Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringens 10 store kystprojekter stødt på grund

Efter tre år er ingen af de 10 projekter, som regeringen i 2015 gav lov til at bygge på kysten, endnu blevet til noget.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I oktober 2015 gav regeringen dispensation til, at 10 storstilede projekter måtte bygges inden for strandbeskyttelseslinjen, der normalt siger, at man ikke må bygge tættere end 300 meter fra strandkanten.

Men tre år efter har projekterne svært ved at få vind i sejlene, viser en kortlægning lavet af DR's distrikter.

Det skriver DR.

To projekter har lidt druknedøden, mens de otte andre kæmper med enten finansiering eller plangodkendelser for at holde sig oven vande.

Klithotel i Løkken mangler investorer

Drømmene om flere turister, overnatninger og jobs var store. Jublen var derfor stor de 10 steder, hvor man havde fået mulighed for at bygge.

Et af de steder var Løkken. Her skulle et nyt klithotel med 34 værelser, restaurant, wellness- og konferencefaciliteter være et flagskib i de yderste klitrækker.

Men på trods af store ambitioner, er investorerne udeblevet.

»Vi har ingen lige nu, som vi kan sige, der arbejder med projektet. Der var to investorer, som var voldsomt interesserede. Men det strander, når det kommer til, hvem der skal drive det. De siger, at det er for småt,« siger borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S) til DR.

»Når man også skal have et konferenceprogram ind, skal der være større kapacitet på værelsesdelen. Dem, der skal drive det, siger, at det skal være større, hvis der skal være forretning i det henover vintersæsonen.«

Arne Boelt tror stadig på, at et klithotel kan lykkes i Løkken. Men det kræver, at man kigger på lokalplanen for at se, om man kan lave flere værelser.

Dispensation udløber i 2020

Lige så optimistisk er formanden for turistforeningen i Løkken, Stefan Karlborg, dog ikke.

Han frygter, at tiden er ved at løbe fra projektet. Dispensationen til at bygge kystnært udløber nemlig i efteråret 2020.

»Jeg vil sige det på den måde, at jeg håber, det lykkes. Men jeg tror måske ikke helt på det,« siger han.

Dårlig økonomi bremser Fjellerup-projekt

I Norddjurs Kommune ville man med et projekt ved Fjellerup Strand »tilbyde en række faciliteter, som højner strandoplevelsen og indtagelsen af vandet«.

Sådan står det beskrevet i projektbeskrivelsen. Men spørger man Niels Basballe, der er næstformand i teknisk udvalg i Grenaa, går det ikke helt efter planen.

»Der er ikke sket så meget endnu. Så her halter vi nok lidt bagefter,« siger han til DR.

Årsagen skal blandt andet findes i kommunens dårlige økonomi. Ud af de store planer er der kommet en sti, nogle kasser til at sidde på og et skur til kitesurferudstyr.

Professor: Mangler business case

Det overrasker ikke professor i turisme ved Syddansk Universitet, Anne-Mette Hjalager, at det storstilede projekt er langt fra land.

»De fleste af de her projekter har ikke en business case. Det vil sige, at det er meget, meget usikkert, om det her kan svare sig. Det betyder, at investorerne er tilbageholdende. De kan godt regne ud, at det her ikke kan løbe rundt,« siger hun.

Underskriftindsamling imod

Et andet problem, som projekterne nogle steder er stødt ind i, er, at ikke alle synes, det er en god idé at bygge på kysterne.

Det har man mærket i Svendborg, hvor Øhavscenter Christiansminde skulle indkapsle den sydfynske stolthed og identitet, samtidig med at det skulle tiltrække folk fra hele verden.

»Ideen var at samle alle strømninger om naturen, det lokale og gastronomien i ét hus. Vi havde selvfølgelig drømmen om at finde den her fantastiske arkitekt, der kunne tegne et hus, som folk ville rejse fra den anden side af kloden for at tage billeder af,« siger Holger Brodersen, der er direktør for Hotel Christiansminde.

Men projektet mødte stor modstand i lokalområdet, hvor 4.700 underskrifter blev indsamlet imod projektet, og i 2016 afslog Svendborg Kommune at støtte det med 200.000 kroner.

Derfor vurderer Holger Brodersen, at projektet er sendt til ophugning.

»Jeg har været rigtig ærgerlig. Det, tror jeg også, har skinnet igennem til tider. Jeg ville gerne have bidraget til, at man kunne få sådan et hus til eftertiden,« siger han til DR Fyn.

Optimisme i Nordals Ferieresort

Enkelte steder er der dog håb i sigte for projektet. Også selv om det første spadestik ligger to år ud i fremtiden.

For enden af en snæver grusvej står direktør for udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup, og peger ud mod et græsareal.

»Der er ingen tvivl om, at der er mange i fremtiden, der vil synes, det er fantastisk at holde ferie her. Det er en af de smukkest beliggende grunde, jeg har set,« siger han.

Nordals Ferieresort skal rumme campingmuligheder, sommerhuse, ferielejligheder og hotelværelser. Området er med sine 179 hektar så stort, at direktør Niels Feerup må køre i bil for at vise alle resortets grunde frem.

»Vi har gang i de ting, vi skal have gang i. Der er gang i arkæologiske undersøgelser og VVM-redegørelse, som leder hen mod den endelige byggegodkendelse. Den skulle vi gerne have i midten af 2020, og så kan vi komme videre derfra,« siger han.

Sønderborg Kommune har sammen med virksomheden Linak samt Bitten & Mads Clausens Fond investeret 24 millioner kroner i udviklingsselskabet, som Niels Feerup er direktør for.

Selv om han ikke kan løfte sløret endnu, er der meget på tegnebrættet.

»I forsøgstilladelsen er der over 1.000 enheder. Det er ikke sikkert, vi starter med alle enhederne. Vi starter nok lidt mere beskedent, og så arbejder vi videre derfra,« siger han til DR.

Finansieringen af det store resort er ikke noget, der bekymrer Niels Feerup.

»Vi har en række fortrolighedsaftaler med en hel del af partnere, så på nuværende tidspunkt er jeg ikke bekymret,« siger han.

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden