0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Søren Svendsen og Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Søren Svendsen og Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne Grunkin og Thomas Rode: Her er opskriften på mere bevægelse i byen uden at optage mere plads

Vores indretning af byerne kan afhjælpe stress og overvægt. Vi skal fremme muligheden for aktiviteter, der blender ubesværet ind uden at optage plads, og som motiveres af grønne omgivelser, skriver landskabsarkitekt Susanne Renée Grunkin og kok Thomas Rode Andersen i dette debatindlæg på vegne af Green Cities for a Sustainable Europe.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bylivet afspejler vores hverdagskultur. Vi køber ind, shopper og sidder på café. Vi kører i bil, vi cykler, og nogle går en tur. Byerne kunne i endnu højere grad afspejle et sundt liv med mere varieret motion og bevægelse i det fri, men ofte er byrummene bare så umotiverende. Til gengæld lykkes enkelte rum at vække lysten til fysisk udfoldelse på en måde, man måske ikke har tænkt på, da man designede det.

En af de fysiske aktiviteter, der kan blende ind, er funktionel træning, der foregår i det fri, og som i en helhed også handler om god kost og mental velvære. Træningsformen har til formål at øge den kropslige styrke ved at forbedre de naturlige bevægelsesmønstre.

SMK’s hovedtrappe på morgenens motionsrute

Byrum indeholder mange elementer, som er designet med ét formål – for eksempel legeredskaber, skaterramper eller udendørs fitnessredskaber. Funktionel træning er ikke afhængig af maskiner eller baner, som optager pladsen i byens rum, og som kan være vanskelige at passe ind i omgivelserne. Her løber du en tur i det fri – og bruger de ting, du møder på din vej.

Derfor betyder det meget, når byens grønne rum og parker motiverer med deres udformning. Trapper, lave støttemure eller gamle træer med lavthængende, tykke grene er eksempler på velegnede elementer til forskelligartede øvelser. Græsflader, gerne i smukke omgivelser, kan ligeledes være en perfekt ramme. Vind eller let brise, sol eller regn, men altid frisk luft, er også nærende for den fysiske udfoldelse.

Mantraet for byudviklingen er, at vi skal bo tættere, for at det kan betale sig. Vi måler på økonomi og infrastruktur, men man bør også måle på sundhed

Det store trappeanlæg foran Statens Museum for Kunst er eksempelvis et oplagt træningssted på morgenens motionsrute, mens den samtidig er en flot hovedankomst til museet senere på dagen.

Med planlægning af byens rum med funktionel træning som et af formålene kan rummene på en helt anden måde end nu også blive ramme for et sundere byliv.

Flere overvægtige end normalvægtige

Vi mennesker står over for især to kritiske sundhedsudfordringer: stress og overvægt. Statistikkerne afslører tal, vi bør reagere på. Men den byudvikling, der har været prioriteret i senere år, har ikke været hjælpsom.

Mantraet for byudviklingen er, at vi skal bo tættere, for at det kan betale sig. Vi måler på økonomi og infrastruktur, men man bør også måle på sundhed.

Byfortætning øger intensiteten af bylivet og muligheder for fællesskaber. Det kan bestemt være et plus for borgerne, men klaustrofobien truer, når man konstant skal forholde sig til støj og til de mange mennesker – og samtidig må lede forgæves efter steder til et pusterum og lidt motion.

Ifølge Stressforeningen har 430.000 danskere, det vil sige omkring 12 procent af befolkningen, dagligt symptomer på alvorlig stress, og folkesygdommen koster os omkring 14 milliarder kroner om året i sygefravær, for tidlig død og udgifter til sundhedsvæsenet.

Samtidig viser Sundhedsstyrelsens rapport ‘Danskernes sundhed – Den nationale sundhedsprofil 2017’, at der nu er flere danskere med overvægt end med normalvægt. Der ligger desuden en skjult fare i det relativt nye fænomen ’tyndfedme’, hvor en tilsyneladende normal vægt ikke afslører, at kroppens fedtprocent i virkeligheden er alt for høj. Overvægt og fedme er også et hastigt voksende problem for børn og unge i hele verden. I de seneste 30 år er antallet af overvægtige børn og unge tredoblet i Danmark.

Vi har brug for mere plads

Natur og grønne områder kan faktisk være en del af løsningen på begge problemer. På Statens Institut for Folkesundheds hjemmeside kan vi læse:

»Der er tilstrækkelig evidens i den foreliggende forskningslitteratur om naturbrug og sundhed, stress og sygdom til at anbefale arealplanlæggende myndigheder og kommuner at indtænke let adgang til natur og grønne områder for befolkningen i politik og planlægning.«

Når flere mennesker bruger byens rum og grønne områder til træning, tilføjer det en ekstra dimension til bylivet

Dertil ligger en tredje åbenlys sundhedsudfordring lige i slipstrømmen. Den udfordring har at gøre med ‘god plads’. Det er nu er blevet en af de mest eftertragtede kvaliteter i de større byer – måske fordi det efterhånden kan betegnes som en mangelvare. Her er det en fordel at understøtte de former for fysisk aktivitet, der ubesværet kan integreres i de grønne byrum og rekreative områder uden pladskrævende faciliteter.

Når flere mennesker bruger byens rum og grønne områder til træning, tilføjer det en ekstra dimension til bylivet, og de grønne områder får en endnu vigtigere funktion. Det kan blandt andet ses i Skodsborg, hvor funktionel træning er blevet en naturlig del af bybilledet. Byens sundhedscenter har altid været en stor del af byens identitet, og den identitet er blevet styrket, idet man hen over året i stigende grad har trukket træningen udendørs.

Hvis grønnere byrum og rekreative områder i højere grad kunne motivere os borgere til blive mere fysisk aktive i det fri, så ville det afspejles positivt ikke blot i byens hverdagskultur, men også i statistikkerne og i vores følelse af velvære.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden