Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Jyske Bank: Historisk byggeboom i byerne giver risiko for bølgegang i priserne

Selv med et langt kig i arkiverne har Jyske Bank ikke kunnet finde en periode, hvor der blev bygget så meget. »Der er helt klart en risiko for, at der kommer for mange boliger til,« siger bankens økonom.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er fuld gang i byggeriet af nye boliger i de største danske byer. Niveauet er på sit højeste siden mindst 1981, og med stramninger af lånekrav og mulige rentestigninger på vej kan det give boligmarkedet et drag over nakken.

Det vurderer Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, i en ny analyse af boligmarkedet.

»Vi kan konstatere det, vi egentlig godt vidste i forvejen: Boligbyggeriet er tårnhøjt og er steget markant. Og det er endnu højere end før finanskrisen, hvor der også var godt gang i den,« siger Niels Rønholt.

»I tallene kan vi komme tilbage til 1981, og vi kan ikke finde et højere niveau end i dag. Det er muligt, at der i 1960'erne og 1970'erne blev bygget mere, for der blev der virkelig også bygget meget.«

Ifølge Jyske Banks tal blev der i året fra oktober 2017 til oktober 2018 færdigbygget 6.000 nye boliger i København. Tallet var omkring 1.000 efter finanskrisen og toppede før krisen på omkring 4.000.

For Aarhus er udviklingen den samme, og antallet af færdiggjorte boliger ligger nu lige under 4.000. Tallene er sandsynligvis endnu højere, da der kan være forsinkelser af indberetninger.

Hver 4. nye bolig bygges i København

Hver anden nye bolig bliver bygget i de største byer, og København alene står ifølge Jyske Bank for en fjerdedel af alle nyopførte boliger. Tidligere har de største byers andel ligget på 20-30 procent.

»Der er ingen tvivl om, at der har været behov for flere boliger. Men byggeriet er gået amok, og spørgsmålet er, om det er blevet for meget af det gode. Der er helt klart en risiko for, at der kommer for mange boliger til,« siger Niels Rønholt.

Han noterer, at det er svært at tilpasse nybyggeriet til tilflytningen, at boligpriserne er steget markant, og at der er højere beskatning og muligvis højere renter på vej.

»Der skal nok blive brug for boligerne, og de skal nok være til gavn på den lange bane. Men når udbuddet stiger så meget på en gang, så tror jeg sagtens, at vi kan komme til at se bølgegang i priserne,« siger Niels Rønholt.

»Får vi en vending, så kan den blive ret markant. Ligesom den optur, der har været, har været ret markant.«

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden