikre os, at der blev bygget mindst muligt.«

Mandag aften forlod Alternativet og Enhedslisten budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus, da de ikke ville give tilsagn om at bygge på Amager Fælled.

»Jeg er glad for, at Radikale og SF bed fast i forhandlingsbordet, da det jo så viste sig, at vi godt kunne rykke flertallet i en grønnere retning,« siger Tommy Petersen.

Aftalen forudsætter, at staten siger god for at affrede grundene på Bådehavnsgade og Selinevej mod til gengæld at frede den såkaldte Strandeng på Amager Fælled, der trods oprindelig natur ikke er fredet.

Klaus Mygind, gruppeformand for SF i København, skriver i et indlæg på Amager Fælleds Venners facebookgruppe, at der er fundet »en tålelig løsning«, selv om han hellere ville have undgået byggeri på Amager Fælled.

»Vi har lagt vægt på, at byggeriet skal være bæredygtigt med materialer, der passer ind i naturen på Fælleden. Og samtidig skal der gøres en særlig indsats for at sikre biodiversiteten i randområdet,« skriver Klaus Mygind.

I et indlæg på Twitter fremhæver Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for Socialdemokratiet i København, at grunden bliver bilfri.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden