0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Google Street View
Foto: Google Street View

Engang var der mange på Nørrebro, men i dag er det gule byhus på Bjelkes Allé et af få tilbageværende toplanshuse i bydelen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere vil bremse nedrivning: Københavnsk byhus står til at blive erstattet af 22 meter boligbyggeri

Lokalbeboere på Nørrebro frygter, at et nyt 22 meter højt boligbyggeri på Bjelkes Allé bliver starten på enden for bydelens små byhuse. Teknik- og miljøforvaltningen kigger nu på mulighederne for at bevare bygningen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På Bjelkes Allé 48 i hjertet af Nørrebro ligger der et lille gult byhus.

Det særlige ved huset er, at det som et af de få tilbageværende toplanshuse i bydelen har overlevet de seneste 137 års byudvikling.

Huset, der er fra 1882, og som blev bygget om i 1926, er dog ikke erklæret bevaringsværdigt. Derfor kan dets dage være talte til fordel for et 22 meter højt nybyggeri, der vil komme til at bestå af syv etager, en parkeringskælder, tagterrasse og fem lejligheder på 96-126 kvadratmeter.

Det skriver Mit Nørrebro.

Ødelægger det »grønne gårdrum«

Københavns Kommune har under navnet ’Fællesskab København’ i flere år arbejdet på at skabe mere »kant« i byen. Ideen er at give plads til anderledes og eksperimenterende bygningsprojekter.

Udsigten til nybyggeriet på Bjelkes Allé har fået nabogårdens beboere og Nørrebro Lokaludvalg til at skride til handling.

I et høringssvar henviser lokaludvalget til Københavns Kommuneplanstrategi 2018, hvori kommunen skriver, at den vil sørge for, »at byens historiske bygninger og steder omdannes på en måde, der respekterer deres særkende og skaber værdi for københavnerne og lokalmiljøet«.

Nørrebro Lokaludvalg skriver ligeledes, at nybyggeriet »vil ødelægge det grønne gårdrum i karréen«.

Det gule hus på Bjelkes Allé 48 er med til at give Nørrebro dets særpræg og er en værdi helt lokalt. Derfor ærgrer det mig, hvis husets dage er talte

Beboerne begræder den 22 meter høje bygnings påvirkning af lysindfaldet i gården, som toplanshuset, dets beboere og flere hundrede andre beboere har adgang til. Derudover karambolerer anlæggelsen af en ny parkeringsplads med ideen om, at gården skal være bilfri.

»Den kortsigtede bekymring er tabet af himmellys og den smule luft, vi har, samt etableringen af en parkeringsplads. Men den langsigtede bekymring er jo, at det her bare er starten – at hvis man kigger 10-15 år frem i tiden, så har man lukket hullet hele vejen hen med glashuse med store, dyre lejligheder, og så er der en 5-6 parkeringspladser i gården. Det er mareridtsscenariet for os«, siger beboeren Rasmus Jon Nielsen, hvis opgang har adgang til gården, til Mit Nørrebro.

En principiel sag

Sagen kører lige nu i Teknik- og Miljøforvaltningen. Både teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), og Socialdemokratiets miljøordfører, Marcus Vesterager, er nu gået ind i sagen.

Marcus Vesterager mener, der er tale om en »principiel sag«, hvorfor han ønsker at tage sagen op i Teknik- og Miljøudvalget.

Ninna Hedeager Olsen vil ikke blande sig i den nuværende behandling af sagen, men forsøger ifølge Mit Nørrebro at fremskaffe et notat for at finde ud af, hvad politikere har af »handlemuligheder for at bevare bygningen«:

»Det gule hus på Bjelkes Allé 48 er med til at give Nørrebro dets særpræg og er en værdi helt lokalt. Derfor ærgrer det mig, hvis husets dage er talte«, siger Ninna Hedeager Olsen til Mit Nørrebro.

Artiklen er oprindeligt bragt i en længere version i Politiken Ibyen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden