0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frank Jensen: Byg 1.000 nye ungdomsboliger om året

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I forbindelse med planen for Københavns udvikling de kommende 12 år foreslår overborgmester Frank Jensen (S), at kommunen bygger 1.000 nye ungdomsboliger om året de næste 12 år

Københavns politikere skal de kommende måneder drøfte en ny kommuneplan, som sætter rammerne for byens fysiske udvikling de næste 12 år. I den forbindelse opfordrer overborgmesteren nu til, at der bygges 12.000 nye ungdomsboliger i løbet af de næste 12 år.

»København vokser med 10.000 indbyggere hvert år, hvoraf mange er unge og studerende. De tilhører lavindkomstgruppen, der har sværest ved at finde en bolig i København. Derfor skal vi sætte ekstra fart på byggeriet af ungdomsboliger, så vi kan tilbyde flere unge en god bolig til fornuftige penge,« siger Frank Jensen.

Målsætningen om 12.000 nye ungdomsboliger er en fordobling af den nuværende målsætning i Kommuneplan 2015, som har et mål om at skabe ca. 500 nye ungdomsboliger om året eller 6.000 i løbet af planperioden.

De mange nye ungdomsboliger skal opføres som led i overborgmesterens plan om, at der skal bygges mange flere mindre og helt små boliger i København. De mange små boliger vil øge den samlede boligmasse, så boligpriserne holdes i ro. Der er i København størst efterspørgsel på små boliger til byens mange singler og studerende.

Unge i København bor i alle mulige boligformer, fx deler mange lejligheder. Ifølge en analyse, der er lavet forud for arbejdet med kommuneplanen, er der i dag næsten 11 unge mellem 18-29 år til hver ungdomsbolig, mens der efter overborgmesterens nye målsætning vil være ca. seks unge per ungdomsbolig i 2031. Regnes der alene med den del af de 18-29-årige, der er studerende, vil der være tre studerende per ungdomsbolig i 2031.

En stor del af de kommende ungdomsboliger vil være almene ungdomsboliger, som har en lavere husleje end private ungdomsboliger. De kan opføres på grund af de 400 mio. kr., som Københavns Kommune har afsat i kommunal grundkapital til almene ungdomsboliger.

Forslaget til Kommuneplan 2019 kommer i offentlig høring i efteråret 2019 og den endelige Kommuneplan sættes til afstemning i Borgerrepræsentationen den 12. december 2019.

Fakta

  • Økonomiforvaltningen har for nylig udarbejdet en analyse af behov for ungdomsboliger. Den indeholder fire forskellige scenarier for udviklingen i antal ungdomsboliger de kommende 12 år. Modellerne arbejder med en dækningsgrad (procent ungdomsboliger per 100 unge mellem 18-29 år) på mellem 9 til 16 pct.
  • Overborgmesterens melding er, at han vil arbejde for den mest ambitiøse målsætning, der giver flest muligt nye ungdomsboliger.
  • Det betyder, at dækningsgraden for ungdomsboliger kan øges fra ni pct. i dag til 16 pct. i 2031. Oversat betyder det, at der i 2031 vil være 16 ungdomsboliger per 100 unge, hvis der samlet bygges 12.000 nye ungdomsboliger de næste 12 år.
  • En nybygget almen ungdomsbolig på 35 m2 koster i gennemsnit 4.000 kr. pr. måned, mens en nybygget privat ungdomsbolig på 35 m2 koster ca. 5.000 kr. pr. måned.
  • Der er opført ca. 4.900 ungdomsboliger siden 2010 og der er ca. 4.400 ungdomsboliger på vej. Der er både tale om almene ungdomsboliger (støttet af kommunal grundkapital) og private ungdomsboliger.
  • Københavns Kommune har siden 2013 afsat 400 mio. kr. i almen grundkapital til opførsel af cirka 3.350 almene ungdomsboliger. Det første almene ungdomsboligbyggeri, Øselsgården, blev taget i brug i sommeren 2016 og i 2017 blev også Bryggershuset og Samuels Kirke indviet - og mange flere er på vej.
  • Der er i dag i alt 15.299 ungdomsboliger i København, mens der er 165.300 unge mellem 10-29 år, heraf studerer 75.168.

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden