Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

27 boligejere stævner Københavns Kommune i sagen om hjemfaldspligt

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter over et års forberedelse stævner 27 boligejere Københavns Kommune i hjemfaldspligt-sagen.

Det skriver TV 2 Lorry.

Boligejerne føler sig uretfærdigt behandlet af kommunen, fordi det sidste år - uden varsel - blev meget dyrere for dem at købe deres boliger fri.

»Det har haft vilde konsekvenser. Folk er gået ned med stress og er knækket økonomisk,« siger Hanne Rosenkrantz-Theil til TV 2 Lorry.

Hun er formand for Foreningen Hjemfaldspligt, som er en samling af mere end 150 borgere, der er ramt i sagen.

Helt konkret har foreningens medlemmer ikke haft traditionelt ejerskab over egen bolig, eftersom kommunen fra gammel tid har haft hjemfaldspligt. Det stammede fra en alternativ finansiering, da huset blev bygget.

Boligejerne har kunnet købe deres bolig fri, men de, der ikke havde gjort dette, fik sidste år forhøjet deres frikøbsbeløb. Forhøjelsen var på cirka en million kroner i gennemsnit, oplyser foreningens formand.

»Folk har fået at vide, at de var grådige boligspekulenter. Men når folk bliver insolvente, bliver de kede af at blive fremstillet som klynkere,« siger Hanne Rosenkrantz-Theil.

Politikerne i Københavns Borgerrepræsentation udviste sympati for den økonomiske klemme, som borgerne er havnet i på grund af ændringerne.

På et møde i Borgerrepræsentationen den 27. april 2017 blev det besluttet at undersøge juridisk, om det er lovligt at sælge til den gamle pris for dem, Københavns Kommune har givet tilbud om frikøb, inden for det sidste år.

En ekstern advokatundersøgelse konkluderede, at det ikke var muligt.

Den undersøgelse kalder formanden for »blålys«.

Advokat: Prisen steg mere end markedet

Foreningens advokater, Finn Lynge Jepsen og Henrik Græsdal fra advokatfirmaet Elmann, argumenterer for, at borgerne har en stærk sag:

»Borgere, i dette tilfælde boligejere med hjemfaldspligt, skal kunne regne med, at kommunen forvalter efter grundlæggende principper og ens for alle. Det har kommunen ikke gjort i forhold til administrationen af frikøbsordningen. Kommunen har for at øge egne indtægter uden varsel ensidigt besluttet at hæve prisen på en boligordning voldsomt meget mere end udviklingen på boligmarkedet retfærdiggør,« siger Finn Jepsen ifølge TV 2 Lorry.

Ifølge foreningen er prisen for at købe sig fri for de fleste steget mellem 100 og 200 procent, mens markedsudviklingen kun tilsagde en stigning på 50 procent.

Sagen søges anlagt ved Østre Landsret, fordi sagen er principiel og har stor betydning for en »ikke ubetydelig mængde borgere mod en offentlig myndighed«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden