0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5 boligområder er kun ghettoer på grund af høje indkomster i Nordsjælland

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

5 ud af 11 ghettoer i hovedstaden er kun med på listen, fordi partierne bag ghettoplanen har valgt at sammenligne indkomsterne i boligområderne med Region Hovedstaden, hvor gennemsnitsindkomsten er trukket kraftigt op af især en gruppe meget velhavende mennesker i Nordsjælland.

Det skriver nyhedssitet NB-Nyt, der fokuserer på analyser af den offentlige sektor.

Nye tal fra Transport- og boligministeriet til Folketinget viser, at fem af de 11 ghettoer i hovedstaden slet ikke ville være ghettoer, hvis man i stedet sammenlignede beboernes indkomster med niveauet i Region Sjælland.

»Det er absurd,« siger Søren Egge Rasmussen (EL), der har rejst sagen overfor boligministeren. »Det er helt tåbeligt at sammenligne indkomsten med regionen, for så trækker alle de nordsjællandske kommuner indkomsten op. Man burde i stedet sammenligne med indtægterne i den kommune, hvor boligområdet ligger.«

Transport- og boligministeriet har fremlagt tallene for de gennemsnitsindkomster, som ghettolisten er beregnet ud fra.

Ville ryge af listen i Region Sjælland

NB-Nyt har på baggrund af de oplysninger og tal fra ghettolisten beregnet, at fem ghetto-områder i hovedstaden alene er på listen, fordi boligområdet udover en høj andel af lavtuddannede også har en gennemsnitsindkomst, som er under 55 procent af gennemsnittet i regionen.

De fem ghettoer er Aldersrogade, Gadelandet/Husumgård, Tingbjerg/Utterslevhuse, Tåstrupgård og Gadehavegård, hvor der bor 14.425 beboere. Dermed er det mere end hver anden af de 23.659 hovedstadsborgere, som bor i en ghetto, der er ramt den særlige opgørelsesmetode.

Årsagen til, at de fem boligområder i Københavns og Høje-Taastrup kommuner falder for indtægtskravet, er, at de ligger i Region Hovedstaden og ikke Region Sjælland. Det betyder, at beoboeren skal have en gennemsnitlig skattepligtigt indkomst på 234.676 kroner istedet for 207.207 kroner.

Få kilometer til forskel

For beboerne i Gadehavegård og Tåstrupgård i Høje-Taastrup er situationen helt absurd.

Havde boligområderne ligget nogle få kilometer mod vest, så havde de ligget i Region Sjælland, og dermed ville boligområderne ikke opfylde ghetto-kriteriet om, at beboernes indkomst er under 55 procent af gennemsnittet i regionen.

Beboerne i de to to boligområder ville tværtimod have en gennemsnitligt indkomst på 60 og 62 procent af gennemsnittet i regionen, og dermed ville de ifølge kriterierne ikke være ghettoer.

Og for den tredje ghetto i Høje-Taastrup, Charlotteager, skulle andelen af dømte beboere blot falde med 0,01 procent svarende til en enkelt beboer, før den også ville ryge af listen.

De høje indkomstkrav i Region Hovedstaden har betydet, at mange boligforeninger i hovedstaden er begyndt at afvise ansøgere med lav indkomst. Det sker, fordi boligforeningerne dermed kan komme af ghettolisten eller undgå at komme på den.

»Det betyder, at helt almindelige mennesker med en indkomst under 19.500 kroner om måneden ikke kan flytte ind i sociale boligområder i København. Det er helt urimeligt,« siger Søren Egge Rasmussen.

Tallene fra transport- og boligministeren viser, at gennemsnitsindkomsten i hovedstaden er 426.684 kroner om året, hvilket svarer til, at en beboer i et socialt boligbyggeri skal have en skattepligtig indkomst på 19.556 kroner om måneden for ikke at trække boligområdet ind under ghetto-kriterierne.

Til sammenligning er gennemsnitsindkomsten kun 376.740 kroner om året i Region Sjælland, og dermed skal man kun have en skattepligtig indkomst på 17.267 kroner om måneden for at være over den vigtige grænse.

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden