0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dorte Mandrup
Visualisering : Dorte Mandrup
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bestseller fik slukket mikrofonerne til borgermøde om højhus

Bestsellerkoncernen frabad sig rullende kameraer og tændte mikrofoner på borgermøde om det planlagte tårn i Brande – og kommunen efterkom ønsket. Det er et demokratisk problem, mener ekspert. Kommunen svarer, at det i sidste ende var af hensyn til borgernes spørgelyst, at man bad journalister slukke apparater.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bestseller, der står bag det planlagte tårn i Brande, bad inden et borgermøde i oktober Ikast-Brande Kommune om, at kameraer og mikrofoner blev slukket.

Det endte, som tøjkoncernen havde ønsket. Før mødet gik i gang, bad kommunen de fremmødte journalister, om at de slukkede for kameraer og mikrofoner under mødet.

En beslutning, der undergraver den demokratiske proces i byudviklingen, mener en ekspert.

»Når man ikke giver pressen optimale muligheder for at dække sagen, ikke mindst for de mange borgere, der ikke kan deltage, er det med til at undergrave mulighederne for at brede sagens aspekter ud,« siger Roger Buch, chefforsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Anders Hviid
Foto: Anders Hviid

Roger Buch.

Inden og efter mødet kunne journalister bruge mikrofon og kamera. Når de skulle slukkes under selve mødet, var det, fordi kommunen frygtede, at de kunne virke som en hindring for borgernes spørgelyst, argumenterer Ikast-Brandes planchef, Karina Kisum Jensen over for Politiken Byrum.

Borgermødet var en del af den høringsproces, der foregik, efter byrådet i september besluttede at ændre lokalplanerne, så 'Bestseller Village & Tower' kan bygges med 645.000 kvadratmeter.

Filip Knaack Kirkegaard, Politiken Byrum
Foto: Filip Knaack Kirkegaard, Politiken Byrum

Karina Kisum Jensen, planchef i Ikast-Brande.

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens projekt vil udover højhuset på 320 meter rumme et højhus på 75 meter samt to på 50 meter og et på 40 meter.

Kun skreven presse har kunnet dække tilstrækkeligt

Argumentet om, at de slukkede kameraer og mikrofoner skulle være af hensyn til borgerne, giver Roger Buch ikke meget for. Når en kommune afholder møder, hvor den elektroniske presse deltager, sørger kommunen typisk for at aftale nogle spilleregler, påpeger han:

»Det er helt fair at stille nogle krav til mediernes ageren. Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at man ødelægger eller forstyrrer mødet. Men at man står i et stilfærdigt hjørne med et kamera eller en mikrofon generer jo ikke,« siger Roger Buch, der heller ikke mener, at det er tilstrækkeligt, at der kunne tages notater under mødet.

»Vi ved, at borgerne i stigende grad bruger radio og tv, når de orienterer sig om kommunalpoltik. Men under alle omstændigheder lever vi i et frit og åbent samfund, hvor medierne skal have lov til at gøre, som de finder bedst for at kunne beskrive, hvad der foregår i samfundet.«

Roger Buch ser sagen som et »bekymrende symptom« på en bredere udvikling, når det gælder lokale journalisters mulighed for eksempelvis at dække vigtige byudviklingsprojekter:

»Der bliver på alle mulige måder lagt forhindringer eller direkte benspænd ud for, at journalisterne kan gøre deres arbejde. Det er svært at lave radio uden lyd, og det er svært at lave TV uden billeder. Ytringsfrihed er en central værdi i vores demokratiske samfund. Man bør under ingen omstændigheder forhindre pressen i at udføre sit arbejde – specielt ikke når det gælder så stort et byggeprojekt,« mener Roger Buch.

Bestseller var kede af rullende kameraer

Planchef Karina Kisum Jensen har tidligere over for Politiken Byrum skrevet i en mail, at det var kommunen, der afholdt mødet:

»Bestseller har altså ikke haft noget med mødets form at gøre.«

I en efterfølgende aktindsigt i emailkorrespondancen mellem kommunen og tøjkoncernen fremgår det dog, at Bestseller har spurgt ind til, om der er kommet »styr på presseregler vedr. kamera etc.« med henvisning til et tidligere udtrykt ønske om at få dem slukket.

Over for Politiken Byrum bekræfter Bestseller, at ønsket kom fra dem:

»Da der stadig er lang vej til, at projektet er en realitet, og der derfor kan nå at ske mange ting i forhold til det endelige projekt, havde vi dog det ønske til kommunen, at det forblev et borgermøde, hvor alle interesserede blev ordentlig informeret, og ikke blev et pressemøde, hvor vi skulle brande eller sælge vores projekt. Dette ønske blev efterlevet af kommunen, og det blev aftalt i god ro og orden med de journalister, der var til stede på dagen, at der ikke var rullende kameraer under selve mødet,« skriver tøjkoncernen i en email.

Uanset at Bestseller ytrede ønsket, var kommunen kommet frem til samme beslutning, bedyrer planchef Karina Kisum Jensen:

»Bestseller gav over for os udtryk for, at de ville være kede af rullende kameraer under selve mødets afvikling. Uanset om Bestseller havde haft denne holdning eller en anden, er det min vurdering, at Ikast-Brande Kommune havde truffet beslutningen om ikke at have rullende kameraer og mikrofoner under selve borgermødet,« skriver Karina Kisum Jensen i en email.

Hvorfor overhovedet involvere Bestseller i dette spørgsmål – det er vel i sådan en sag kommunen, der skal beslutte, hvordan et borgermøde om en lokalplan skal afvikles?

»En part i en sag har altid lov til at ytre ønske om, hvordan de gerne ser et møde afviklet. I sidste ende er det dog kommunen, der beslutter, under hvilke former mødet afvikles – inklusive pressehåndtering. Før mødets afvikling fornemmede vi en del interesse fra forskellige medier, og vi valgte derfor i kommunen at forberede os inden mødet,« skriver Karina Kisum Jensen.

Ekspert: Brud med sandhedspligt

Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kritiserer, at planchefen i første omgang fremstillede det som kommunens egen idé at begrænse tv- og radiojournalisternes arbejde.

Forskeren henviser til, at alle kommunalt ansatte har sandhedspligt:

»Kommunen har tegnet et billede af, at det var deres egne overvejelser om hensyn til borgerne, som førte til kravet om slukkede kameraer. Nu kommer det frem, at Bestseller ønskede slukkede kameraer, hvilket kommunen burde have oplyst om – hvorfor har kommunen holdt dette ønske skjult? Og tilbage står også spørgsmålet om, hvad sandheden er: Var det af hensyn til Bestseller eller borgerne, at kommunen krævede slukkede kameraer? Hvis det er hensynet til Bestseller, som var årsagen, forværres det demokratiske problem i denne sag.«

Karina Kisum Jensen siger i en afsluttende kommentar:

»Vi har på intet tidspunkt forsøgt at skjule noget som helst. Det har været vigtigt for os, at alle, såvel medier som borgere, havde lige ret til at modtage information. Der var mødt mange journalister frem til borgermødet, og de optog både før og efter mødets afholdelse, ligesom jeg så, at de noterede en del under mødet. Det var kommunens beslutning, at der ikke skulle være rullende kameraer og mikrofoner. Det var også Bestsellers ønske, men det var altså hensynet til borgernes spørgelyst, der var udslagsgivende for vores beslutning.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.