0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gladsaxe Kommune
Pressefoto: Gladsaxe Kommune

Borgmester Trine Græse.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byråd vender på tallerken: Gladsaxe vil ansætte en stadsarkitekt

Byrådet i Gladsaxe Kommune er blevet enige om et budgetforlig, som afsætter penge til at ansætte en stadsarkitekt, og samtidig nedsættes et Bystrategisk Råd bestående af partiernes gruppeformænd. Sidste år stod Venstre alene med ønsket.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For et år siden foreslog Venstre i Gladsaxe at ansætte en stadsarkitekt. Dengang vandt forslaget ikke gehør blandt de andre partier.

Onsdag aften blev et bredt flertal på seks af syv partier i Gladsaxe Byråd enige om en budgetaftale for 2020, som både rummer penge til en stadsarkitekt og har et særligt fokus på strategisk byudvikling.

Stadsarkitekten »skal styrke By- og Miljøforvaltningens kompetencer, bidrage til at udarbejde mere detaljerede lokalplaner og deltage i en proaktiv dialog med udviklere og bygherrer om arkitektur og kvalitet i byen«, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Baggrunden er, at byrådet i de senere år har ønsket at engagere sig dybere i de strategiske overvejelser om, hvilken by Gladsaxe skal være.

Da Venstre for et år siden forgæves foreslog at få ansat en stadsarkitekt, mente Astrid Søborg (V), medlem af Gladsaxes Trafik- og Teknikudvalg, at det hastede med at få taget konkret stilling til byudviklingen.

»Der bliver bygget rigtig meget lige nu, og meget af det er meget anderledes end det byggeri, der er i Gladsaxe i forvejen. I en anden højde og med anden tæthed. Jeg kan frygte, at vi kommer til at bygge uden at tage ordentligt stilling til, hvad det er for en by, vi gerne vil have,« sagde Astrid Søborg i november 2018 til Politiken Byrum.

Partierne er enige om, at de skal i gang med at formulere en fælles holdning til byens udvikling. Som optakt inddrages borgere og virksomheder lige nu i processen. Det sker blandt andet gennem en række byvandringer med byrådet. Derudover skal der »pustes nyt liv i arkitekturpolitikken«.

Bystrategisk Råd nedsættes

Byrådet nedsætter et Bystrategisk Råd, der består af gruppeformændene fra alle partier i byrådet.

»Rådet skal sammen definere, hvordan de bystrategiske perspektiver kan styrkes i de politiske processer, herunder for eksempel sætte bystrategiske temaer til debat i byrådet, forberede processen for udarbejdelse af større lokalplaner og drøfte ideer til udvalgte byggeprojekter af strategisk betydning,« fremgår det af pressemeddelelsen.

Bag forliget står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, som tilsammen udgør 22 af byrådets 25 medlemmer, mens Enhedslisten valgte at stå udenfor.

Borgmester Trine Græse (S) udtrykker i pressemeddelelsen glæde over, at byrådet ønsker at støtte, at »Gladsaxe skal være en attraktiv, grøn og bæredygtig kommune i social og økonomisk balance«.

Da Politiken Byrum i november forholdt hende Venstres ønske om en stadsarkitekt, var hun ikke direkte imod at ansætte en, men anså det for mere vigtigt, at partierne får fastlagt en strategi, og at forvaltningen har kompetencer til at føre den ud i livet.

»Så hvis byrådet beslutter en bystrategi, er det jo den strategi, som forvaltningen vil følge, uanset om den medarbejder hedder en stadsarkitekt eller har en anden titel,« sagde Trine Græse i november 2018.

Sidste år bragte Politiken Byrum artikelserien ’Stadsarkitekt eller ej’. Alle artiklerne kan læses her.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce