0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klimarådet i stor rapport: Skærp energikrav og fritag klimatiltag fra anlægsloft

Dansk Byggeri roser ny klimarapport, men savner fokus på de private boligejere. Cyklistforbundet kalder rapporten »skuffende«.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Afgiften på CO2 skal øges markant, hvis Danmark skal nå en 70 procents reduktion af drivhusgasser, lyder den mest markante anbefaling i den længe ventede rapport, som Klimarådet, regeringen og Folketingets klimarådgivende organ, har udgivet mandag.

Også byggeriet er direkte adresseret i rapporten, ’Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion’.

Klimarådet foreslår, at der indføres krav til energieffektiviseringer i alle offentlige bygninger, at kommunerne kan få dispensation fra anlægsloftet ved klimatiltag, at kontrollen af, om energikravene i Bygningsreglementet bliver overholdt, skærpes, og at mulighederne for finansiering af klimatiltag bliver forbedret.

»Vi når ikke 70-procentsmålet i 2030, hvis vi fortsætter, som vi plejer. Men hvis vi sætter handling bag ordene og går i gang med det samme, er det muligt at nå 70 procents reduktion, uden at omkostningerne slår bunden ud af dansk økonomi,« udtaler Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, i en pressemeddelelse.

Dansk Byggeri: Private husejere mangler

Dansk Byggeri skriver i en pressemeddelelse, at brancheorganisationen støtter alle initiativerne, men mener, at Klimarådet overser »de store fordele, der ligger i at få de private parcel- og rækkehuse med, ikke mindst ved at udfase opvarmning med oliefyr og naturgas«.

Ifølge en analyse fra Dansk Byggeri ligger der et reduktionspotentiale på op mod 3,5 procent af den reduktion af drivhusgasser, som Danmark mangler for at nå 2030-målet, hos de private husejere.

»Vi skal bare have boligejerne til at komme i gang. Men det kræver, at de får nogle økonomiske incitamenter til at energirenovere, og at politikerne tør at stille krav til boligejerne. Men kan for eksempel kræve, at boliger i dårlig stand skal renoveres til et bedre energimærke frem mod 2030. Det vil ikke bare være god klimapolitik men også godt for økonomien og velfærden, fordi et bedre indeklima øger livskvaliteten markant,« udtaler Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Cyklistforbundet kalder direkte rapporten »skuffende« og beklager i en pressemeddelelse, at Klimarådet overser »cyklens store rolle i den grønne omstilling«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden