0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken Byrums guide til sommer i Danmark: En minister, en arkitekturanmelder og 10 andre anbefaler 3 seværdigheder

Coronaen har lokket rekordmange til at holde ferie i det danske sommerland. Vi har spurgt boligministeren, en stadsarkitekt, en borgmester, en etnolog og adskillige andre, hvilket oplagt, overset og kontroversielt sted de vil anbefale at se i det danske sommerland.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Er turen til Italien blevet aflyst? Fortvivl ej. Ikke alene kan du i år holde en mere klimavenlig sommerferie – du kan også opdage, hvor mange inspirerende steder Danmark har at byde på for arkitektur- og byggerinteresserede. Og det gælder heldigvis hele landet.

Politiken Byrum har bedt boligministeren, en arkitekturanmelder, en stadsarkitekt, en borgmester og adskillige andre kendere give et bud på det oplagte, det oversete og det kontroversielle sted, som er et besøg værd i sommerferien.

Boris Brorman Jensen

Arkitekt og ph.d.

Den oplagte: Maltfabrikken i Ebeltoft

Realdania
PR-foto: Realdania

»Den nyrenoverede Maltfabrik i Ebeltoft er absolut en dagsrejse værd. Den mørkerøde og meget karakteristiske bygning er ikke til at komme udenom. Det gamle fabriksanlæg forbinder byens store havneplads med den centrale handelsgade og udgør sit eget rum i byen.

Café, bibliotek, museum, arkiv, værksted, kunstnerboliger, arbejdspladser og galleri flettet sammen til ét stort beboerhus, der er en storby værdig. Det grå guld møder hipstere og skater-dudes i et urbant landskab. Man spiser godt på cafeen, og så spiller de live musik fra terrasse-scenen.«

Den oversete: Deep Forest Artland

Deep Forest
PR-foto: Deep Forest

»Lidt uden for Døvling ligger Deep Forest Artland. Et af Midtjyllands mest oversete udflugtsmål. Deep Forest Artland er også kendt som Skovsnogen efter en af parkens ikoniske skulpturer.

Stedet er stadig lidt hemmeligt uden for snævre kunstnerkredse, måske fordi det er så svært at definere, hvad Deep Forest Artland egentlig er for en størrelse. Værker af ledende danske kunstnere og mere ukendte talenter har indtaget en gammel plantage, men der er meget mere til historien. Forvent noget i retning af en hybrid skulpturpark. Begynd eventuelt turen ved indgangen til skulpturkirkegården.«

Den kontroversielle: Gellerup

Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

»Sommerudflugt til et belastet boligområde lyder måske ikke som den mest oplagte ferieaktivitet. Men jeg kan ikke desto mindre varmt anbefale en tur til boligbebyggelsen Gellerup fem kilometer vest for Aarhus centrum.

Selv om den årelange omdannelse endnu ikke er færdig, er der masser at se på. Begynd turen ved den monumentale byport, der skærer sig ind i gennem en af de ikoniske boligblokke. Gå en tur i den nye bypark og slå et slag forbi Aarhus Kommunes nye hovedkvarter på Karen Blixens Boulevard.«

Anne Katrine Harders

Seniorprojektleder, Dansk Arkitektur Center

Den oplagte: Hundested Havn

Visit Nordsjælland
PR-foto: Visit Nordsjælland

»Hundested Havn er et lille kosmos for dansk ferieidyl. Der er minigolf, isvafler, vandudsigt og butikker med malede sten, strandhatte og glaskunst.

Havnen er rig på muligheder for at genbesøge barndommens pommes frites-bakker med lige dele friture, remoulade og groft salt, mens et omrejsende tivoli sørger for tombola og et lydtæppe vævet af 90’ernes umtji-umtji-rytmer. Får du alligevel abstinenser efter større gastronomi og ægte 2020-velvære, er udbuddet af cafeer og restauranter med stor succes efterhånden tilpasset københavnerpublikummet med sommerhus i området.«

Den oversete: Holbæk

Kunsthøjskolen i Holbæk
PR-foto: Kunsthøjskolen i Holbæk

»Hvis du som jeg og gennemsnitsdanskeren aldrig rigtig har været på været på ferie i Danmark, er det meste af landet lidt overset. Men efter at have dykket langt ned i ferieminderne, dukker et højskoleophold i Holbæk op.

Jeg havde ikke de store forventninger til byen, der topper statistikkerne blandt Danmarks fattigste af slagsen. Men skynd dig at tage toget til denne lille perle, hvor stokroserne omfavner små, skæve byhuse, hvis gavle er udsmykket af de fremmeste danske kunstnere.«

Den kontroversielle: P-pladserne i København

Marie Kraul
Foto: Marie Kraul

»Corona rimer på krise. Men krise rimer også på nye perspektiver. Sådan ét kan man nu erhverve sig fra en række parkeringspladser foran cafeer i København.

Ikke fordi drive-in-konceptet har taget om sig, men fordi pladserne midlertidigt er omdannet til udeservering. Pludselig opdager man, hvor meget plads en bil optager der, hvor man nu kan drikke kolde fadøl i solen.

Skynd jer hen til Din Nye Ven i Skt. Peders Stræde eller til Værnedamsvej og nyd de nye pladser, så længe det varer.«

Line Groes

Adm. direktør og grundlægger, Is It A Bird

Den oplagte: Skovtårnet i Rønnede

Tariq Mikkel Khan/Rizau Scanpix
Foto: Tariq Mikkel Khan/Rizau Scanpix

»Den oplagte synes jeg er at besøge skovtårnet i Rønnede på Sydsjælland. Jeg var der i starten af året med min brasilianske veninde og hendes fire børn samt min egen familie. Vi var der altså med børn i alle aldre, og vi havde alle en superfed naturoplevelse. Det var sjovt og helt fantastisk at gå op i tårnet og se udsigten fra toppen.

Det eneste minus er, at det er ret dyrt og går lidt imod min opfattelse af, at adgang til natur skal være gratis og for alle.«

Den oversete: Sjællands længste MTB-rute i Tisvilde

Visit North Sealand
PR-foto: Visit North Sealand

»Den oversete er at tage en tur på mountainbike-ruten i Asserbo Plantage og Tisvilde Hegn, hvor vi har sommerhus. Sporet er ikke svært teknisk, så alle kan være med – såvel min far på snart 70 år og min nevø på 3 år.

Jeg er kommet i området, siden jeg var barn, men har med sporet set store dele af skoven, som jeg aldrig har set før. Og så er sporet et godt eksempel på, når et samarbejde mellem engagerede frivillige, kommuner og stat fungerer.«

Den kontroversielle: Blox i København

Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

»Det må være Blox i København, som i Politiken er blevet kaldt et misfoster. Jeg kan gå med til, at den ikke ’passer ind’, men det, synes jeg, netop er bygningens styrke. Den har et internationalt swung over sig, som, jeg synes, klæder en by og en kultur, der ofte er bange for at stå ud.

Den er også blevet beskyldt for at være elitær, men indefra synes jeg ikke, du oplever en mere venlig og demokratisk bygning, da det er som om, at byen kommer dig i møde, lige meget hvor du befinder dig.«

Mikael Colville-Andersen

Bydesigner og vært på dokumentarserien ’Det fantastiske byliv’

Den oplagte: Københavns Sydhavn

Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

»Indtil for nylig havde jeg svigtet min indre københavner ved at undgå de nye bydele i Sydhavnen.

Gør som jeg og lej en båd, kajak, paddle board – you name it – og sejl op og ned ad kanalerne.

Efter de kæmpe fejl i Ørestad og Carlsberg Byen (og snart Nordhavn) er det fantastisk at opleve sådan et specielt og udansk sted med en sanselig storm af arkitektoniske og byplanlægningsmæssige indtryk.

Elsk det eller had det, men damn – udforsk det. Husk øl og/eller vin.«

Den oversete: Rungstedlund

»Karen Blixen optræder på en permanent shortlist i min personlige litteraturkanon, og jeg er gennem årene taget på mange pilgrimsfærde til hendes hjem i Rungsted.

Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Det er oprindeligt en gammel kro, som Blixens far købte i 1879, og gennem tiden har den huset blandt andre Ludvig Holberg og Johannes Ewald. Hjemmet er indrettet, som om Blixen bare er ude og gå en tur og kommer ind ad døren lige om lidt.

Rungstedlund er historie, arkitektur, kunst, have, fuglereservat – og vores alle sammens Blixens grav. Det kan snildt kombineres med en cykeltur til og fra Louisiana.«

Den kontroversielle: Busvendepladsen ved Reersø Havn

»Tag Bus 432 fra Slagelse Station til Reersø Havn. Stig af ved busvendepladsen.

Google
Foto: Google

Brug den næste time, indtil bussen kommer tilbage (to timer på søndage- og helligdage for de hardcore), på at dingle modløst rundt og blive antastet af det kreative og visionsløse byplanlægningsvakuum, der suger livet ud af dig – og danske byer.

Hør din stemme give genlyd på asfalten, når du råber ’hvorfor?!’ ud mod Musholmbugt. Valget af Reersø er tilfældigt og symbolsk (sorry). Desværre findes der et utal af lignende steder i landet. Suk.«

Lene Espersen

Direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Den oplagte: Vestkysten

»Den jyske vestkyst er altid et besøg værd og de seneste år er der kommet – helt bogstaveligt – en perlerække af arkitektoniske turistmål.

Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Tirpitz af BIG og Vadehavscentret af Dorte Mandrup er must-sees i den forbindelse. Det er bygninger, der smelter smukt sammen med landskabet, og hvor man mærker både historiens vingesus og naturens kræfter.«

Den oversete: Bornholm

»Der er masser af oversete perler i Danmark.

Emilie Koefoed
Foto: Emilie Koefoed

I år skal jeg holde ferie på Bornholm, og før Søren Huss’ koncert på Gæstgiveren i Allinge må jeg da lige forbi den nye kystpromenade af SLA eller Helleristningsfeltet Hammersholm med Erik Brandt Dams smukke udsigtsplatforme.

Vi tager cyklerne med, og derfor må vi absolut også prøve Vang-bakken, der også anbefales af Magnus Cort, og som er Danmarks stejleste bakke med en længde på over 1.250 meter.«

Den kontroversielle: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

»Vikingeskibsmuseet ... Elsket og hadet. Grim eller et arkitektonisk højdepunkt?

Stormen Ingolf truede 29. oktober 2017 Vikingeskibshallen.

Jeg hører helt klart til den gruppe, der synes, at Vikingeskibsmuseet er et mesterværk, og som med sit rå og rustikke ydre repræsenterer kulturarven på fineste vis. Jeg håber virkelig, at man finder nogle tekniske løsninger, der sikrer museet og gør det modstandsdygtigt over for vind og vejr og særligt vandstandsstigningerne fra fjorden.«

Kaare Dybvad Bek

Boligminister (S)

Den oplagte: Sejerø Bugt

»Sejerø Bugt i Odsherred med dens randmoræner er efter min mening det flotteste landskab, vi har. Strandene er kåret til landets bedste af Jyllands-Postens læsere, og måske derfor blev der i 1960’erne – før planloven blev til – bygget 10.000 sommerhuse på et årti.

Kira Ursem
Foto: Kira Ursem

Da de blev trætte af at holde i kø fredag og søndag, byggede man Holbækmotorvejen som den første motorvej på Sjælland. På den måde er landskabet også definerende for hele landsdelens udvikling. Bygningsmæssigt har Arne Jacobsen stået for en del mindre byggerier, der er værd at holde øje med, blandt andet hans eget sommerhus ved Gudmindrup Strand.«

Den oversete: Horsens

»Olof Palme opfordrede i 1960’erne de svenske kunstnere til ikke kun at beskrive det gamle landbo-Sverige, men også det Sverige, der voksede frem i forstæder som Kortedala og Vällingby.

VisitHorsens
Foto: VisitHorsens

Hvis man kan tale om et Danmark, der vokser frem i de her årtier, er det i Østjylland – og i Horsens mere end noget andet sted. Det er Danmarks hurtigst voksende by siden årtusindskiftet, og de formår at skabe nye kvarterer og oplevelser uden at fortrænge byens arbejderklasseidentitet. På godt og ondt er forstadstypehuse ved motorvejsafkørslerne og punkthuse på gamle industrigrunde i centrum det, som vores tid vil aflejre.«

Den kontroversielle: Tingbjerg i København

»Steen Eiler Rasmussen og Carl Th. Sørensens gamle mesterværk er aldrig kommet til sin ret og har ikke skabt den mellemting mellem rigmandskvarter og arbejderbydel, som var visionen.

Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Men uanset den sociale udvikling er Tingbjerg et fantastisk flot bygningsværk og landskab. Det er simpelthen flot håndværk i alle aspekter af bydelen. Over det næste halve årti vil der blive bygget over 1.000 nye boliger i området som følge af parallelsamfundspakken, og jeg synes, man er lykkedes med at passe dem ind i den oprindelige plan. Nu bliver Tingbjerg omsider det blandede kvarter, som det var tænkt til at være.«

Nicolai Carlberg

Etnolog og indehaver, Carlberg

Den oplagte: Holmegaard Værk

Leif Tuxen
Foto: Leif Tuxen

»Det var Svend Auken, som tilbage i midten af 90’erne introducerede begrebet kulturmiljø som et ord for steder, hvor en helhed af bygninger og landskab fortæller en særlig historie om tidligere tiders produktionsformer og samfundsstrukturer.

Sådan et miljø er Holmegaard Værk i Holmegaard ved Næstved, der nu efter to et halvt års istandsættelse er genopstået som et moderne videns- og udstillingscenter for nordisk glaskunst og keramik. Når wauw-oplevelsen ved at se de arbejdende glaskunstnere eller de 40.000 stykker unikaglas har fortaget sig, så gå en tur og oplev sammenhængen mellem arbejderboligerne, værkstederne, tørvemosen, skolen etc.«

Den oversete: Grennessminde i Taastrup

Grennesminde
PR-foto: Grennesminde

»Hvis sårbare unge skal arbejde i et gartneri, bør det så være et gartneri, der har Noma som kunde? Selvfølgelig.

Når du besøger det økologiske gartneri på en mark uden for Taastrup, åbner der sig en fascinerende verden, hvor det fantastiske bagerbrød, klappegrisene, de spiselige blomster, smedeværkstedet, drivhusene, naturstien, cateringvirksomheden og det socialøkonomiske videnscenter i Domen alt sammen handler om at give unge på kanten nogle nye muligheder i livet.«

Den kontroversielle: Langelinie og Den Lille Havfrue – uden turister

Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix

»Med sine 10 meter til bunden lægger den gamle frihavnsmole fra 1841 normalt kaj til enorme krydstogtskibe, hvis tusindtallige turister konstant flokkes om outlet- og souvenirbutikkerne, før de alle ender i et uundgåeligt selfiekaos foran Danmarks eventyrbrand nummer 1. Men lige nu er balancen mellem værter og gæster tippet.

Så skynd dig, promener, sug den store verden ind, se mindesmærkerne fra fordums krige og ekspeditioner – og tag en selfie.«

Sara Line Bohn

Adm. direktør, Bark Rådgivning

Den oplagte: Maltfabrikken i Ebeltoft

Bark Rådgivning
PR-foto: Bark Rådgivning

»Ebeltoft er en af Danmarks stolte feriebyer, som alle kender for Fregatten Jylland og det internationalt anerkendte glasmuseum.

Midt i byen ligger den borglignende Lundbergs Maltfabrik, som er et af de få industrianlæg fra 1800-tallet, vi stadig har tilbage. Efter fabrikken lukkede, begyndte den at forfalde og blev efterhånden en skamplet på byen.

Med hårdt arbejde og masser af hjerteblod har lokale ildsjæle og Praksis Arkitekter nu genopfundet Maltfabrikken på smukkeste vis som den summende og livlige ramme om alt fra bryggeri til bibliotek og kunstnerboliger, der samtidig binder by og havn sammen.«

Den oversete: Nakskov Fjord

Brian Thomsen
Foto: Brian Thomsen

»På den yderste kant af Lolland ligger Nakskov Fjord – Danmarks ø-rigeste fjord. Besøg eksotiske steder som Hestehoved Strand, tag på vandretur til spidsen af Albuen og svøm i Danmarks varmeste badevand.

Når du alligevel er i området, så tag en tur til de historiske købstæder i Nakskov og Maribo og tag med postbåden fra Nakskov og nyd den helt særlige oplevelse af at sejle i de naturskønne omgivelser krydret med personlige fortællinger om naturen og historien på de mange øer.«

Den kontroversielle: Naturkraft ved Ringkøbing

Naturkraft
PR-foto: Naturkraft

»Kan en attraktion rejse sig fra en bar mark i Ringkøbing? En arena på fem hektar, omkranset af et voldanlæg, der strækker sig 628 meter?

Det lyder som en fantasi uden hold i virkeligheden. Og der har da også været skepsis – kan det virkelig lade sig gøre? Men som humlebien, der ikke burde kunne flyve, står den der nu – den netop åbnede oplevelsesarena Naturkraft. Vestkystens nye store attraktion, som formidler naturens kræfter og inspirerer til bæredygtig levevis.«

David Sim

Kreativ direktør hos Gehl Architects og forfatter til bogen ’Blød by’

Den oplagte: Nyhavn

»Jeg havde oprindelig lyst at anbefale den svenske side af ’Greater Copenhagen’. På min liste ville være min favoritfrokost i Sverige, Malmstens Fiskrestauranten i Saluhallen i Lund, eller en gå- og svømmetur i det, Jan Gehl kalder Københavns bedste boligkvarter, nemlig Bo01 i Malmøs havneområde. Men i coronatiden er det Danmark, der gælder …

Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

Som gehler kan jeg godt lide lidt ’people-watching’, så hvad med en tur til Nyhavn – som i år er reserveret næsten kun til danskere? En helt ny antropologisk oplevelse?

Hvis Nyhavn stadig er for meget (og for dyrt), vil jeg anbefale Litauens Plads på Vesterbro. Det er en af byens mest vitale, men samtidig mest uprætentiøse pladser, jeg kan komme på. Fuld af liv, fra små børn til hipstere, studerende og pensionister. Nogle dyrker sport, mens andre sidder stille med en is eller øl i hånden.

En (næsten) gratis sommeraften i byen, hvor København viser sig fra sin bedste side.«

Vigsø Batteriet i Thy

»Min egen lille tur i år går til Thy for at se Vigsø Strand.

Thy Turistforening
Foto: Thy Turistforening

Det er min Gehl-kollega Daniel Boesen, der har anbefalet turen. Det spændende her er resterne at de tyske bunkere, Vigsø Batteriet, som skaber en slags sublimt Star Wars-landskab.

Det fungerer næsten som en skulpturpark – hvor kultur møder natur (eller vice versa). Det giver et holdepunkt og en destination i et ellers øde område.«

Liselund Slot på Møn

»Når nu det er svært at rejse ud i verden i disse coronatider, tænker jeg tilbage på gamle tider, hvor man levede mere lokalt. Mine tanker falder på Liselund Slot på Møn og den romantiske have, som byder på små, eventyrlige landskabsoplevelser og udlandsrejser.

Leif Tuxen
Foto: Leif Tuxen

I haven kan man gå en tur op ad bakken til Norge og besøge et lille norsk hus eller tage på alpevandring og se et schweizisk chalet eller tilmed besøge Kina i det lille tehus.

Jeg husker første gang, jeg besøgte Liselund Slot som studerende og syntes, det internationale aspekt var latterligt – men i disse tider (og måske fordi, jeg nu selv er midaldrende) finder jeg det hele ret herligt. Og selv hvis man ikke er til den romantiske arkitektur, byder Møns Klint på en af nordens bedste naturoplevelser.«

Holger Dahl

Arkitekt og arkitekturanmelder, Berlingske

Den Oplagte: Ofelia Plads i København

»Ofelia Plads på den gamle Kvæsthusmole er simpelthen det bedste københavnske byrum i de seneste mange år.

Foreningen Ofelia Plads
Foto: Foreningen Ofelia Plads

Pladsen ligger stadig halvhemmeligt hen lige midt i byen, men at cykle eller gå ud på spidsen af den lange, smukt rillede betonkaj er en sanselig byfornøjelse af de allerbedste.

Lundgaard & Tranberg har her på mageløs vis gjort ingenting vanvittigt spektakulært. Pladsens rolige dyk ned i vandet er drama nok til en hel eftermiddag og den næsten hånd-rillede beton er på alle måder eksemplarisk.«

Den Oversete: Bertel Thorvaldsens Plads i København

»Bertel Thorvaldsens Plads er en plads, som ikke mange mennesker ved er en plads – men det meget fint formede byrum foran Thorvaldsens Museum er et lille mesterværk i stilfærdigt byrumsdesign.

Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Her er ingen legeredskaber, ingen skaterbaner, gynger eller klatrestativer. Til gengæld er her et træ, et cirkulært vandbassin – og ro.

Pladsen er noget så specielt som en forplads og en bykant. Den markerer det ældste Københavns grænse mod sin omverden og præsenterer samtidig Bindesbølls mesterlige museum på bedste vis – ved at tale lavmælt.«

Den Kontroversielle: Avedøre Holme

»Avedøre Holme er et stykke gigantisk bydesign og praktisk infrastruktur, som ingen kender, selv om tusindvis af mennesker kører forbi hver dag.

Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Det store industrikvarter er næsten amerikansk i sin geometri og uendelighed, og derfor er det en oplevelse at besøge under enhver omstændighed. Men samtidig har Avedøre Holme et arkitektonisk mesterværk i form af Claus Bjarrums Avedøreværk og et stykke pragtfuldt landskabsdesign i det lange, lange dige langs værket og vandet. En tur herud giver et nyt perspektiv på byen.«

Marie Stærke

Borgmester (S), Køge Kommune

Den oplagte: Køge by og Køge Torv

Josefine Amalie Madsen
Foto: Josefine Amalie Madsen

»Fra mit vindue på rådhuset er jeg så heldig at have udsigt til vores smukke torv og meget af den gamle, flotte bymidte, der omkredser det.

Det er en af de dejligste gåture, man kan forstille sig, at slentre rundt i de gamle gader og kigge ind i de hyggelige butikker og cafeer, og hvis man kommer på en onsdag eller lørdag, sitrer torvet af liv til torvedagen, hvor man mødes over duften af blomster, lækre råvarer og rendyrket hygge.«

Den oversete: Stevnsfortet

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

»Midt i et af Danmarks smukkeste naturområder, Stevns Klint, ligger Stevnsfortet, der er hugget ind i klinten.

I 2008 genåbnede det som et superinteressant koldkrigsmuseum, hvor man kan komme ned og se de underjordiske gange og høre om dengang, Den Kolde Krig var virkelighed. Og på en varm dag tjener de underjordiske gange også som et køligt afbræk.«

Den kontroversielle: Køge Nord Station

Josefine Amalie Madsen
Foto: Josefine Amalie Madsen

»Jeg tør godt kalde Køge Nord for Danmarks smukkeste station.

Siden den åbnede i 2019, er den blevet overdynget med priser og ros for den unikke arkitektur, og den er et forfriskende flot syn, når man kører under den ad Køge Bugt Motorvejen eller med toget.

Og det er bare begyndelsen, for indersiden af stationen er om muligt endnu flottere – og der kan i hvert fald ikke være tvivl om, at det er Danmarks mest Instagram-venlige station.«

Lisbet Wolters

Stadsarkitekt, Vejle Kommune

Den oplagte: Fjordenhus i Vejle

Preben Stentoft
Foto: Preben Stentoft

»Den oplagte er naturligvis Fjordenhus. Olafur Eliasons fantastiske værk ved lystbådehavnen i Vejle er et must-see.

Der er gratis adgang i nederste etage, hvor lysets refleksioner i vand og materialer skaber smukke, rumlige oplevelser.«

Den oversete: Skulpturparken i Vejle Ådal

Visit Vejle
PR-foto: Visit Vejle

»I slutningen af 80’erne udførte kunstneren Robert Jacobsen og hans elev, franskmanden Jean Clareboudt, en skulpturpark i en nedlagt grusgrav i Vejle Ådal. De ni monumentale værker fortæller om solens gang over himlen og skaber en rå og æstetisk forbindelse til det storslåede landskabsrum.

Landskab og skulpturer skaber tilsammen et værk med en meget høj rumlig kvalitet og er absolut et besøg værd.«

Den kontroversielle: En kunstners bud på Vejles stormflodsstrategi

Vejle Kommune
Foto: Vejle Kommune

»Vejles stormflodsstrategi er netop nu i høring. I høringsperioden skaber kunstneriske og arkitektoniske værker udgangspunktet for en debat, der kredser om vandets og naturens betydning, og hvordan vi beskytter bedst uden at miste de æstetiske kvaliteter.

Besøg pop-up-bylaboratoriet ved havnepladsen tegnet af Arki Lab og se Regitze Engelsborg Karlsens kunstneriske værker ’Skurestriber og Randzoner’ langs Tirsbæk Strandvej.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce