Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivfoto: Werner Karrasch
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Internationale eksperter advarer mod nedrivning i brev: Vikingeskibshallen kan »sagtens« reddes fra vandet

Vikingeskibshallen fra 1969 har »stor bevågenhed og betydning internationalt«, skriver det internationale råd, ICOMOS.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vikingeskibshallen i Roskilde kan »sagtens« reddes fra fjordens stigende vand.

Sådan lyder det fra et hold af internationale eksperter fra Det Internationale Råd for Historiske Bygninger og Områder (på engelsk ICOMOS), som fungerer som ekspertorgan for FN's verdensarvskomité, Unesco i en pressemeddelelse.

Rådet udtrykker i et brev til Vikingeskibsmuseet »stor bekymring« over museets overvejelse om at rive den brutalistiske bygning fra 1969 ned.

Vurderingen er baseret på danske og internationale erfaringer med sammenlignelige skrøbelige og udsatte bygninger af jernbeton, skriver organisationen, som har hovedsæde i Chicago.

I brevet eksemplificerer ICOMOS, hvilke muligheder der er for at løse bygningens problemer.

Affredet af kulturministeren

Advarslen fra ICOMOS kommer, efter at kulturminister Mette Bock (LA) sidst i august valgte at affrede Vikingeskibshallen med henvisning til, at det kræver for store indgreb at redde bygningen fra den stigende vandstand, som man ikke kan pålægge bygningens ejer, Vikingeskibsmuseet.

Affredningen skete trods en anbefaling fra ministerens rådgivende organ, Det Særlige Bygningssyn, om at bevare fredningen af bygningen og udføre de nødvendige indgreb.

Vikingeskibsmuseet har længe ønsket bygningen affredet, men har endnu ikke taget stilling til, om man vil rive bygningen ned.

»Arkitektonisk mesterværk«

Vikingeskibshallen, som huser de fem vikingeskibe fra Skuldelev, er ifølge ICOMOS et »uomtvisteligt dansk arkitektonisk mesterværk« og har »stor bevågenhed og betydning internationalt«.

»Vikingeskibshallen er et fint eksempel på, at når de internationale arkitektoniske strømninger kommer igennem de nordiske arkitekters hænder, så får de et 'løft' i skarphed, elegance og stil, der ofte overgår forbillederne, som det blandt andet skete både i barokken, klassicismen og senklassicismen, og ikke mindst i modernismens bygninger før og efter 2. Verdenskrig,« skriver rådet i pressemeddelelsen.

På vej til fornem udpegning

Søren Vadstrup, lektor på Kunstakademiets Arkitektskole (KADK), er medafsender på brevet. Han håber, at det internationale pres kan få politikere og Vikingeskibsmuseets bestyrelse til at ændre mening.

»Når man ser på det, så er taget og væggene dårlige. Men der er så meget indvendigt, der intet fejler. Det vil i øvrigt koste væsentligt mindre end at flytte skibene et sikkert sted hen og bygge nyt,« siger Søren Vadstrup til TV 2 Lorry.

Han siger desuden, at bygningen er udset til at komme på en liste over de 100 bedste bygninger i det 20. århundrede i en snarlig udgivelse, og det kan ifølge ham bane vejen for at blive optaget på Unesco's verdensarvsliste.

Vikingeskibshallen er tegnet af Erik Christian Sørensen og stod færdig i 1969.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Jobs

Forsiden