Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Google Street View
Foto: Google Street View
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her lå By- og Boligministeriet i 50 år: Nu vil røde partier igen samle byudviklingen i ét ministerium

Læg boliger, planlægning og fredninger under samme ministerium, foreslår Radikale Venstre og SF’s boligordførere. Enhedslisten er enig, men vil ikke give en liste over, hvor mange områder der skal under samme tag. Dansk Byggeri vil adskille boliger og byggeri.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er behov for at samle bolig- og byudviklingspolitikken under ét ministerium.

Sådan lyder ønsket fra flere af de partier, der står til at blive støttepartier til en ny, potentiel S-regering, efter rød blok ved folketingsvalget i går formåede at mønstre et solidt flertal på 91 mod 75 mandater, endda uden Alternativet medregnet.

»Der ville være god logik i at få det hele samlet, for jeg er i tvivl, om der bliver samtænkt nok på tværs af sektorerne i dag,« siger Rasmus Helveg Petersen, stedfortrædende boligordfører for Radikale Venstre, folketingskandidat og tidligere klima-, energi- og bygningsminister under SR-regeringen, i et interview med Politiken Byrum inden valget.

Hans tanker møder, til en vis grad, opbakning hos SF’s og Enhedslistens boligordførere. SF’s Kirsten Normann Andersen kalder det »en rigtig god idé«, mens Enhedslistens Søren Egge Rasmussen kaldet det »fuldt rimeligt, at vi kommer tilbage til at have et boligministerium«. Hvor mange ressortområder, der skal under ministeriet, vil han dog ikke lægge sig fast på.

Som det er indrettet i dag, er bolig, byggeri og planlægning fordelt på minimum tre ministerier:

  • Transport-, Bygnings- og Boligministeriet varetager lejeboliger, almene boliger og boligbyggeriloven
  • Erhvervsministeriet varetager andelsboliger, Fingerplanen og planloven
  • Kulturministeriet varetager fredningssager og arkitekturpolitik

Dertil kommer, at boligbeskatningen og Bygnings- og Boligregistret (BBR) ligger i Skatteministeriet, og at boligsociale tiltag ligger under Børne- og Socialministeriet.

Ønsket om at samle ressortområderne, så i hvert fald boliger og byudvikling kommer under ét ministerium, har længe lydt fra særligt Dansk Byplanlaboratorium. Det vil give staten den fornødne styring over byudviklingen og sikre planlægning i større skala for at modvirke blandt andet prisstigningerne i byerne, trængslen på vejene og fraflytninger i landdistrikterne, mener direktør Ellen Højgaard Jensen.

Dansk Byggeri: For mange ministerieflytninger

I Dansk Byggeri er man mere tilbageholdende med at støtte ideen, selv om brancheorganisationen mener, at de mange ministerieflytninger gennem 00’erne har skadet byggeriet.

»Det skader ethvert ressortområde at blive flyttet for ofte. Alene det at kontorerne ligger i flyttekasser, og at der skal laves ny organisering, nedsætter effektiviteten og medfører et tab af kompetencer og erfaring,« siger Torben Liborius, direktør i Dansk Byggeri.

Fra 1955 og helt frem til 2001 lå boligområdet samlet under et enkelt ministerium, først under navnet Boligministeriet og siden under navnet By- og Boligministeriet. Foruden boligpolitik lå byfornyelsesprojekter, kartografi, statens ejendomme og slotte samt visse planlægningsopgaver under ministeriet. I 1973 blev fredningsloven og planloven flyttet til Miljøministeriet, hvorfra de to siden er blevet fordelt på to nye ministerier, henholdsvis Kulturministeriet og Erhvervsministeriet.

Under Helle Thorning-Schmidts (S) statsministertid lå andelsboliger, almene boliger, lejeboliger, byfornyelse og BBR samlet under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Ministeriet var dog uden styrelser, og ministeren, Carsten Hansen (S), fik gennem sin embedsperiode flere gange kritik for svag ledelse af ministeriet. Samtidig lå planloven under Miljøministeriet, mens byggeloven, bygningsreglementet og statens ejendomme lå under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Efter valget i 2015 valgte V-regeringen at fordele ressortområderne på tre nye ministerier.

Saml byggeri og boliger i to ministerier

Efter sidste valg i 2015 mødtes Dansk Byggeri med resten af brancheforeningerne i sammenslutningen Byggepolitisk Netværk – Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Tekniq, BAT-kartellet og Byggematerialeindustrien – hvor man blev enige om samme konklusion: Ministerieflytningerne skader byggeriet.

Alligevel valgte Byggepolitisk Netværk ikke at fremføre et ønske om et samlet boligministerium.

»Min personlige holdning er, at jeg tror, at man skal se bolig – altså det at du skal have tag over hovedet – som én ting og byggeri som noget andet,« siger Torben Liborius.

Han tilføjer, at de mange tekniske krav, der er til byggeri, kræver et ministerium med et erhvervssynspunkt, som ikke samtidig skal forholde sig til det mere boligsociale.

»Derfor tror jeg ikke, at et by- og boligministerium er vores førsteprioritet,« siger Liborius.

I stedet foreslår han at samle byggeriet i Erhvervsministeriet, hvor planlægningen allerede ligger, og det boligsociale i et socialministerium. Hvor fredninger og arkitekturpolitik skal ligge, vil han lade andre afgøre.

EL: Stedmoderlig behandling under Løkke

Hos Enhedslisten mener boligordfører og folketingskandidat Søren Egge Rasmussen, at der er behov for at samle boligområdet i højere grad, end det er tilfældet i dag, hvis det skal have den opmærksomhed, det fortjener.

Under den blå regering har boligområdet fået en »stedmoderlig« behandling, mener han; først med meget lidt opmærksomhed til følge under Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, og derefter under Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, hvor det ifølge Egge Rasmussen også levede en forsømt tilværelse.

»Så jeg synes, at det er fuldt rimeligt, at vi kommer tilbage til at have et boligministerium. Hvor mange ting, der så skal være i det ministerium, har jeg ikke en facitliste på,« siger Søren Egge Rasmussen.

SF: Saml det hele

SF’s boligordfører, folketingskandidat Kirsten Normann Andersen, mener »fuldstændig for egen regning«, at det hele – byggeri, boliger, planlægning, fredning og arkitektur – skal samles under samme ministerium.

»Jeg har kun siddet i Folketinget i tre år (siden august 2016, hvor hun afløste Jonas Dahl, red.), og en af de ting, der har slået mig, er, at det kan være vanskeligt at få ministerierne til at tænke tværgående,« siger Kirsten Normann Andersen.

Derfor er man nødt til at samle ressortområderne for at sikre samtænkningen, mener hun.

Fra Normann Andersens arbejde som boligordfører nævner hun som eksempel, at sociale indsatser i udsatte boligområder har skullet behandles i Børne- og Socialministeriet, mens man diskuterede, hvorvidt alternative typer boliglån hørte til i Erhvervsministeriet eller Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Samtidig har hun oplevet, at en »genial løsning« i en kommunes boligplan i forbindelse med ghettopakken krævede affredning af et stykke af Vestvolden, hvilket ikke kan behandles af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, som ellers varetager kommunernes boligplanerne, men i stedet måtte behandles af Kulturministeriet og således også af andre ordførere end boligordførerne.

»Det betyder både længere sagsbehandling, men også at man ikke får det der helhedsorienterede blik på, hvad der er fordele, og hvad der er ulemper, og det synes jeg, at man skal have, uanset om man er for eller imod en affredning. Det giver god mening at spørge, hvad vi får i stedet, og om det kan opveje affredningen,« siger Kirsten Normann Andersen og tilføjer:

»Så på mange måder ville det passe os rigtig fint, hvis man prøvede at tænke lidt mere helhedsorienteret på hele boligområdet, og det giver også mening at tænke byplanlægning i den sammenhæng.«

Er det noget, du vil opfordre Mette Frederiksen til?

»Nu er det jo ikke sikkert, at det kommer til at være mig, der skal opfordre hende til noget som helst, men hvis jeg fortsat er boligordfører i det nye Folketing, er det helt sikkert noget, jeg vil tage med,« svarer Kirsten Normann Andersen.

ALT: Landdistrikter skal have eget ministerium

Et samlet by- og boligministerium står ikke lige så højt på Alternativets ønskeliste.

Boligordfører Roger Courage Matthisen, som ikke genopstiller til Folketinget, er ikke afvisende over for ideen, men lægger i stedet vægt på, at Alternativet vil skabe et selvstændigt ministerium for landdistrikter og øer, som er en del af partiets udspil ’Et sammenhængende Danmark’, siger han til Politiken Byrum.

Regeringen bestemmer

Socialdemokratiet har ikke ønsket at svare på ønskerne fra sine måske kommende støttepartier.

Dermed kan der komme til at gå en rum tid, inden vi får svar på, om ressortområderne boliger, byggeri, planlægning, fredninger og arkitektur havner under samme tag eller bliver fordelt på flere ministerier

Efter valget i 2011 forhandlede Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre i 16 dage, inden de præsenterede et regeringsgrundlag. I 2015 gik det en smule hurtigere; der dannede Lars Løkke Rasmussen sin rene V-regering på 10 dage.

Foreningen Arkitekter og Designere (FAOD) inviterer til debat på Folkemødet fredag klokken 13.30-14.30 i K7, Akademikernes Hus, om hvorvidt Danmark bør have et By- og Boligministerium. Læs mere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden