0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fakta om SF-udspil: Fjern anlægsloft for grønne renoveringer og lad forsyningsselskaber betale for klimatilpasning

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

SF har fredag lanceret et valgudspil med titlen ’Grønt København’. Det rummer dog også forslag med relevans for byudviklingen uden for hovedstaden.

Således foreslår SF, at tiltag som klimatilpasning, jordkøb og energirenoveringer undtages anlægsloftet.

SF ønsker samtidig, at klimatilpasningsprojekter som udgangspunkt skal kunne finansieres 100 procent af spildevandsafgiften mod i dag højst 75 procent.

Her er forslagene, forkortet af Politiken Byrum.

 1. Stop for diesel fra 2023. SF foreslår, at alle større byer i Danmark senest i 2025 skal indføre forbud mod dieselbiler, men allerede i 2023 i København.
 2. Skærp miljøzonerne. Alle bykommuner skal have fri mulighed for at indføre skærpede miljøzoner.
 3. Bilfri indre by. SF ønsker, at den indre by – inden for voldene – lukkes for privatbiler. Der skal dog fortsat kunne køre små busser, varebiler, affaldsbiler, udrykningskøretøjer og handicapbiler. Disse skal – med udrykningskøretøjer som en mulig undtagelse – køre på el.
 4. Grønne busser til udflytterbørnehaverne senest i 2022.
 5. Landstrøm til færger og krydstogtskibe betales med højere havneafgift.
 6. Invester i cykeltrafik og offentlig transport.SF foreslår, at der på landsplan afsættes årligt 440 millioner kroner til cykelprojekter, heraf cirka 140 millioner kroner som lokal finansiering. Der er brug for bredere cykelstier, flere cykel- og cykel/busgader, mulighed for at svinge til højre for rødt (med vigepligt) og prioritering ved lyskryds samt flere supercykelstier.S-togsnettet skal forbedres med blandt andet S-tog til Helsingør. Der skal etableres en letbaneforbindelse fra Ring 3 / Gladsaxe til i første omgang Nørrebro Station og på sigt videreført over eller under jorden til Nørreport station. SF ønsker samtidig at fjerne de årlige nedskæringer på regionernes bevillinger til kollektiv transport.
 7. Øjeblikkeligt forbud mod installation af nye brændeovne uden filter og et totalt forbud mod brændeovne uden filtre fra 2022.
 8. Stop klimaforurenende arbejdsmaskiner. Arbejdsmaskiner i København skal hurtigst muligt lægges om til at køre på el, sekundært grøn gas, for eksempel biogas eller om nødvendigt den bedst tilgængelige og mulige teknologi (BAT)5. Kommunen skal gå foran med hensyn til egne maskiner og krav til entreprenører, der udfører opgaver til kommunen og som et krav i forbindelse med byggetilladelser.
 9. Bedre information om luftforurening.
 10. Grøn arealplan for København. SF ønsker en grøn arealplan for København, der skal sikre, at alle borgere har adgang til et grønt område så vidt muligt indenfor 5 minutters gang og en større park eller lignende indenfor 15 minutter. For nye bydele skal dette være et krav.
 11. Genbrugsstationer skal være byttestationer.
 12. Anlægsloftet skal ikke spænde ben for den grønne omstilling. SF foreslår, at det kommunale anlægsloft ikke omfatter energirenoveringer og jordkøb. SF ønsker samtidig, at klimatilpasningsprojekter som udgangspunkt skal kunne finansieres 100 procent af spildevandsafgiften mod i dag højst 75 procent. Det betyder, at det kommunale anlægsloft er uden betydning for projekterne, og dermed vil fremtidens København kunne klimasikres bedre. Anlægsloftet skal væk, så snart og så længe konjunkturudviklingen gør det økonomisk ansvarligt.
 13. Byg mindre i beton og mere i træ. SF vil ved byggeri stille krav til materialerne. Der skal generelt bruges mindre beton og mere træ. Det vil medvirke til kulstoflagring i hele bygningens eller anlæggets levetid.
 14. Grønne offentlige indkøb og stop for farlig kemi i daginstitutioner.Mere økologi i offentlige madindkøb, begrænsning af forbrug af plast, mere klimavenlige indkøb og stop for farlig kemi - det er ikke mindst vigtigt i forhold til legetøj i daginstitutionerne.
 15. Stop for nye investeringer i biomassefyr i kraftværkerne.
 16. Stop for afbrænding af dansk affald i 2032.
 17. Begræns udslip af urenset spildevand.SF vil klimasikre København bedre ved at begrænse mængden af regnvand i kloakkerne gennem grønne tage, færre flisebelagte og asfalterede arealer, underjordiske regnvandsbassiner (faskiner) med videre, som også skal sikre imod overløb af spildevand.
 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden