0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politisk flertal: Gør det lovligt at opføre hermetisk lukkede boliger i støj- og luftforurenede områder

DF og Socialdemokratiet bakker op om regeringens forslag om, at boliger skal kunne opføres på arealer med støj og støv, hvis det er umuligt at åbne vinduerne, og de er uden altaner.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er blevet enige om et vigtigt punkt i regeringens forslag til en ny planlov, som blev fremlagt 3. oktober. Et forslag, der skal gøre det muligt for kommuner at tillade boligbyggeri i områder med støj og stank, hvis vinduerne blot ikke kan åbnes, og der ingen altaner er.

Det skriver Altinget.

Forslaget om »hermetisk lukkede« boliger i forurenede områder, som det betegnes af regeringen, mødte allerede i høringsfasen modstand fra blandt andre Dansk Byplanlaboratorium, hvilket Politiken Byrum beskrev ved fremsættelsen af det samlede lovforslag 3. oktober.

»Vi har forståelse for, at der kan opstå uhensigtsmæssige sammenstød, men finder det ikke acceptabelt at opføre boliger med hermetisk lukkede vinduer. Vi bør fastholde det høje niveau for danske boliger,« skrev Dansk Byplanlaboratorium i høringssvaret.

Kritikken fik dog ikke regeringen til at fjerne forslaget, og det ser nu ud til at blive gennemført med stemmer fra Socialdemokratiet og DF.

Regeringens lovforslag om en ny planlov, som indeholder flere andre ændringer, behandles dette efterår.

Aarhus ønsker lukkede boliger

Ved seneste ændring af planloven, i 2017, blev det muligt at opføre kontorer i støjplagede og lugtforurenede områder. Kravet til boliger er, at de skal være »hermetisk lukkede« for at få lov til at ligge i tilsvarende områder. Det betyder, at udluftning skal kunne klares med ventilation uden at åbne vinduerne.

En række større byer har ønsket den nye mulighed, oplyser erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til Altinget.

»Der er i dag havneområder eller andre ældre erhvervsområder, hvor der stadig er flere velfungerende erhvervsvirksomheder, men hvor der samtidig er en særlig interesse i at byudvikle – blandt andet med høje etageboliger,« oplyser ministeren til Altinget i et skriftligt svar.

Eksempelvis Aarhus ønsker at lade boliger opføre på havnearealer, hvor støj med de hidtidige regler ville forhindre byudviklingen med boliger.

Enhedslisten imod

Enhedslisten er modstander af lovændringen.

»Det kan godt være, at folk i første omgang er glade for at få en bolig, de ellers ikke kunne få. Men på sigt tror jeg ikke, man har lyst til at bo i områder med støjgener og forurening,« siger Enhedslistens miljøordfører, Øjvind Vilsholm.

Lovforslaget er førstebehandlet og afventer nu udvalgsbehandling.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden