Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Cebra
Visualisering: Cebra
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ophævelse og nyfredning af Skamlingsbanken giver mulighed for besøgscenter

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sønderjyllands højeste punkt, Skamlingsbanken på 113 meter, skal have et besøgscenter og en folkemødeplads.

Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Byggeplanerne er gjort mulige, efter Fredningsnævnet enstemmigt har vedtaget at ophæve fredningen af Skamlingsbanken og frede det historiske punkt på ny. Fredningssagen blev rejst af Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Kolding Kommune i foråret 2018, da det stod klart, at planerne ikke kunne gennemføres under den gamle fredning fra 1936.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at DN havde visse reservationer over for de oprindelige planer, men vi nåede frem til en fælles forståelse. Resultatet er en markant større og bedre fredning end den oprindelige. Med fredningen sikrer vi offentligheden adgang til hele Skamlingsbanken, ligesom vi med naturpleje og -genopretning beskytter den unikke og artsrige natur på Skamlingsbanken i generationer fremover,« siger Esben Christoffersen, formand i DN Kolding.

Med 128 hektar er den nye fredning geografisk langt større end den gamle på 35 hektar.

Det nye besøgscenter er tegnet af Cebra og skal indeholde udstilling, café, butik. Det får udsigt over Skamlingsbanken gennem gennem det store glasparti, som udgør bygningens ene sidevæg.

Lokalplan, byggetilladelse med videre igangsættes i foråret sammen med renoveringen af mindesmærker og landskabsrum. Til sommer begynder byggeriet, og besøgscentret forventes indviet i 2020.

A.P. Møller Fonden støtter projektet med 40 millioner kroner, mens Foreningen Plan-Danmark har doneret en halv million kroner til renovering af mindesmærker.

Der er mulighed for at klage over fredningsafgørelsen de næste fire uger.

Cebra
Visualisering: Cebra
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden