0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ørestads vejvand renses lokalt, inden det løber ud i Naturpark Amager

Hofor og By & Havn tester lokal rensning af vejvand i et storskalaforsøg.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I et storskalaforsøg vil  forsyningsselskabet Hofor og By & Havn nu rense vejvand for plast, metal og tungmetaller og partikler, inden det ledes direkte ud i Naturpark Amager.

Det skriver Hofor i en pressemeddelelse.

Vejvand fra byområder er forurenet med for eksempel mikroplast, tungmetaller og næringssalte. Det kan forurene søer, vandløb og grundvand, hvis det ledes direkte ud, og ellers bruger man energi på at pumpe vejvandet ud til et renseanlæg sammen med spildevand.

Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn, udtaler at forurenet vejvand er en udfordring for byudviklingen.

»I byudviklingen af Ørestad har vi fra start håndteret regnvandet, der falder på rene flader som for eksempel tage eller cykelstier, lokalt. Og nu kan det beskidte vejvand også blive renset lokalt i Ørestad Syd. Det er et stort plus for klimasikringen,« siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

Renseteknikken finder sted i rør, hvor der først grovsorteres eksempelvis plastlåg og senere løber vandt nedad gennem dobbeltporøs filtrering.

Teknikken er opfundet af professor Marina Bergen Jensen fra Københavns Universitet. Efter en række forsøg på mindre anlæg har hun sammen med Rambøll, Watercare og Hofor videreudviklet metoden.

»Vi har opfundet en grøn teknologi, der er inspireret af den måde, som stoffer transporteres gennem jordlag på ude i den danske natur. Det såkaldte dobbeltporøse filter, som vi har udviklet, kan rense vejvandet helt uden brug af strøm eller kemikalier,« siger Marina Bergen Jensen i pressemeddelelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden