0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen fjerner anlægsloftet i 2020

Regeringen, KL og Danske Regioner er blevet enige om at suspendere kommunernes og regionernes anlægsloft i 2020 og fremrykke flere større projekter for at holde gang i økonomien under coronakrisen. Finansministeren er ikke afvisende over for også at fremrykke projekter i Landsbyggefonden.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Anlægsloftet bliver fjernet i resten af 2020 for at holde gang i hjulene og skabe jobs i det private under coronakrisen.

Det er regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner blevet enige om.

»Regeringen er klar til at gøre, hvad end der skal til for at holde hånden under arbejdspladser og virksomheder. Vi ved godt, at det vil koste mange penge, men det er en klog investering,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde torsdag eftermiddag og tilføjer:

»Regeringen vil derfor ekstraordinært i 2020 sætte kommunerne og regionerne fri fra det anlægsloft, som er aftalt mellem regeringen, KL og Danske Regioner. Anlægsloftet for kommunerne og regionerne er dermed ikke længere til stede i 2020.«

Adspurgt, om det også kan komme på tale at suspendere anlægsloftet i 2021, svarer finansministeren:

»Hvad vi gør i forhold til næste år, skal vi snakke med kommunerne og regionerne om i maj måned (hvor økonomiaftalen skal forhandles på plads, red.), og der må vi tage bestik af, hvordan den økonomiske situation ser ud,« siger Nicolai Wammen.

Projekter for mindst 2,5 milliarder fremrykkes

Samtidig er de tre parter enige om at fremrykke flere bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter. Det drejer sig især renoveringer af skoler, daginstitutioner og veje samt klimasikring.

»Med den aftale, vi har indgået i dag, får vi mulighed for at lave en række investeringer, som er gode og nødvendige, for at vi kan holde hånden under beskæftigelsen, men som samtidig har den effekt, at de er med til at udvikle vores velfærdssamfund,« siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), på pressemødet.

Kommunerne forventer, at man vil kunne fremrykke projekter for 2,5 milliarder kroner i 2020. Alene de otte store kommuner København, Aalborg, Odense, Esbjerg, Randers, Høje Taastrup, Næstved og Køge har planer om at fremrykke for 658 millioner kroner, skriver Børsen.

Det er mere vanskeligt for regionerne at udnytte ophævelsen af anlægsloftet, fordi de primært står for hospitalsdrift, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), på pressemødet.

Faktisk er flere hospitalsbyggerier blevet sat på pause af hensyn til patienterne under coronaepidemien.

Men, tilføjer Stephanie Lose:

»Vi vil se, om vi kan fremrykke andre ting. Det kan være udendørsrenovering og klimasikring, som ikke berører muligheden for at kunne hjælpe patienterne inde på hospitalerne. Vi sætter meget stor pris på den fleksibilitet, vi får med aftalen.«

Betalinger for 6,5 milliarder fremrykkes

Også betalinger bliver fremrykket i både kommuner og regioner.

Kommunerne fremrykker betalinger for op mod fem milliarder kroner, mens regionerne fremrykker betalinger for 1,5 milliarder kroner.

Fremrykning af almene renoveringer kan komme på tale

Til gengæld er en fremrykning af de 453 almene renoveringer i regi af Landsbyggefonden til 18,4 milliarder kroner ikke en del af aftalen, som flere parter i byggeriet havde håbet.

Men, svarer finansminister Nicolai Wammen direkte adspurgt om tiltaget:

»Der er ingen tvivl om, at de projekter, der kunne være i Landsbyggefonden og i andre sammenhænge, er noget af det, regeringen vurderer løbende.«

»Så vi udelukker ingen værktøjer, og vi kigger helt konkret også på det værktøj, men det er ikke en del af den aftale, vi har lavet i dag,« siger Wammen.

Grønne investeringer er ikke en betingelse

I siger, at I opfordrer til grønne, klimavenlige investeringer fra kommunernes og regionernes side. Er der decideret krav om det?

»Vi siger til kommunerne, at hvis der er en renovering, I skal lave på en daginstitution, på en skole, i ældreplejen eller lignende, som I egentlig først havde tænkt jer at lave i 2021 eller 2022, så er der mulighed for at gøre det nu. Vi siger så samtidig, at hvis man også kan tænke det grønne og klimaet ind i det, vil det være rigtig, rigtig godt. Men det er ikke en betingelse, at det skal være grønne investeringer eller klimainvesteringer,« svarer finansministeren.

I den forløbne uge har spørgsmålet om, hvorvidt udbudsloven burde ændres, såfremt anlægsloftet blev fjernet, været rejst. Spørgsmålet blev dog ikke afklaret på dagens møde, siger Jacob Bundsgaard til Politiken Byrum efter pressemødet.

»Jeg ved, at det er noget, regeringen kigger på, men det er ikke noget, vi i den her kreds har kunnet aftale os frem til, fordi det er EU-lovstof. Så det er EU der skal på banen og løfte det.«

Var det slet ikke oppe på dagens møde?

»Nej, ikke andet end at det ligger der som en mulig udfordring. Omfanget af udfordringen har vi ikke overblik over, men det er noget, jeg ved, at regeringen positivt har med i overvejelserne.«

Dansk Byggeri: Brug Landsbyggefonden nu

Dansk Byggeri roser aftalen, som man forventer kan forhindre mellem 2.000 og 2.500 hjemsendelser i byggeriet. Men, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen i en pressemeddelelse:

»Desværre ser vi ind i et meget stort fald i beskæftigelsen, også langt større end de 2.000-2.500, som kommunernes øgede aktiviteter kan redde. Derfor foreslår vi, at man samtidig hæver rammen for renoveringer i de mange almene boliger, der trænger. I øjeblikket er der alene her en kø af projekter for 18 milliarder kroner, så der er nok at tage af,« siger Lars Storr-Hansen.

Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), kalder den samlede aftale »et virkelig stærkt initiativ«, som »i høj grad« vil holde hånden under dansk økonomi. Han tilføjer dog, at det også bør overvejes at hæve udbudsloftet.

Også Lene Espersen, direktør for Danske Arkitektvirksomheder, roser aftalen.

»Virksomheder, der holdes i gang sørger, både for at holde folk i beskæftigelse og betale skat – og skabe vækst. Samtidig er det meget klogt at tænke i klimatilpasning og energirenovering, så klimalovens mål om en 70 procent reduktion af CO2 kan starte allerede her i foråret via nye offentlige investeringer,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Torsdag meldte Dansk Byggeri, at hver tredje af brancheorganisationens medlemmer i en rundspørge har svaret, at man har hjemsendt eller fyret medarbejdere under coronakrisen, mens hver fjerde medlem har oplevet, at offentlige bygherrer annullerer ordrer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden