0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Louise Herrche Serup
Arkivfoto: Louise Herrche Serup

Forening foreslår at fratage kommunerne magten over bevaringsværdige bygninger

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur foreslår at indføre otte regionale bygningskulturråd, som skal kunne nedlægge veto mod nedrivning af bevaringsværdige bygninger. DF bakker op, mens Venstre foretrækker dialog frem for tvang.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi må konstatere, at kommunerne ikke løfter opgaven godt nok. Problemet er, at det er investorerne, der langt hen ad vejen bestemmer, hvad der bygges.«

Sådan lyder det skarpt fra Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. På weekendens netop overståede årsmøde har foreningen vedtaget et forslag om at indføre en ny veto-instans, når det gælder bygningsbevaring.

Mens fredede bygninger er et statsligt ansvar, har de enkelte kommuner siden kommunalreformen selv kunnet bestemme over deres bevaringsværdige bygninger og bymiljøer.

»Det er kommunalpolitikerne, vi har et problem med. Der sidder i forvaltningerne dygtige arkitekter og byplanlæggere. Det er politikerne, der ikke har taget styringen,« mener Karen Margrethe Olsen.

I forslaget oprettes otte regionale bygningskulturråd ud fra et armslængde-princip. De skal kunne nedlægge veto mod nedrivninger og ændringer af bevaringsværdige bygninger samt nyopførelser i områder med bevarende lokalplaner.

DF: God idé

Forslaget får en lunken modtagelse hos Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, mens Dansk Folkeparti tager imod det med kyshånd.

»Det er en kilden sag. For kommunerne bliver jo sure over det,« siger Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti, som alligevel bakker op om forslaget:

»Vi har altså også en forpligtelse som land og stat i at passe på vores byer og bymiljøer, og det er altså ikke alle kommuner, der er lige gode til dette. Det kan ikke nytte noget, at en fredet bygning bevares, og så forsvinder bymiljøerne rundt om,« mener DF-ordføreren.

Bertel Haarder: Dialog, ja tak

Hos Venstre er kulturordfører Bertel Haarder fuld af lovprisninger over for intentionerne bag forslaget fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur:

»Vi har desværre set alt for meget vandalisering af vores bygningsværdier, så jeg forstår godt, at de vil have skeen over i en anden hånd,« siger Haarder, der var kulturminister fra 2015 til 16.

Men:

»Jeg vil ikke her og nu love at sætte kommunestyret ud af kraft på så vigtigt et punkt. Det er jeg ikke parat til. Det er trods alt demokratisk valgte kommunalbestyrelser,« siger Bertel Haarder.

Han foreslår i stedet, at de otte regionale råd kan komme med udtalelser og sende sager tilbage til kommunerne, der derefter træffer den endelige beslutning.

»Jeg vil helst helst have en dialogmodel frem for en diktatmodel,« siger Bertel Harder.

Han frygter ikke, at vejledende udtalelser bliver overhørt af kommunerne. Den faglige tyngde – rådet skal have arkitekter, byplanlæggere og en repræsentant fra Slots- og Kulturstyrelsen – gør, at deres udtalelser vil have større vægt hos kommunalpolitikerne end de lokale bevaringsforeningers høringssvar, vurderer Bertel Haarder.

»Den lokale forening kan jo også være påvirket af lokale særinteresser,« siger Bertel Haarder.

Mogens Jensen: Må vente til efter valget

Kulturordfører for Socialdemokratiet Mogens Jensen anerkender, at der et problem. Han har »set eksempler på, at man har svigtet kulturarvsværdier nogle steder i landet«, men vil ikke komme med eksempler »af hensyn til landefreden«.

»Vi er åbne for at diskutere nye måder at organisere beslutningsstrukturen om det her på, men kan ikke lægge os fast på noget konkret inden valget,« siger Mogens Jensen.

Jelved oplever intet problem

Marianne Jelved, kulturordfører for Radikale Venstre, er modstander af forslaget, som hun ikke ser et større behov for.

»De kan få en udtaleret, ikke vetoret,« siger Marianne Jelved.

Politikeren – der var kulturminister under Helle Thorning-Schmidts (S) regering i 2015-18 og stod bag en statslig arkitekturpolitik – mener ikke, at bygningsbevaringen lider af problemer under det kommunale folkestyre.

Hos landsforeningen understreger Karen Margrethe Olsen, at kommunerne fortsat skal lave lokalplaner og have kompetencerne til at forberede og beslutte i sagerne.

»De kender jo lokalområdet og den kulturhistorie, der er,« siger Karen Margrethe Olsen.

De regionale råd skal blot skride ind med veto, hvis kommunerne er på vej til at træffe en beslutning, som ødelægger et historisk bymiljø. Et råd med faglig tyngde er nødvendigt, fordi lokalpolitikerne selv allerede har truffet en foreløbig beslutning, når de sender en sag i høring og derefter får kritik. Der er brug for en ekstern instans med armslængde til også at tage stilling, mener hun.

Når det gælder mindre bygningsændringer, som blot kræver dispensationer fra en bevarende lokalplan, foreslår Karen Margrethe Olsen blot, at de regionale råd skal komme med en vejledende udtalelse.

Skal kunne foreslå bevarende lokalplaner

Risikerer man ikke, at kommunerne laver færre bevarende lokalplaner, hvis de mister kompetencen for dét område?

»Jo. Det kan man selvfølgelig godt sige. Men der tror jeg også, at det er vigtigt, at de bygningsbevarende råd får mulighed for at vejlede kommuner om, hvor de skal lave bevaringsværdige lokalplaner. Og hvis en kommune hænger i bremsen, skal rådet kunne tage førertrøjen på og sige, at et område er af så betydningsfuld karakter, at der skal laves en bevarende lokalplan,« siger Karen Margrethe Olsen.

Hun foreslår, at Slots- og Kulturstyrelsen får tilført ressourcer, så den kan agere sekretariat for de otte, regionale bygningskulturråd.

»Det havde været godt at lægge det i regionsrådene, men det svæver jo lidt i luften, om de bliver nedlagt,« siger bygningskulturformanden.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden