0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

App vil lade borgere give input til kommunen om byens rum

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det københavnske byudviklingsmedie Magasinet KBH vil udvikle en app, der inddrager borgerne i byudviklingen langt tidligere, end det sker i dag.

Civitist, som appen hedder, skal gratis give borgere i alle landets byer mulighed for at anmelde og give deres ønsker til kende om byrum og bygninger i byen.

»Civitist giver byboere mulighed for at rangere, ønske, kommentere, stemme, foreslå og samarbejde om det fysiske rum omkring dem. Med et AI-system (system baseret på kunstig intelligens, red.), der lærer af alle disse data, skaber Civitist helt nye indsigter, der skal forbedre verden omkring os,« udtaler Anders Ojgaard, grundlægger af Magasinet KBH, i en pressemeddelelse.

Vil rejse kvart million

Appen er endnu kun på tegnebrættet. For at få penge til at udvikle appen har Magasinet KBH i dag, onsdag, startet en kampagne på crowdfunding-hjemmesiden Kickstarter, hvor mediet håber at rejse mindst 250.000 kroner.

I skrivende stund, torsdag 3. januar omkring middag, har 24 bidragydere tilsammen støttet projektet med 3.387 kroner.

Flere kommuner bruger allerede i dag apps, hvor borgere kan rapportere om for eksempel huller i en vej, om en fyldt skraldespand eller en gadelampe, hvor pæren er gået. Men Civitist skal altså gå et skridt længere ved at give borgere mulighed for at anmelde og give input til byens rum.

»Som almindelig byboer er der i dag ret begrænsede muligheder for at give sin mening til kende. Er der forslag til nyt, kan man indsende såkaldte høringssvar til kommuner. Og der holdes med mellemrum kommunale borgermøder. Men det hele sker på bagkant,« siger Anders Ojgaard, der er uddannet arkitekt, i en video til Kickstarter-kampagnen.

»Vi er nu et godt stykke inde i det 21. århundrede, og vi kan gøre det her en hel del smartere.«

Gratis version og betalingsversion

Den information, som brugerne giver på appen, skal efter planen anonymt sendes til et bagvedliggende system, som omdanner data til samlede konklusioner om, hvad brugerne ønsker for deres by, som både brugere, kommuner og byggeriets mange aktører får adgang til på en hjemmeside.

Konklusionerne om København vil desuden løbende publiceres i Magasinet KBH.

Med 250.000 kroner vil Magasinet KBH kunne udvikle første version af appen til iPhone i sommeren 2019, hvorefter en version til Android-telefoner »vil følge hurtigst muligt herefter«, fremgår det af kampagnen.

Appen bliver gratis for almindelige brugere, men det er planen, at der senere skal udvikles en professionel version til kommuner og andre udviklere, som mod betaling kan få »en mere dybdegående version, der kan vise indsigter af særlig interesse for dem«, uddyber Anders Ojgaard i en email til Politiken Byrum.

Civitist bliver tilgængelig i hele landet, men appen er afhængig af en vis datamængde, hvorfor det kræver et vist antal brugere i hver by, før appen virker.

Kickstarter-kampagnen løber til 1. februar klokken 8.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden