0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skrappere DGNB-krav til blandt andet miljøfarlige stoffer på vej

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Green Building Council Denmark (DK-GBC) planlægger at skærpe en række kriterier for DGNB-certificering i løbet af 2019.

Kriterierne for indeklima, sundhed og miljøfarlige stoffer bliver skærpet for blandt andet at inkludere ny viden og leve op til nye EU-regler, siger Mette Qvist, direktør i DK-GBC, til Politiken Byrum.

Bygningsreglement 2018 opstiller desuden en ny, alternativ beregningsmetode til dagslys, som de nye DGNB-kriterier skal tage højde for. Som følge af de nye krav vil der for eksempel blive taget højde for, om vinduerne vender mod nord eller syd, og om der er omkringliggende, skyggende bygninger, ligesom beregningerne tilpasses det danske klima.

Skrappere krav til kemi

De kommende tilpasninger i kriterierne vil også betyde skærpede krav til blandt andet miljøfarlige stoffer i form af overfladebehandling af gulve eller møbler, som skader indeklimaet, eller i form af lime, fugemasser og lignende, der skader indeklimaet og miljøet.

»I Danmark er vi ikke særligt dygtige til kemi i bygninger. Vi har ikke mange eksperter inden for området, så der er et stort arbejde i at få oversat og dokumenteret konsekvenserne af de stoffer, vi bruger,« siger Mette Qvist.

Samtidig med, at kravene skærpes, skal de også gøres lettere tilgængelige, tilføjer hun.

»Det nytter ikke, at vi stiller megahøje krav, så en arkitekt, en ingeniør eller en bygningskonstruktør ikke kan finde ud af det, medmindre de har en kemigrad. Derfor går det hånd i hånd.«

Som DGNB-kriterierne er i dag, er stoffet formaldehyd samt flygtige organiske forbindelser, der går under samlebetegnelsen TVOC, rubriceret som knock out-kriterier – altså stoffer, der umuliggør en DGNB-certificering, hvis de findes i for store mængder i byggeriet.

Om der bliver introduceret nye knock out-kriterier i forbindelse med skærpelsen af reglerne, har DK-GBC endnu ikke besluttet.

Point for innovation

Som endnu et tiltag vil DK-GBC indføre point for særligt innovative løsninger, altså løsninger, der lever op til et eller flere af de 40 DGNB-kriterier på en måde, »som ikke er set før«.

»Vores kriterier er på bygningsniveau, så der er metodefrihed, og du kan komme med de løsninger, som du kan dokumentere lever op til kriterierne. Det giver rum til innovation, men det går lidt langsomt, så vi vil gerne skubbe til det med det her tiltag,« siger Mette Qvist.

Der er endnu ikke sat deadline på de nye kriterier, men de introduceres efter planen i én omgang senest til efteråret, siger Qvist.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden