0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Realdania køber betonbygning fra 1960'erne: »Et ikon fra den sene modernisme«

Realdania By & Byg køber betonbygning i Hasselager for at istandsætte det og bevare den markante betonbygning for eftertiden.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et betongitter svævende over en let glasboks.

Sådan beskriver Realdania By & Byg administrationsbygningen for glasfirmaet J.A. Alstrup, tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen i 1967, som det fondsejede selskab netop har købt.

Begrundelsen fra Realdania By & Byg er, at bygningen fra Hasselager ved Aarhus er »en markant eksponent for 60’ernes og 70’ernes erhvervsarkitektur og et af de første eksempler på et åbent kontorlandskab i Danmark«.

Realdania By & Byg køber dermed ejendommen for at »sikre et ikon fra den sene modernisme og give konkrete løsninger til betonrenovering«, skriver Realdania By & Byg i pressemeddelelsen.

»Vi er glade for købet af Glasalstrups administrationsbygning, der med sin enorme tagkonstruktion – et betongitter støbt på stedet – er en enestående eksponent for senmodernistisk erhvervsarkitektur. Beton som byggemateriale er udskældt af mange, men når det anvendes som i tilfældet her, bliver udtrykket helt unikt. Med erhvervelsen vil vi sikre ejendommen den bedst mulige fremtidige bevaring gennem bæredygtig drift og anvendelse,« udtaler Realdania By & Bygs adm. direktør, Peter Cederfeld, i meddelelelsen.

Administrationsbygningen indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Forude venter en omfattende restaurering, der blandt andet skal sikre betonkonstruktionernes funktion og fremadrettede levetid.

Behovet for arkitektonisk vellykkede betonrenoveringer i Danmark vil vokse i løbet af de næste årtier, skriver Realdania. Bygningerne er sårbare over for den naturlige nedbrydning af beton, som på sigt fører til porøsitet, fugtindtrængning og skader på beton og armering.

Ved den nu affredede Vikingeskibshal i Roskilde var nedbrydning af betonen – sammen med en truende, stigende vandstand – en af hovedårsagerne til, at Kulturministeriet valgte at gå imod blandt andre Det Særlige Bygningssyns anbefaling og affrede betonbygningen, der ellers ville kræve omfattende renovering.

»Derfor er det også meget vigtigt, at vi får opbygget solid viden og udviklet konkrete løsninger til renovering af betonbygninger, så vi er godt rustet til den opgave, vi står overfor i de kommende år, hvor vi vil se, at også betonbyggerierne er en del af vores fælles bygningsarv,« udtaler Peter Cederfeld.

Konstruktionerne i den nyerhvervede betonbygning fremstår relativt intakte, beretter Realdania. Men betongitteret har taget farve af mange års vejr og vind, og betonoverfladen skal behandles.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden