0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Google Street View
Foto: Google Street View

Den bevaringsværdige villa fra 1933 ses her sammen med de omkringstående huse. De er nu revet ned, så villaen på Kalmargade 12 står ene tilbage.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Én bevaringsværdig villa står tilbage: 219 boliger opføres på gamle villagrunde i Aarhus

Kaup, Eriksen Group og Boligkontoret Århus opfører 219 private og almene lejeboliger. Små 20 boliger, heraf 4 bevaringsværdige, er revet ned. Et enkelt bliver stående som et kompromis mellem kommune og bygherre.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et villaområde på 18.000 kvadratmeter i Aarhus er i fuld gang med at blive omdannet.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Knap 20 villaer er gennem de seneste år opkøbt af en udvikler og er nu nedrevet, med undtagelse af ét enkelt hus.

Der var i alt fem bevaringsværdige huse på arealet, og byrådet gav godkendelse til nedrivning af fire af dem. Ét hus ønskede politikerne bevaret.

Området skal nu omdannes til 219 private og almene lejeboliger, der står klar i slutningen af 2020 eller i begyndelsen af 2021.

Skanderborgvirksomheden Kaup og Eriksen Group fra Aarhus står bag projektet, der ligger i Aarhus-bydelen Christiansbjerg, omkranset af Randersvej, Stockholmsgade, Kalmargade og Malmøgade.

Foruden de to virksomheder er også den almene boligorganisation Boligkontoret Århus bygherre på projektet.

Eriksen Arkitekter
Visualisering: Eriksen Arkitekter

Klik på billedet for at forstørre. Visualiseringen viser Eriksen Arkitekters fremstilling af, hvordan man regner med, at det nye boligområde kommer til at se ud. Den bevarede villa ses blandt rækkehusene.

Kaup og Eriksen Group opfører 171 lejligheder på et til fem værelser og 15 rækkehuse på 122 til 128 kvadratmeter, mens Boligkontoret Århus opfører 33 almene lejligheder. Dermed kommer almene boliger til at udgøre 15 procent af boligmassen i det nye område.

Der kommer desuden p-kælder med plads til 113 biler og 252 cykler, mens rækkehusene får egen parkeringsplads.

Arkitekt: »Lidt fjollet«

Villaen, der får lov at blive stående, er en murermestervilla, som er bevaringsværdig i kategori 4 (på en skala fra 1 til 9, hvor 1 er det højeste).

Mens tre andre villaer i kategori 4 samt en enkelt villa i kategori 3 er blevet revet ned efter kommunens godkendelse, har kommunen og bygherren indgået et kompromis om at bevare villaen fra 1933.

Det fremgår af et referat fra mødet i Aarhus Byråd 22. marts 2017, hvor beslutningen blev taget, samt af lokalplanforslaget for området.

Boligen, der ligger på Kalmargade 12, står nu tilbage som den eneste på grunden, men vil om godt to år være omringet af bygninger i op til seks etager.

Bruno Viuf Larsen, arkitekt og formand for foreningen Bykultur Aarhus, kalder løsningen med at bevare et enkelt hus »usædvanlig og lidt fjollet«.

»Det er ikke verdens mest interessante hus, og derudover mangler man konteksten. Huset er bygget i en sammenhæng, som nu er væk. Og det er sammenhængen, der er vigtig for byen,« siger Bruno Viuf Larsen til Århus Stiftstidende i en anden artikel.

Google Street View
Foto: Google Street View

Den bevarede villa på Kalmargade 12 i juli 2014, mens den endnu var omringet af lignende huse. Nedrivningen af de omkringstående huse begyndte i 2018 og er netop overstået.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden