Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krydsrum Arkitekter og Enemærke & Petersen
Visualisering: Krydsrum Arkitekter og Enemærke & Petersen
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Får 1 million hver: Vinderne af Realdanias nye konkurrence om genanvendelse er fundet

Affaldstræ til salg i byggemarkeder, svampesporer som byggemateriale og skure lavet af tagaffald er de tre løsninger, der hver modtager én million kroner i Realdanias nystiftede konkurrence, Circular Construction Challenge.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De tre første vindere af Realdanias nye konkurrence i genanvendelse af byggematerialer, Circular Construction Challenge, er fundet.

Golder Associates, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og Krydsrum Arkitekter har udviklet de tre vinderløsninger.

Det skriver Circular Construction Challenge i en pressemeddelelse.

Ud af et felt af 39 ansøgere og seks finalister vinder de hver 1 million kroner til videreudvikling af deres løsning samt et innovationsforløb på tre bootcamps, der skal sikre udvikling, test og konkretisering i fysiske prototyper.

Renset affaldstræ

Golder Associates vinder i samarbejde med Solum og Stark for udviklingen af løsningen Gentræ, som indsamler træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser, der renses af Solum og sælges til Stark, som kan sælge træet videre til forbrugere. Fem entreprenører har indtil videre givet adgang til indsamling af træ på deres byggepladser, fremgår det.

Løsningen kan udvides til også at gælde andre materialer, for eksempel mursten, og andre steder med midlertidige konstruktioner, herunder festivaler, fremgår det.

»At vinde Circular Construction Challenge giver os muligheden for, i de kommende seks måneder, at udføre en grundig analyse af hele den cirkulære værdikæde med det formål at designe den optimale miljømæssige, sociale og økonomiske løsning for introduktion af Gentræ, og på sigt andre genbrugsmaterialer i byggemarkeder,« udtaler Maria Ekblad, project and HSQE manager i Golder Associates, i meddelelsen.

Svampesporer i affald

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Søren Jensen vinder for sin udvikling af et byggemateriale, til eksempelvis akustikplader og isolering, produceret ved at gro svampesporer i affaldsstrømme.

Lige nu forsøger virksomheden sig med forskellige prototyper. Otte universiteter har ifølge pressemeddelelsen udtrykt interesse for løsningen.

Skure af tagaffald

Krydsrum Arkitekter vinder i samarbejde med Enemærke & Petersen for sit projekt ReSkur, som fremstiller skure af genbrugt træ og tegl fra tagrenoveringsaffald.

Holdet har indgået en aftale med den almene boligorganisation Lejerbo om at levere skure til nye byggerier.

»At vinde Circular Construction Challenge giver os en afgørende mulighed for hurtigt at kunne hjælpe helt almindelige ejendomsejere i Danmark med en bæredygtig omstilling,« udtaler Niels Jakubiak Andersen, partner og adm. direktør i Krydsrum Arkitekter, i pressemeddelelsen.

Prototype om 6 måneder

Vinderne er valgt ud fra fem kriterier, herunder hvor meget affald løsningen fjerner, hvor stor værdi løsningen har for markedet, og i hvilken grad den kan skaleres i Danmark og globalt, fremgår det. De fem kriterier går under betegnelserne cirkularitet, vision, værdiskabelse, skaleringspotentiale og samskabelse.

Realdania lancerede Circular Construction Challenge i august 2018. De seks finalister har haft to måneder til at sætte deres team. Små 100 virksomheder og eksperter søgte om at komme med på et af de seks teams, fremgår det. Finalisterne indsendte i januar blandt andet forretningsplan og samarbejdsaftale for teamet, og det er på baggrund heraf, at de tre vindere er fundet.

Vinderne har nu seks måneder til at udvikle den første prototype og udarbejde en forretningsmodel til deres løsning.

Konkurrencen er finansieret af Realdania og har Dansk Design Center som hovedoperatør. Derudover er blandt andre herunder Lendager Group, ISWA, Building Green, Erhvervsstyrelsen, VCØB og Bloxhub tilkoblet projektet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden