0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny indsats fra Kystdirektoratet og DMI: Det bliver nemmere at varsle stormfloder

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Borgere i kystbyer, myndigheder, erhverv og andre interesserede, der følger vandstanden i havet, kan se frem til mere stabile og nøjagtige målinger.

Det skriver Kystdirektoratet i en pressemeddelelse.

Kystdirektoratet og DMI har i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Miljøstyrelsen og DTU Space udviklet en manual med anbefalinger til, hvordan vandstanden bedst måles fra øst til vest og nord til syd. Målet er at opnå stabile og nøjagtige målinger, så for eksempel DMI kan varsle stormflodsvandstande med større nøjagtighed, mens Kystdirektoratet får bedre grundlag for at udarbejde højvandsstatistikker, som blandt andet bruges i arbejdet med at forebygge skadevirkninger af oversvømmelser.

Centralt i den nye indsats er en vandstandsmålermanual. Manualen giver ejere af vandstandsmålere og de medarbejdere, der servicerer og drifter vandstandsmålerne rundt om i landet, et bedre grundlag for at tilvejebringe målinger af høj og sammenlignelig kvalitet på tværs af de mere end 100 marine vandstandsmålere i danske farvande.

»Ved at optimere driften af de mange målere, som vi har langs de danske kyster, kan vi skabe en synergi, som vil give både DMI og Kystdirektoratet et meget bedre og mere præcist datagrundlag for at forudse stormfloder og forhindre oversvømmelser. I dag mangler vi det sidste stykke for at få fuldt udbytte af vores data om vandstanden langs kysterne. Vores håb er, at når vi giver målerejere et konkret opslagsværk, kan det styrke de meget værdifulde vandstandsdata yderligere og klæde os bedre på til at stå imod fremtidens vandstandsstigninger,« siger chefkonsulent i Kystdirektoratet Thorsten Piontkowitz.

Vandstandsmålinger bliver i dag anvendt til mange formål heriblandt til at sikre borgere og skibsfart, når stormfloder truer, og til national kortlægning og forskning. Data bruges endvidere i forbindelse med rådgivning om for eksempel klimatilpasning, kystbeskyttelse og byggeri.

»DMI præsenterer vandstandsmålinger og prognoser for en lang række stationer på dmi.dk. Siden bruges både af borgere med interesse i vandstanden, for eksempel op til en mulig stormflod, og af myndigheder og virksomheder, der har brug for vandstandsdata i professionel sammenhæng. Vi har altså en fælles interesse i, at målingerne er stabile og nøjagtige,« siger Kristine S. Madsen, som er Ph.d. og daglig leder for Oceanografi, Forskning og Udvikling hos Danmarks Meteorologiske Institut.

Vandstandsmålermanualen er udarbejdet i samarbejde mellem Kystdirektoratet, DMI, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Miljøstyrelsen og DTU Space.

/Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden