0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
Foto: Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Realdania-direktør efter hårdt aktieår: De fede år med uddelinger i milliardklassen er slut

Realdania forventer – efter et år med et kommercielt underskud på 1,1 procent af formuen – »en fremtidig lavere uddelingskapacitet end det historiske uddelingsniveau«.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

2018 blev et dårligt regnskabsår for den kommercielle gren i Realdania, hvor investeringsformuen fik et negativt afkast på 243 millioner kroner, svarende til et fald på 1,1 procent.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Samtidig melder Realdania, at fonden i de kommende år forventer mindre støtteudbetalinger, end fonden historisk har været i stand til på grund af »forventninger om lavere afkast på de kommercielle investeringer i de kommende år«.

»Dette er ikke fortællingen om, at vi skærer ned, men at vi har haft en række år, hvor vi har kunnet give mere, end vi havde forventet,« siger adm. direktør i Realdania Jesper Nygård til Politiken Byrum.

Når Realdania er skeptisk over for, at de fede år kan fortsætte, skyldes det blandt andet global usikkerhed om Brexit, handelskrigen mellem USA og Kina og generel politisk usikkerhed.

»Det er en mere forunderlig verden, hvor mange geopolitiske ting spiller ind,« siger Realdania-direktøren.

Forrige år, i 2017, uddelte fonden 985 millioner kroner. I det netop offentliggjorte regnskabsår faldt beløbet til 533 millioner kroner.

I det igangværende år, 2019, forventer Realdania at uddele støtte i samme størrelsesorden, fra 500 til 600 millioner kroner.

20182017201620152014201320122011
533 mio. kr. uddelt9858067618388341082720

»Vi har haft denne budgettering en 4-5 år i træk, hvor vi så bare har været i stand til at dele mellem 200 og 500 millioner kroner mere ud i de enkelte år,« konstaterer Jesper Nygård.

For Realdania er det vigtigt at have et »normalniveau« af uddelinger, så fondens partnere ved, hvad de kan forholde sig til. Det kan være vanskeligt, når aktiemarkederne bevæger sig op og ned.

I årets sidste kvartal sidste år – og særlig i december – faldt de globale aktiemarkeder markant. Omvendt anslår Realdania at have vundet penge på værdistigninger inden for hovedaktivklassen Private Equity, unoterede aktier.

»Vi har to hensyn: Vi skal beskytte egenkapitalen, så vi også er til stede om en generation, og vi skal samtidig levere et afkast, der minder om de globale aktier, men med en lavere risiko,« siger direktøren.

»Når man har sådan en investeringsstrategi, er det i gode år svært at følge helt med, mens det i normalår gerne skal ligge lidt over gennemsnittet, mens vi i dårlige år har mindre underskud end det øvrige marked,« siger Jesper Nygård.

Ifølge CNN faldt aktieindekset FTSE All-World index, som følger tusindvis af forskellige aktier på tværs af brancher, med 12 procent sidste år. Vægtet i forhold til dansk valuta svarer det til 9,4 procent.

Med et fald på 1,1 procent har Realdania klaret sig væsentligt bedre end FTSE-indekset. Realdanias investeringer dækker dog også blandt andet privat ejendom og unoterede aktier.

Over en femårig periode har Realdania opgjort det gennemsnitlige investeringsafkast til 9,1 procent per år, hvilket Realdania anser for tilfredsstillende i forhold til den markedsrisiko, fonden har valgt.

Mere for pengene

Uanset faldende udbetalingsniveau er ambitionen – skriver Realdania i pressemeddelelsen – »at skabe stadig større effekt af det filantropiske arbejde«.

Hvordan vil sørge for at få højere effekt ud af jeres midler?

»Det handler om i virkeligheden hele tiden at gå på to ben. Det ene ben er det, de fleste kender os for, Realdania classic, hvor vi giver penge til et helt almindeligt fysisk projekt. Det er vi kendt for, og det fortsætter vi naturligvis med. Det, vi i virkeligheden laver ved siden af, er projekter, hvor vi med relativt få penge sørger for at give vores partnere ny viden om nye processer, så det, som de ville gøre alligevel, laves på en ny måde. Vi bidrager med ekstra udviklingskraft og risikovillighed. Det er emner som ensomhed og klima, hvor vi med relativt få midler er med til at sætte et nyt mindset. Vi tænker meget i ord som skalering, at angribe problemstillingerne analytisk; at man kan kopiere de løsninger og den viden, vores projekter genererer,« siger Jesper Nygård.

Vil I vægte projekter højere, der skaber vidensdeling?

»Det har vi gjort hele tiden, men jeg tror, vi hele tiden bliver bedre og bedre til at have fokus på det, og det er vigtigt at tænke på, at også de fysiske projekter skaber ny viden, der kan deles. Begge ben er fortsat vigtige.«

For det netop offentliggjorte regnskab havde Realdania en regnskabsmæssig indtægt, vedrørende skat, på 204 millioner kroner. Skatteindtægten er bogført i år, men er i virkeligheden fremtidige skattefradrag for dette års negative afkast.

Dermed endte 2018-regnskabet samlet med et undskud på 617 millioner kroner.

Opdateret 14. marts klokken 17.38 med interview med Jesper Nygård.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden