Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SLA
Visualisering: SLA
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SLA og billedkunstner vinder konkurrence om helhedsplan for Nakskov bymidte

Nakskov vil forsøge at få fonde til at finansiere helhedsplanen for Nakskovs bykerne, hvor SLA og billedkunstner Morten Stræde netop har vundet en parallelkonkurrence.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bliver landskabsarkitekterne hos SLA og billedkunstner Morten Stræde, som skal designe en ny bymidte i Nakskov med omdrejningspunkt i Axeltorv.

Det skriver Lolland Kommune i en pressemeddelelse.

Lolland Kommune har siden 2014 arbejdet med et byrumsprogram for Nakskov, og i efteråret bad kommunen de to landskabsarkitektvirksomheder SLA og Schønherr udarbejde oplæg til en ny helhedsplan for bykernen og Axeltorv. Teknisk Udvalg har nu – efter en workshop, hvor en lokal følgegruppe og centrale aktører deltog – udvalgt SLA som vinder af parallelkonkurrencen.

Den røde markering viser Axeltorv.

»Netop fordi torvet har sådan en central placering i Nakskov, så har det taget tid at finde ud af, hvad der skal ske,« udtaler næstformand i Teknisk Udvalg Henrik Høegh (V) i pressemeddelelsen.

Der er 5 millioner kroner tilbage i byrumsprogrammet, hvor blandt andet Havnegade allerede er blevet forskønnet, men det samlede forslag fra SLA forudsætter investeringer for over 60 millioner kroner.

Kommunen vil nu arbejde på at finde yderligere finansiering af helhedsplanen udefra. Håbet er at skaffe midler fra Realdania og andre fonde.

SLA
Visualisering: SLA

Collage af Søndertorv.

Opdraget til konkurrencen var, at byen skal udvikles til en by med en levende bymidte, en synlig kulturarv, et stærkt handelsliv og styrkede forbindelser i byen for både borgere, erhvervsliv og besøgende. Derudover skulle planen indeholde en konkret skitse for Axeltorv som byens centrale plads.

Formand for Teknisk Udvalg Gert Mortensen (S) udtaler, at det var interessant, at de to landskabsarkitektvirksomheder »langt hen ad vejen så byen på samme måde«.

SLA
Visualisering: SLA

Visualisering af Farverensstræde med ny belægning.

»Det siger noget om, hvor stærk en identitet Nakskov har, og det gør mig tryg ved, at vi nu er på rette vej,« udtaler Gert Mortensen i pressemeddelelsen.

Udgangspunktet i SLA's og Morten Strædes forslag er, at borgerne i en moderne købstad i en landkommune ønsker »tæt kontakt til naturen og det at være en del af et fællesskab«, skriver kommunen.

SLA
Visualisering: SLA

Skitse for Stationsparken.

Tre centrale greb gennemføres etapevis:

  • I byen skal røde gader og stræder understøtte Nakskov bykernes bymæssige kvaliteter, bygge videre på de allerede eksisterende anlægsprojekter og realiserede fornyelser af gader og stræder i Nakskov.
  • Kunst skal spille en aktiv rolle i at udvikle Nakskov som bosted og besøgsmål på en helt ny måde. Rum i byen kan transformeres til skulpturelle pladser, og der introduceres en kunststi, der forbinder den historiske by og med Hestehovedet.
  • Natur: En grøn ring er »en oversættelse af det grønne fæstningsanlæg«. Den skal genintroducere natur i byen som en tydelig markør og velkomst til Nakskov bykerne, hvad enten man ankommer fra land eller vand.

Redigeret 14. januar kl. 9.57: Det er tilføjet, at Morten Stræde har været med til at udarbejde forslaget.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden