0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vand fra jordens indre kan forsyne Aarhus med grøn energi

Nyt samarbejde mellem Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding kan forandre varmeforsyningen i Danmark.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Energi fra jordens indre kan i fremtiden forsyne Danmarks næststørste by med grøn varme.

Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding er gået sammen om at bane vejen for den hidtil største danske satsning på geotermisk fjernvarme.

Det skriver TV 2 Østjylland.

Geotermi er det varme vand, der befinder sig i undergrunden i Danmark. Hvis man borer ned til det, kan man pumpe det op og bruge til at varme vores huse med. Det kolde vand sender man tilbage til det geotermiske reservoir.

Geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under Aarhus egner sig til at anvende geotermi til fjernvarme.

»Man skal se geotermi som et alternativ til biomasse. Det korte budskab er, at vi ikke brænder ting af ved geotermi. Det er en ægte, vedvarende energikilde. Den producerer på samme måde året rundt, så vi ikke ligesom vindmøller er afhængige af, om vinden blæser eller ej,« siger docent i Centret for Forskning og Udvikling på VIA University College i Horsens Søren Erbs Poulsen til TV 2 Østjylland

Geotermi har også den ekstra værdi, at man kan lagre varme, som man producerer om sommeren, til senere brug i vinteren, siger han.

A.P. Møller overtager stor borerisiko

Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding har tirsdag udarbejdet et Letter of Intent, et intentionsbrev. Brevet bekræfter, at parterne nu indgår i eksklusive forhandlinger om en varmeleverancekontrakt, hvor A.P Møller Holding står for at levere geotermisk varme til brug for fjernvarmen i Aarhus.

»Det tager en stor byrde af skuldrene på forsyningsselskaberne, fordi de ikke længere skal sidde med den risiko, der er, ved at etablere boringer til den her dybde,« siger Søren Erbs Poulsen.

Den økonomiske risiko ved at bore så dybt er netop den største ulempe ved geotermien. Det er med andre ord rigtig dyrt at ramme ved siden af.

»A.P. Møller er eksperter i at bore i undergrunden, og de tager risikoen for at finde det varme vand, så fjernvarmeforbrugerne ikke risikerer at komme i klemme. Det er samtidig en meget, meget klimavenlig energi. Det er en win-win,« siger klima- og energipolitisk ordfører for Socialdemokratiet Jens Joel til TV 2 Østjylland og fortsætter:

»Jeg ser et meget stort potentiale, fordi geotermien potentielt kan levere en meget stor del af vores fjernvarme på en meget klimavenlig måde. Jeg glæder mig over, at det er Aarhus, der tager faklen og løber med den.«

Aarhus Kommune håber, at geotermi vil sikre, at den enkelte forbruger ikke vil opleve så store udsving i varmepriserne, som det er tilfældet i dag.

Første anlæg tidligst i 2021

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, er glad for, at A.P. Møller Holding vil sætte sin ekspertise og sine ressourcer ind på at udvikle geotermisk fjernvarme i stor skala.

»Geotermi rammer rigtig fint ind i det grønne fokus, vi har i Aarhus, og det er en erfaren samarbejdspartner med en god kapital, vi får i ryggen. Det er vigtigt, når man skal udvikle, etablere og drive et geotermisk anlæg i 30 år. Nu starter vi i Aarhus, men det kan jo sagtens brede sig ud til hele Danmark,« siger han til TV 2 Østjylland.

Ifølge den foreløbige tidsplan for projektet bores de første efterforskningsbrønde i 2019-2020. Afhængigt af efterforskningens resultat, vil de første geotermiske anlæg kunne etableres i 2021-2024.

Endnu usikkert

Projektet bygger på omfattende geologiske undersøgelser. Det er dog først, når A.P. Møller Holding får boret de første efterforskningsbrønde, at man kan være helt sikker på, at forholdene er som forventet og understøtter geotermi til fjernvarmebrug.

Er de ikke det, lukker A.P. Møller Holding efterforskningsbrøndene uden udgifter for varmekunderne i Aarhus.

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden