0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kristian Lildholdt Hansen
Foto: Kristian Lildholdt Hansen
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højhus i ny bydel vinder publikumsprisen i København

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De 15 etager skyder 50 meter i vejret. Så Amaryllis Hus i den nye bydel Grønttorvet i Valby er en bygning, mange københavnere kigger på hver dag.

Nu har Amaryllis Hus vundet publikumsprisen ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering, hvor der i år er blevet afgivet 3.086 stemmer. Det er knap 1.000 flere end i 2018.

Byggeriet – der er tegnet af Mangor & Nagel A/S og tegnestuen Lokal – er samtidig blandt de seks, som bedømmelsesudvalget har valgt at præmiere.

De præmierede projekter er udover Amaryllis Hus: Hotel Herman K, Kulturtårnet, Noma, Dortheavej og Kalvebod Fælled Skole.

De to nominerede projekter, som ikke blev præmieret, var Dipylon Hus (Arkitema) i Carlsberg Byen og Montagehallen (C.F. Møller) på den gamle F. L. Smidth-grund.

De præmierede:

Amaryllis Hus

Tom Jersø
Foto: Tom Jersø

Amaryllis Hus modtager –foruden publikumsprisen – præmiering af Københavns Kommune.

»Det er svært at bygge i et nyt byområde, og i dette tilfælde bør samarbejdet med bygherren påskønnes. Det er tydeligt, at der er taget stilling til omgivelserne, før man har tænkt lejligheder, og det smitter positivt af på helhedsindtrykket,« betones det.

I Amaryllis Hus er 83 ejerlejligheder fordelt på henholdsvis 5, 6 og 15 etager. Arkitekturen er tænkt som »med sine smukke tegl i efterårsnuancer og grønne facader« at forene æstetik og nymoderne arkitektur, skriver Mangor & Nagel på sin hjemmeside om projektet.

 • Bygherre: FB Gruppen
 • Arkitekt: Mangor & Nagel A/S, Tegnestuen Lokal
 • Ingeniør: ÅF Buildings Denmark og Ingcon A/S

Hotel Herman K

»Hotel Herman K er et vellykket eksempel på, hvordan man bevarer og genbruger. I dette byggeri er der respekt for historien, og hotellet er udformet og indrettet med stor kærlighed for detaljen og stor bevidsthed om potentialerne i de eksisterende rum og materialer,« anføres det.

Den tidligere transformatorstation er opført i årene 1962-63, opført af Stadsarkitektens Direktorat og arkitekt Hans Chr. Hansen. Bag transformationen af transformatorstationen står Kähler, som ellers er kendt for sin keramik.

 • Bygherre: Dansk Ejendoms Management A/S i samarbejde med lejer Brøchner Hotels
 • Arkitekt: Dansk Ejendoms Management A/S (bygning) Laboratoriet ApS og Mette Fredskild Design ApS (indretning)
 • Ingeniør: Dansk Energi Management A/S, teknik og installation AB Clausen Rådgivende Ingeniører, konstruktion

Facaden af bronzelameller er bevaret, og det tidligere monteringsrum er nu hotellobby. Bygningen var også nomineret til Renoverprisen og Årets Arne.

Kulturtårnet

Kulturtårnet
Foto: Kulturtårnet

»Med Kulturtårnet er der skabt en lille perle midt i byen, og med den nye brug af tårnet har man åbnet et ellers lukket rum op for offentligheden. Den fælles indsats og tanken om at give folk en ny oplevelse i et af byens hemmelige rum er vægtet højt i bedømmelsen,« skriver kommunen.

Kaj Gottlob er arkitekten bag det fredede brotårn på Knippelsbro fra 1937, som er restaureret på en måde, hvor der er så få indgreb som muligt.

 • Bygherre: Foreningen Kulturtårnet
 • Arkitekt: DSA Ark Studio
 • Ingeniør: Rambøll

Noma

Rasmus Hjortshøj
Foto: Rasmus Hjortshøj

»BIG har udvist stærk sans for brugen af materialer i om- og tilbygningen, og der er gjort meget ud af at sikre en sammenhæng med den historiske kontekst. De har arbejdet sig tæt på materialerne med aner af den nordiske arkitektur, hvilket er både smukt og gennemført,« skriver kommunen.

Søminedepotet er en af Søværnets mange oprindelige bygninger langs Christianshavns Vold. Udvendig er det oprindelige udseende genoprettet, mens de syv forskelligartede bygninger er udført i forskellige materialer, der afspejler den enkelte bygnings funktion.

 • Bygherre: Noma
 • Arkitekt: BIG Architects
 • Ingeniør: BIG Engineering, BIG Ideas og LuVa Consult
 • Interiørdesign: Studio David Thulstrup

Kalvebod Fælled Skole

Anders Sune Berg
Foto: Anders Sune Berg

»Udefra ligner det en svær størrelse, men indvendigt er det vellykket og detaljeret. Variationen i rummene, lysningerne og de høje, glidende overgange mellem rummene gør det til en landskabelig oplevelse. Det er en kvalitet, at man ikke som det første tænker ’skole’,« skriver kommunen.

Anders Sune Berg
Foto: Anders Sune Berg

I stedet for at placere skole og idrætshal i to forskellige bygninger, er idrætshallen integreret som et svævende glaselement i den cirkelrunde betonbygning. Der er ingen hegn mellem skolegård og fælleden.


 • Bygherre: Københavns Kommune, Byggeri København
 • Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
 • Landskab: BOGL Landskabsarkitekter
 • Ingeniør: Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører og Dansk Energi Management og Esbensen

Dortheavej

Rasmus Hjortshøj
Foto: Rasmus Hjortshøj

»Det er et meget spændende bud på, hvordan man billigt får et unikt byggeri med et helt særligt særpræg. BIG og Bo-Vita står med Dortheavej bag et af den senere tids mest bemærkelsesværdige almene boligprojekter, der kan inspirere andre almene boligselskaber,« skriver kommunen.

 • Bygherre: Bo-Vita
 • Arkitekt: BIG Architects
 • Ingeniør: MOE Rådgivende Ingeniører
 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden