Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bygningers klimaaftryk, regional planlægning og billige boliger: Her er byggeriets ønsker til valgkampen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet valg til afholdelse grundlovsdag 5. juni. Politiken Byrum har spurgt organisationer i byggeriet, hvad, de håber, bliver store valgtemaer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valget er udskrevet. Tirsdag eftermiddag har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrevet valg til afholdelse om en lille måned, grundlovsdag 5. juni.

Klima, pension, udlændinge og økonomi bliver formentlig de helt store valgtemaer, men hvad ønsker aktørerne inden for byudviklingsbrancherne, at der bliver sat fokus på? Vi har spurgt otte af dem.

Læs svarene fra Dansk Byplanlaboratorium, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Akademisk Arkitektforening, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Byggeri, Bygherreforeningen, Danske Landskabsarkitekter og EjendomDanmark.

Svarene er forkortet af Politiken Byrum.

Dansk Byplanlaboratorium

Ellen Højgaard Jensen, direktør for Dansk Byplanlaboratorium, har to bud på vigtige temaer:

1) Byer for alle og boliger, der er til at betale
Byplanlaboratoriet kritiserer, at vi er ved at skabe byer, »hvor der kun er plads til dem, der er købedygtige«.

»Det er nu, vi skal sikre, at vi fastholder den danske bymodel, hvor vi bor forholdsvis blandet, har stor tillid og tryghed,« skriver Ellen Højgaard Jensen.

2) Landsbyernes og provinsbyernes fremtid
Byplanlaboratoriet efterspørger strategisk planlægning for områder med fraflytning.

»Der skal afskrives og udvikles, og der skal tilføres byfornyelsesmidler for at få den store omstilling til at fungere,« skriver Ellen Højgaard Jensen og efterspørger desuden regional planlægning for klimatilpasning, verdensmål og bæredygtighed.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører

I en email peger direktør Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), på tre emner, som organisationen håber bliver temaer i valgkampen:

1) Klima og bæredygtighed – og specifikt bygningers klimaaftryk
FRI arbejder for, at der kommer regler om miljøbelastningen fra materialer i byggeriet, akkurat ligesom Bygningsreglementet har nedbragt energiforbruget i nyopførte bygninger.

2) Danmarks infrastruktur
FRI savner en overordnet mobilitetsplan, som investeringer i vej- og tognet bør tage afsæt i.

3) Mangel på arbejdskraft
95 procent af FRI-virksomhederne oplever mangel på ingeniører, viser organisationens seneste konjunkturmåling. Det tal er historisk højt og kræver politisk handling.

Arkitektforeningen

Akademisk Arkitektforening har offentliggjort tre bud på valgtemaer, som direktør Lars Autrup også har præsenteret i en video.

1) Planlægning og fællesskab
Arkitektforeningen ønsker at styrke den regionale planlægning, der på tværs af kommuner skaber sammenhæng i infrastruktur, kystsikring og bosætning, eftersom eksempelvis stormfloder og nye storcentre påvirker på tværs af kommuner.

2) Klimamål og det byggede miljø
Arkitekturen har betydning for alle FN’s 17 verdensmål og kan være med til at drive ambitionen om at gøre Danmark CO2-neutral i 2050, mener foreningen.

3) Segregering, billige boliger og nye boligformer
Foreningen ønsker fokus på socialt blandede boliger, stedsspecifikke indsatser i forhold til udpegede ghettoområder og ændret lovgivning på låne- og forvaltningsområdet, så nye boligformer og byggeselskaber fremmes.

Danske Arkitektvirksomheder

Tegnestuernes brancheorganisation har fire ønsker til temaer, oplyser Karen Sejr, kommunikationschef i Danske Arkitektvirksomheder:

1) Klimalov
Dansk Ark ønsker debat om klimalov og en inddragelse af byggeriets betydning i energi og klimamålene.

2) Totaløkonomi og levetidsomkostninger af byggeri
Fokus på bedre og mere langsigtet kvalitet i byggeriet – med særlig opmærksomhed på totaløkonomi/levetidsomkostning og cirkulær økonomi.

3) Innovative udbud
Mere fleksible udbudsregler med plads til innovation og plads til at unge og mindre tegnestuer kan byde på opgaver.

4) De 17 verdensmål
Danske Ark ønsker et tværgående fokus på de 17 verdensmål i et regeringsgrundlag.

Dansk Byggeri

Dansk Byggeri har disse generelle ønsker, oplyser Helen Jensen, pressechef for Dansk Byggeri:

1) Virksomhedernes vilkår og økonomisk vækst
Det bekymrer Dansk Byggeri, at erhvervslivet og virksomhedernes vilkår har været helt fraværende i valgkampen indtil nu. Organisationen peger på, at forudsætningen for velfærdssamfundet er, at samfundet har økonomisk vækst.

2) Adgang til kvalificeret arbejdskraft
Dansk Byggeri ønsker flere og bedre uddannede faglærte. Både den private og offentlige sektor mangler kvalificeret arbejdskraft.

3) Bæredygtighed
Dansk Byggeri ønsker genanvendelse af affald, effektivt energi- og råstofforbrug og hurtigere klimasikring af både byer og kyster.

4) Investeringer i infrastruktur
Der er fremlagt flere gode planer, mener Dansk Byggeri, men det er vigtigt, at projekterne ses som investeringer i fremtiden, og at de realiseres.

Bygherreforeningen

Bygherreforeningen ønsker, at politikerne interesserer sig langt mere for de muligheder, som byggeriet har for at udvikle samfundet, oplyser Jesper Malm, kommunikationschef hos Bygherreforeningen:

1) Bedre værktøjer til at sikre gode arbejdsforhold
Bygherreforeningen efterspørger fokus på de virksomheder, der har problemer med at efterleve krav til gode arbejdsforhold. Foreningen ønsker, at der bliver mulighed for at videndele via en central platform, såfremt en bygherre har været nødsaget til at udelukke en leverandør, fordi de ikke lever op til sociale klausuler.

»Det vil give mere konsekvens i markedet,« skriver Bygherreforeningen.

2) Mere fokus på energieffektivisering
Bygherreforeningen ønsker, at der gøres langt mere for at sikre, at energieffektivisering af bygningsmassen bliver et afgørende parameter som led i den grønne omstilling til CO2-neutralitet i 2050.

3) Retningslinjer for bæredygtighed for bygherrer
Bygherreforeningen ønsker en frivillig bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet, som kan drive en udvikling blandt en bredere gruppe af bygherrer, der gerne vil gøre mere end Bygningsreglementet, men ikke gå hele vejen mod certificering. Der ligger udkast til en sådan klasse, der har bred opbakning fra branchen, og som blot mangler at blive implementeret af regeringen.

4) Bedre marked for cirkulært byggeri
Bygherreforeningen ønsker et kritisk blik på regulering og lovgivning, der er en barriere for at opbygge et marked for genanvendelse og genbrug af byggematerialer og fremme bæredygtige nye byggematerialer, samt implementering af cirkulært byggeri i offentlige og almene byggerier.

Danske Landskabsarkitekter

Formand Susanne Renée Grunkin, Danske Landskabsarkitekter, skriver i en email til Politiken Byrum, at hun har to store ønsker til valgtemaer:

1) Grønne byer som sundhedsfremme
Med det stigende antal mennesker, der bor i stadig tættere byområder, ønsker Danske Landskabsarkitekter debat om, at grønnere byer er sundere og bedre byer at leve i. Organisationen kritiserer debatten om sundhedsvæsenet for stort set alene at handle om behandling frem for sundhedsfremme og forebyggelse. Danske Landskabsarkitekter samarbejder med organisationen Green Cities om dette tema.

2) En grøn og blå infrastrukturplan
Danske Landskabsarkitekter mener, at infrastruktur også handler »om det grønne og det blå«, skriver Susanne Renée Grunkin. Organisationen kritiserer, at debatten om Danmarks infrastruktur fokuserer på vejnettet, ikke på innovation, bæredygtighed og andet end køretøjer.

»Det kritiske tab af biodiversitet må standses og vendes. En sammenhængende grøn infrastruktur med spredningskorridorer og korte afstande til gode levesteder for en rig flora og fauna, i by og på land, er en del af løsningen,« skriver formand Susanne Renée Grunkin.

Organisationen efterspørger desuden en debat om, hvorvidt det er klogt at bebygge alle erhvervshavne med boliger, og om vandvejene måske kan være et mere bæredygtigt alternativ til den tunge transport.

EjendomDanmark

Foreningen, der repræsenterer ejere, udlejere og administratorer, har to ønsker til temaer, oplyser Søren Gregersen, kommunikations- og public affairs-chef i EjendomDanmark:

1) Skat på generationsskift
Skatten er »meget voldsom for ejendomsbranchen og går især ud over lokale samfund i det såkaldte udkantsdanmark«, skriver EjendomDanmark.

2) Gør det muligt at hæve lejen ved energirenovering
EU’s krav om, at alle ejendomme er energirenoveret i 2050, bør suppleres med bedre incitamenter for eksempelvis den halve million lejelejligheder i etageejendomme, mener organisationen. Organisationen efterspørger regler, som sikrer, at udlejer kan hæve huslejen, så forhøjelsen svarer til omkostningerne ved investeringer i energirenoveringer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Jobs

Forsiden