Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BIG
Visualisering: BIG

Visualisering af det foreslåede byggeri set fra det tidligere fyr på spidsen af Sundmolen. Huset opføres i beton og med store vinduespartier.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

BIG-projekt nedstemt: »Jeg kan ikke huske, at jeg har set noget så grimt i København«

Fem partier har nedstemt BIG's design af deres egen, nye kontorbygning i Nordhavn, fordi det manglede æstetiske kvaliteter. Socialdemokratiet advarer mod smagsdommeri.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Jeg kan ikke huske, at jeg har set noget så grimt i København. Vi er jo som politikere valgt på holdninger, og derfor synes vi også, at det er nødvendigt at tage et æstetisk hensyn.«

Sådan begrunder Jakob Næsager (K), medlem af  Københavns Teknik- og Miljøudvalg, over for Byens Ejendom, at Det Konservative Folkeparti – sammen med Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten – har nedstemt et tillæg til lokalplan for  Sundmolen i Nordhavn i København.

Bygningen er tegnet af BIG og skulle opføres i beton og glas. Og skulle være BIG's eget kontor.

De fem partier begrunder nedstemningen således i en protokolbemærkning til referatet:

»Partierne mener ikke, at bygningen er æstetisk tilfredsstillende og ønsker yderligere et mere klimavenligt materialevalg,« skrev partierne.

»For os handlede det mest om, at det ikke var grønt nok, og at vi gerne så, at det blev bygget i et mere bæredygtigt materiale end beton. Andre partier brød sig ikke om udseendet på bygning, men for os var det mere materialerne,« siger teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, til TV 2 Lorry.

Socialdemokratiet og Liberal Alliance skrev derimod, at de stemte for, fordi kommunen i den eksisterende lokalplan fra 2015 selv fastsatte, »at bebyggelsen på spidsen af Sundmolen skal adskille sig« fra de øvrige bygninger, og at materialevalget »skal afspejle Sundmolens havnekarakter og gerne må afvige fra materialebrugen i de øvrige nybyggerier i området«.

Socialdemokrat advarer mod smagsdommeri

Over for Politiken Byrum uddyber Niels E. Bjerrum, socialdemokratisk medlem af udvalget, at han mener, at politikernes smagsdommeri skal doseres, så udvalgsmøderne ikke »stikker i en masse retninger«. Han er mere stemt for »i højere grad at lade det være op til tegnestuer«, især i sager hvor der har været udbudsrunder og konkurrencer.

Området set mod nord. Lokalplanområdet for eksisterende lokalplan er indtegnet med hvid linje, og området er omfattet af tillæg nr. 1 med stiplet hvid linje. De vigtigste gader og stednavne er navngivet.

»Hvad man synes er pænt og grimt, er jo subjektivt. Hvis Næsager synes, at det er afgørende for ham, så er han i sin fulde ret til at synes, at den skal tegnes anderledes. Men der har før været uheldige situationer, hvor politikere træder for meget ind på arkitekternes banehalvdel,« siger Niels E. Bjerrum uden dog at ville give eksempler.

»Det er jo også det, vi har en stadsarkitekt til. Jeg tror, vi skal passe på at blive for meget smagsdommere. Men jeg har ikke noget imod, at man gør det i sager, der betyder meget for en,« siger Niels E. Bjerrum.

Stadsarkitekten har dog ikke været inde over denne sag, siger han.

Hvad synes du selv om bygningen?

»Ååh, men så bliver jeg også subjektiv. Jeg har ikke noget imod den, må jeg sige. Jeg skal heller ikke sige, at det er det flotteste byggeri, jeg nogensinde har set. Men jeg har ikke samme betænkeligheder som Jakob (Næsager, red.).«

»BIG plejer jo at lave nogle ting, der bliver prisbelønnet over hele verden. Så laver de sådan noget her, som en politiker siger, han synes er det grimmeste, han nogensinde har set. Det understreger jo bare, hvor subjektivt, det er, og hvor svært det er at navigere i,« siger Niels E. Bjerrum.

Opdateret 8. februar kl. 7.21 med kommentar fra Ninna Hedeager Olsen. Læs kommentar fra Bjarke Ingels i denne artikel.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden