0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Laura Stamer
Foto: Laura Stamer
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

7 døgn med Katja Viltoft: »Vi er nødt til at fortælle dem, at der ikke er nedlagt forbud mod at arbejde«

Katja Viltoft, partner og kreativ direktør i JJW Arkitekter og bestyrelsesformand i Danske Arkitektvirksomheder, ser tilbage på syv døgn med coronaepidemi, udsatte byggeprojekter, frokost over Skype, en datter i Indien og koordination med Dansk Industri.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Onsdag 11. marts

Fra starten af ugen har vi haft en fornemmelse af, at situationen var ved at udvikle sig.

Onsdag eftermiddag samler vi partnerkredsen til et ad hoc-møde. Nogle mener, vi skal forberede os på at lukke tegnestuen, mens andre henviser til, at vi skal holde hjulene kørende.

Vores mål er at finde ud af, hvordan de, der har behov for det, kan arbejde hjemmefra, og hvordan vi sikrer, at tegnestuen er et sikkert miljø, hvor man ikke bringer smitte ind eller ud til andre. Vi beslutter i sidste ende at geare os til en eventuel nedlukning ved at indkøbe ekstra bærbare computere og sætte dem op, så medarbejdere i højere grad kan arbejde hjemmefra.

Efter mødet forbereder vi et udkast til en mail, som går på, at vi ikke længere holder fysiske møder med folk udefra, at vi ikke selv går til møder, og at der ikke kommer udefrakommende på kontoret. Da vi hører, at statsministeren har indkaldt til pressemøde onsdag aften, venter vi med at udsende mailen.

Mette Frederiksen fortæller, at store dele af landet lukker ned, at offentlige ansatte sendes hjem, og at skolerne lukker. Efterfølgende taler vi kort sammen i partnerkredsen, og omkring klokken 21 sender vi mailen ud til vores medarbejdere, så de har instrukser om, hvad de skal gøre torsdag.

Torsdag 12. marts

Da jeg møder ind torsdag, kan jeg se, at cirka halvdelen af medarbejderne ikke er der, men arbejder hjemmefra. Alle møder foregår nu over Skype eller Microsoft Teams.

Det påvirker arbejdspladsen meget, at vi ikke er samlet. Normalt arbejder vi sammen i teams – stort set ingen projekter laves alene. Vi har hele tiden brug for at kommunikere med egne kollegaer på tegnestuen og med ingeniører, entreprenører og de udførende folk på byggepladsen.

Vi bakser lidt med at få it-systemer og bærbare helt op at køre, men heldigvis er mange medarbejdere vant til at arbejde hjemmefra og være fleksible. Den største udfordring er på de rigtig store projekter, hvor alle tegner i den samme digitale model. Det kræver nye metoder og retningslinjer, så man ikke risikerer at ødelægge modellen.

Vi prøver at finde ud af, hvordan vi opretholder den daglige dialog om, hvad de forskellige laver. Ude på byggepladsen sender byggelederen billeder af de steder, der skal laves tilsyn på, til arkitekter og ingeniører, som ellers skulle være derude.

Allerede torsdag får vi de første meldinger fra bygherrer om, at udskyder eller aflyser møder og tilsyn

Der er noget forvirring, og allerede torsdag får vi de første meldinger fra bygherrer om, at de udskyder eller aflyser møder og tilsyn, fordi de arbejder hjemme.

Vi er nødt til at fortælle dem, at der ikke er nedlagt forbud mod at arbejde. Vi opfordrer kraftigt til, at man fastholder alt det arbejde, man er i gang med, men udfører det på en ny måde. Vi beder dem fastholde møderne, men afholde dem digitalt.

Om aftenen er der hovedbestyrelsesmøde i Dansk Industri over Skype. Vi bliver orienteret om, hvordan det går i resten af erhvervslivet og om dialogen med regeringen. Alle arkitekter og ingeniører har nøjagtig de samme udfordringer: Vi skal sørge for, at det offentlige holder kadencen, og vi skal finde nogle ordninger, så vi i højere grad kan dele arbejdet mellem os eller fleksibelt gå ned i tid sammen.

Fredag 13. marts

Fredag er endnu færre mødt ind på tegnestuen – omkring 30 procent.

Vi overvejer, om det overhovedet er forsvarligt at gå på arbejde. Myndighederne henviser til, at man skal holde virksomheder og produktion i gang, så længe det foregår på en forsvarlig måde. Vi fortsætter med at gå på arbejde, men folk sidder langt fra hinanden, og der står allerede sprit rundt omkring og plakater med retningslinjer.

Det vigtigste er, at vi fra vores side holder projekterne i gang, og at vi opfordrer alle, som kan stikke en kæp i hjulet, til at trække den ud med det samme. Vi er afhængige af, at tempoet ikke sænkes.

Hele min dag står i coronaens tegn, og sådan har det stort set været siden

Hele min dag står i coronaens tegn, og sådan har det stort set været siden. Sådan tror jeg, det er for rigtig mange ledere. Vi forsøger så vidt muligt at sikre, at vores medarbejdere kan arbejde uforstyrret på projekterne.

Det fungerer faktisk rigtig godt, folk arbejder ufortrødent videre hjemmefra og kommunikerer med hinanden digitalt, hvilket er et lyspunkt i den svære tid. For det er klart, at vi er dybt bekymrede over, hvad coronaepidemien kan medføre. Når vi tænder fjernsynet eller læser nyheder, lyder det til, at det kan blive noget, der minder om finanskrisen.

Vi holder partnermøde fredag eftermiddag om situationen. Et par projekter i opstartsfasen er udskudt, men ellers kører det hele videre. Den største udfordring er stadig bygherrer, der udskyder ting og forsinker processen.

Lørdag 14. marts

Min datter har været i praktik på Dansk Kulturinstitut i New Delhi. Lørdag beslutter hun sig for at tage hjem efter opfordring fra kulturinstituttet, hvilket jeg synes er en god beslutning.

Vi korresponderer meget, fordi der først er tvivl om, hvorvidt hun overhovedet kan forlade landet.

Vi ledere har brug for at dele vores viden og billede af situationen med resten af tegnestuen

Derudover er jeg i dialog med Danske Arkitektvirksomheders direktør, Lene Espersen, hele weekenden. Vi aftaler at indkalde til ekstraordinært bestyrelsesmøde mandag, ligesom der er indkaldt diverse netværksgrupper for udveksling af meldinger og erfaringer.

I disse tider er det vigtigt for alle at være så oplyste som muligt. Vi ledere har brug for at dele vores viden og billede af situationen med resten af tegnestuen, så alle føler sig velinformerede.

Søndag 15. marts

Jeg har arbejdet rigtig meget den seneste uge, og ligesom rigtig mange andre danskere har jeg siddet klinet til skærmen, hver gang der har været noget, der minder om nyheder. Vi nærmest hungrer efter at høre nyt, og vi har blikket stift rettet mod nyhederne.

Hjemme hos os er vi ved at blive lidt halvkulrede af det, så søndag eftermiddag tager vi i skoven og cykler en tur. Hvis vi skal kunne holde hovedet koldt midt i alt det, der sker, skal vi sørge for, at vi passer på os selv og ikke lader os opsluge af mediekværnen.

Hjemme hos os er vi ved at blive lidt halvkulrede af det, så søndag eftermiddag tager vi i skoven og cykler en tur

Senere søndag indgår regeringen en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter omkring tilskud og lønkompensation, men aftalen er desværre ikke brugbar i vores felt. Overhovedet. Den er beregnet til meget store virksomheder, hvis medarbejdere slet ikke har noget at lave.

Sådan er det ikke hos os. Selv om projekter udskydes, er vi i et vidensfag, hvor hver enkelt medarbejder sidder inde med en specialviden om lige præcis sin opgave og har sine kontakter blandt bygherrer og så videre.

Vi beder i Danske Arkitektvirksomheder Dansk Industri appellere til regeringen. De er simpelthen nødt til at presse på, så der kommer nogle ordninger til virksomheder af vores størrelse, og som passer til brancher med vidensmedarbejdere.

Mandag 16. marts

Mandag får alle medarbejdere en morgenmail, hvor vi beskriver, hvad vores medarbejdere i forskellige situationer skal sige til deres bygherrer og samarbejdspartnere. Hvordan vi forholder os til de sundhedsmæssige aspekter, og om usikkerheden om, hvordan det her vil påvirke branchen. Og at vi vil være i dialog med tegnestuens tillidsmænd og de andre tegnestuer for at finde nogle redskaber, der kan virke i vores branche.

Kontoret er endnu mere affolket, men egentlig velfungerende. Når jeg spørger ind til forskellige projekter, fortsætter de mere eller mindre som planlagt. Nogle arbejder hjemme, andre på tegnestuen, men de arbejder sammen om projekter og får det til at fungere.

Det er betryggende at se, og vi er stolte over, at det på to dage er lykkedes os at omstille noget, som hele byggebranchen har kæmpet med i årevis, nemlig at blive mere digital.

Vi holder bestyrelsesmøde i Danske Arkitektvirksomheder over Skype og delagtiggør hinanden i, hvordan det står til i vores virksomheder. Der er forskellige meldinger, men foreløbig kører de allerfleste projekter som planlagt. Men alle er bekymrede. Vi drøfter fælles tiltag og aftalt et ekstra bestyrelsesmøde om 14 dage.

Senere får jeg besked om, at en konkurrence, vi skulle få svar på tirsdag, er udskudt 14 dage. Det betyder, at de mennesker, der sidder på konkurrenceholdet, ikke har noget at lave de næste to uger. Det går lynhurtigt, og det er ærgerligt, men det er heldigvis kun en risiko for projekter, der er i opstartsfasen.

Hele dagen går jeg til møder på tværs af arkitektvirksomheder og internt. Normalt har vi ledelsesmøde hver 14. dag, men nu har vi dagligt koordinerende partnermøder. Det er blevet en fast rutine, og koordineringsindsatsen er langt større, end vi har prøvet før. Det betyder, at mit fokus er på styring og ledelse frem for på projekter, sådan så kollegaer og medarbejdere kan fortsætte uforstyrret.

Tirsdag 17. marts

I løbet af tirsdagen svirrer rygter om nye regeringstiltag og om et decideret udgangsforbud. Vi ved ikke, om vi må komme på arbejde dagen efter. Vi sætter endnu mere fart på processen og installerer endnu flere bærbare computere, så alle potentielt kan arbejde hjemme.

Der kommer ikke udgangsforbud, og vi beslutter fortsat at holde tegnestuen åben, men i endnu højere grad sørge for, at der ikke bliver spredt smitte, og at der er stor afstand mellem folk.

Vi opfordrer kollegaer, der arbejder hjemme, til at spise frokost sammen over Skype

Vi har lukket vores frokostordning og har madpakke eller take away med. Vi sidder ved hver vores ende af bordet i kantinen med tre meters afstand mellem os – der er heldigvis god plads i de her dage.

Vi kan se, at det betyder meget for medarbejdere, at de stadig har kollegial kontakt og dialog. Derfor opfordrer vi kollegaer, der arbejder hjemme, til at spise frokost sammen over Skype, så de holder fast i nogle rutiner og ting, man gør sammen. Ellers kan det nemt blive til, at man sidder helt isoleret derhjemme og ikke har nogen reel kontakt med andre.

Senere henter vi min ældste datter i lufthavnen. De er to, der kommer hjem med ansigtsmasker på og så videre, men de har det fint. Selv om smitten er mindre i Indien end i Danmark, har det ikke været rart at være der længere, for man ser på turister som smittebærere. Sammen med mine to andre børn, der bor hjemme, og min mand og jeg, som er delvist grounded, er vi mange hjemme hos os.

Onsdag 18. marts

Onsdag er der igen fokus på at holde gang i projekter og en dialog med bygherrer, så tingene fortsætter. Vi arbejder ud fra de præmisser, vi har, og det er vores klare opfordring til resten af samfundet, at det må de også kunne.

Vi tager situationen dag for dag, og vi er gang med at lave et nødberedskab. Lige nu prøver vi at komme hen til påske på en fornuftig måde.

Den sidste uge har været helt surrealistisk, som taget ud af en anden verden. Man går rundt på tomme gader og garderer sig mod en fare, man ikke kan få øje på. Faren er både sundhedsmæssig og økonomisk, og begge dele er usynlige, og det er svært at forholde sig til.

Men vi tror på, at vi hjælper hinanden ved at kommunikere og ved at skabe et fælles billede af situationen.

For det hjælper os alle, at vi ikke står alene.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden