0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Esbjerg Kommune
Foto: Esbjerg Kommune

Henrik Vallø.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiker får valgkampsløfte ført ud i livet: Esbjerg vil ansætte en stadsarkitekt

Henrik Vallø, Borgerlisten, kæmpede under valgkampen for at få ansat en stadsarkitekt i Esbjerg Kommune. Det bliver nu til virkelighed.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Under valgkampen sidste år arrangerede Borgerlisten i Esbjerg en helikoptertur. Det skulle symbolisere deres valgløfte om, at byen havde brug for en stadsarkitekt, der kunne tage helikopterblikket.

På grund af dårligt vejr måtte helikopteren blive på jorden, men derimod har valgløftet nu fået vinger. Direktionen har meldt ud, at kommunen vil ansætte en stadsarkitekt.

Det skriver JydskeVestkysten.

»Man manglede en rød tråd i byens udvikling. Jeg vil gerne have, at vi skal have en visionær byudvikling. Så har man brug for en, der sidder oppe i helikopteren,« fortæller Henrik Vallø, der var Borgerlistens spidskandidat under valget og i dag sidder i byrådet, til Politiken Byrum.

Han peger selv på forbindelsen mellem by og havnen, placering af høje huse i midtbyen og infrastruktur - såsom parkeringspladser ved nybyggeri - som oplagte emner for en stadsarkitekt at behandle.

Rolle mangler at blive fastlagt

Det mangler at blive fastlagt, hvilken rolle stadsarkitekten skal have i kommunen. Kommunaldirektør Rikke Vestergaard har fremlagt en plan for økonomiudvalget, hvor blandt andet en stadsarkitekt skal medvirke til at byen får et »sammenhængende, visuelt udtryk på et højt, arkitektonisk niveau«.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) bakker op om organisationsændringen.

»Med stillingen som stadsarkitekt følger vi niveauet i andre større danske byer som for eksempel Aarhus, Aalborg, København og Vejle. Stadsarkitekten bliver den fagligt stærke person, der kan være med til at sikre, at nye byggeprojekter lever op til en vis kvalitet og standard og tænkes ind i en sammenhængende udvikling af byens arkitektoniske udtryk, siger borgmesteren til JydskeVestkysten.

Stadsarkitekten skal have høringspligt ved »alle større byggerier af væsentlig betydning«, ligesom stadsarkitekten skal »påse«, at »arkitektoniske hensyn indarbejdes i gadebilledet«, skriver JydskeVestkysten.

Henrik Vallø, Borgerlisten, fortæller til Politiken Byrum, at han vil være opmærksom på, hvilken rolle stadsarkitekten får. I nogle kommuner har stadsarkitekten mere en funktion af rådgiver, mens andre har større beslutningsansvar.

Hvis det står til Henrik Vallø, skal stadsarkitekten være placeret over direktøren for Teknik & Miljø, men det har kommunen ikke lagt op til.

»Jeg foretrækker en stadsarkitekt, der har mest mulig inflydelse og selvfølgelig også ansvar,« siger Henrik Vallø.

Kommunen får en ny Teknik & Miljø-direktør, når Hans Kjær pensioneres ved udgangen af januar. Den nye direktør for området vil få ansvaret for at fastlægge stadsarkitektens rolle og placering i organisationen.

Esbjerg blive den 8. kommune i landet med en stadsarkitekt. I forvejen har følgende byer stadsarkitekt ansat:

  • Aalborg (Peder Baltzer Nielsen)
  • Aarhus (Stephen Willacy)
  • Frederiksberg (Claus H. Sivager)
  • København (Tina Saaby, afgående)
  • Rødovre (Bjarne Rieckmann)
  • Vejle (Lisbet Wolters)
  • Kolding (Michael Pagaard)
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden