Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister overvejer indgreb: Udenlandsk arbejdskraft rejser til Danmark uden corona-karantæne

Både SF og DF kræver regler strammet. Minister klar til at se på det.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danskere, der kommer hjem fra ferie i udlandet, skal straks gå to uger i karantæne. Og familie og venner skal holde sig fra knus, kys og kram ved modtagelsen for at mindske risikoen for coronasmitte. Sådan lyder den direkte opfordring fra myndighederne.

Helt anderledes ser det dog ud for udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, beretter DR Nyheder.

Arbejdskraft kan med de nuværende corona-restriktioner bevæge sig frit over grænsen, og udenlandske arbejdere kan rejse ind i Danmark uden nogen form for karantæne eller helbredstjek – de skal kun dokumentere, at de har et arbejde i Danmark.

Ifølge professor og virusforsker ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen kan det være med til at øge risikoen for coronasmitte i Danmark.

»Virus respekterer jo ikke, om man er gæstearbejder eller dansk turist, der vender hjem. Der burde gælde de samme regler med hensyn til karantæne for udenlandske arbejdere, som der gælder for turister og andre,« siger han til DR Nyheder.

DR Nyheder har talt med flere arbejdspladser, der følger myndighedernes anvisninger og dermed har ansatte, der kommer fra udlandet og begynder at arbejde uden at have været i karantæne. Det er blandt andet tilfældet på byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning.

Også virksomheder fra Italien og Spanien

Udlændinge, der arbejder i Danmark, kan opdeles i to kategorier. Nogle kommer for at arbejde som ansatte i danske firmaer, mens andre arbejder i udenlandske firmaer, som har en opgave i Danmark.

Udenlandske firmaer skal registrere sig i det såkaldte RUT-register, når de arbejder i Danmark. En søgning i registeret viser, at der siden grænselukningen 15. marts er 422 firmaer, der er kommet til Danmark. Polen er det land, som flest udenlandske virksomheder kommer fra.

Der er 187 polske virksomheder registreret efter 15. marts. 100 er tyske, mens 35 er fra Litauen. Men der kommer også virksomheder til fra de lande, som er hårdest ramt af corona. Seks virksomheder fra Italien og tre fra Spanien er begyndt at arbejde i Danmark, siden grænserne blev lukket.

SF og DF vil stramme regler

Både SF og Dansk Folkeparti mener, at der er tale om et hul, der bør lukkes omgående.

»Det lyder uforsvarligt. Enten må man møde de her mennesker med karantæne eller med en test, så man er sikker på, at de ikke er smittede. Det vil være naivt at tro, at en udenlandsk arbejder går frivilligt i karantæne, derfor må vi have nogle faste regler,« siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, der nu vil tage sagen op med regeringen.

Også Dansk Folkeparti vil rejse sagen i Folketinget.

»Det hul skal lukkes omgående. Det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke sætter udenlandske medarbejdere i karantæne, når danskere, som har været i udlandet, bliver sat i karantæne,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forstår de kritiske røster.

Han vil nu indkalde arbejdsmarkedets parter, og sine ministerkollegaer til en snak om, hvad der kan gøres.

»Vi lytter til forslagene, og grundlæggende afviser vi ikke at stramme kontrol med ind- og udrejse yderligere, men der er flere hensyn at tage. Transport af varer og arbejdskraft har en stor betydning for vores forsyningssikkerhed. Men jeg vil hurtigst muligt tage en snak med arbejdsmarkedets parter og de øvrige ministre for at finde den bedste balance,« siger Peter Hummelgaard til DR Nyheder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden