Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningFor et år siden foreslog Venstre i Gladsaxe at ansætte en stadsarkitekt. Dengang vandt forslaget ikke gehør blandt de andre partier.
Onsdag aften blev et bredt flertal på seks af syv partier i Gladsaxe Byråd enige om en budgetaftale for 2020, som både rummer penge til en stadsarkitekt og har et særligt fokus på strategisk byudvikling.
Stadsarkitekten »skal styrke By- og Miljøforvaltningens kompetencer, bidrage til at udarbejde mere detaljerede lokalplaner og deltage i en proaktiv dialog med udviklere og bygherrer om arkitektur og kvalitet i byen«, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Baggrunden er, at byrådet i de senere år har ønsket at engagere sig dybere i de strategiske overvejelser om, hvilken by Gladsaxe skal være.
Da Venstre for et år siden forgæves foreslog at få ansat en stadsarkitekt, mente Astrid Søborg (V), medlem af Gladsaxes Trafik- og Teknikudvalg, at det hastede med at få taget konkret stilling til byudviklingen.
»Der bliver bygget rigtig meget lige nu, og meget af det er meget anderledes end det byggeri, der er i Gladsaxe i forvejen. I en anden højde og med anden tæthed. Jeg kan frygte, at vi kommer til at bygge uden at tage ordentligt stilling til, hvad det er for en by, vi gerne vil have,« sagde Astrid Søborg i november 2018 til Politiken Byrum.
Partierne er enige om, at de skal i gang med at formulere en fælles holdning til byens udvikling. Som optakt inddrages borgere og virksomheder lige nu i processen. Det sker blandt andet gennem en række byvandringer med byrådet. Derudover skal der »pustes nyt liv i arkitekturpolitikken«.
Bystrategisk Råd nedsættes
Byrådet nedsætter et Bystrategisk Råd, der består af gruppeformændene fra alle partier i byrådet.
»Rådet skal sammen definere, hvordan de bystrategiske perspektiver kan styrkes i de politiske processer, herunder for eksempel sætte bystrategiske temaer til debat i byrådet, forberede processen for udarbejdelse af større lokalplaner og drøfte ideer til udvalgte byggeprojekter af strategisk betydning,« fremgår det af pressemeddelelsen.
Bag forliget står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, som tilsammen udgør 22 af byrådets 25 medlemmer, mens Enhedslisten valgte at stå udenfor.
Borgmester Trine Græse (S) udtrykker i pressemeddelelsen glæde over, at byrådet ønsker at støtte, at »Gladsaxe skal være en attraktiv, grøn og bæredygtig kommune i social og økonomisk balance«.
Da Politiken Byrum i november forholdt hende Venstres ønske om en stadsarkitekt, var hun ikke direkte imod at ansætte en, men anså det for mere vigtigt, at partierne får fastlagt en strategi, og at forvaltningen har kompetencer til at føre den ud i livet.
»Så hvis byrådet beslutter en bystrategi, er det jo den strategi, som forvaltningen vil følge, uanset om den medarbejder hedder en stadsarkitekt eller har en anden titel,« sagde Trine Græse i november 2018.
Sidste år bragte Politiken Byrum artikelserien ’Stadsarkitekt eller ej’. Alle artiklerne kan læses her.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar