0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny klimaaftale mellem Aalborg Portland og regeringen får kritik: »Jeg er bange for, at det bliver små-greenwashing«

En ny aftale forpligter regeringen og Aalborg Portland »gensidigt« til at sikre cementproducentens omstilling til 30 procents reduktion i 2030. Men reduktionstallet er et minimum, og Aalborg Portland håber at kunne hæve det, siger Michael Lundgaard Thomsen, adm. direktør for Aalborg Portland.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Aalborg Portland vil blive »verdensførende« inden for klimavenlig cementproduktion.

Sådan omtaler klimaminister Dan Jørgensen (S) betydningen af den aftale, som regeringen og Aalborg Portland onsdag indgik om at reducere CO2-udledningen fra virksomheden med 660.000 ton i 2030.

Men målet er slet ikke markant nok, mener de to klimaorganisationer Concito og Greenpeace.

»Der skal mere til frem mod 2030,« siger Christian Ibsen, direktør i klimatænketanken Concito.

Den forventede reduktion er en tredjedel af udledningen, pointerer han.

»Hvordan får vi fjernet resten?« siger Concito-direktøren.

Helene Hagel, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, hæfter sig ved, at Aalborg Portland allerede sidste år meldte samme klimamål ud.

»Jeg er bange for, at det bliver små-greenwashing, hvor de siger, de vil reducere noget, de alligevel ville have gjort. Jeg kan ikke forstå, hvad den nye aftale i virkeligheden betyder,« siger hun.

Ingen sanktioner, hvis aftalen brydes

Hvad aftalen får af videre effekt – end det allerede udmeldte – var svært at få svar på, da klimaministeren og erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag inviterede til underskriftsceremoni og pressemøde, hvor også Michael Lundgaard Thomsen, adm. direktør for Aalborg Portland, deltog.

Dokumentet, som de tre satte deres signatur på til klikkende kameraer, er forpligtende, understregede Dan Jørgensen over for pressen. Men der er ingen sanktioner – andet end offentlighedens fordømmelse – sagde ministeren.

I aftalen står der i absolutte tal 660.000 ton CO2 som reduktionsmål.

Det tal vil virksomheden levere – også selv om produktionen vokser – til basisfremskrivningen over klimaregnskabet i 2030, hvor der i alt skal skaffes reduktioner på 20 millioner ton.

Det absolutte reduktionstal svarer nogenlunde til den 30 procents reduktion per enhed i forhold til 1990, virksomheden tidligere har meldt ud.

Samme mål satte Aalborg-fabrikkens ejer, italienske Cementir, sidste år på tværs af deres cementproduktion på de øvrige fabrikker.

»Vi når de 660.000, men for mig er det vigtigere, hvordan vi kommer videre derfra,« siger Michael Lundgaard Thomsen, adm. direktør for Aalborg Portland.

»Vi kommer også til at sætte et højere mål. Men vi er en del af en koncern, og vores koncernsmål er 30 procent i 2030, så lige nu kan vi ikke offentligt melde et mere ambitiøst mål ud end de 30 procent, men det er det, vi går efter,« siger han.

Så I kommer højere end de 30 procent?

»Ja, jeg gætter på, at det er realistisk, at vi kan komme tættere på 45-50 procent,« siger Michael Lundgaard Thomsen.

Kunne regeringen have presset jer mere?

»Nej, så skulle vi have lavet en meget mere forpligtende aftale med garantier for prisniveauer og lignende. Det er alt for usikkert,« siger han.

Professor roser, virksomheder kritiserer

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, kalder det positivt at forpligte virksomheder.

Kan man indvende, at den her forpligtelse er hul uden sanktioner?

»Det er jo en samarbejdsaftale, kan man sige. Så der er forpligtelser begge veje, og jeg tror såmænd, at man kan sige, at der skal være en opfølgning i forhold til, om man faktisk gør de ting, man har tænkt sig at gøre, og hvis ikke har regeringen og flertallet mulighed for at lave nogle rammevilkår, der er anderledes, og som betyder, at man når i mål,« svarer Brian Vad Mathiesen.

Aftalen rummer ingen delmål frem mod 2030, men klimaminister Dan Jørgensen siger, at der ligger en forpligtelse til at følge op »løbende«.

For at få udviklet nye produktionsmetoder hos Aalborg Portland skal efterspørgslen på bæredygtig cement vokse, siger Brian Vad Mathiesen.

»Det er vigtigt, at det offentlige begynder at stille krav til, hvilken cement, man vil bruge. Hvis der kommer en grøn cement, skal det offentlige bruge de ekstra midler til, hvad det koster at købe den her cement,« siger Aalborg-forskeren.

Det har også Aalborg Portland betonet over for regeringen. De siger, at pisken – afgifter eksempelvis rettet mod Aalborg Portland, men ikke udenlandsk produktion – vil risikere udflagning af produktion. Guleroden derimod, en stigende efterspørgsel på emissionsfri cement, vil ikke få denne lækageeffekt, som det kaldes.

Allerhelst så Aalborg Portland, at CO2-krav til byggeriet per kvadratmeter byggeri blev indført som standard på tværs. Det skal dog indføres intelligent, og Michael Lundsgaard Thomsen, at en af uenighederne er, om en levetidsanalyse skal have en levetidsperiode på 20, 30 eller 50 år.

Derudover skal kravet være differentieret, siger han: eksempelvis Femern-sænketunnellen ikke bygges med lavest CO2-udledning som mål, men en levetid på 200 år.

»Som minimum skal der for alle produkter være en korrekt beregning af deres CO2-aftryk,« siger Aalborg Portland-direktøren, så det bliver muligt at prioritere klimaet ved byggerierne.

SMVdanmark: Aalborg Portland slipper for billigt

Brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, er meget kritisk over for aftalen.

»Med denne aftale skal landets største udleder af CO2 kun reducere med 30 procent, mens resten af samfundet skal reducere mere end 70 procent for at modsvare den rabat, Aalborg Portland har fået,« sagde cheføkonom Mia Amalie Holstein i en pressemeddelelse onsdag.

Undgå CO2-afgifter?

Det blafrer i røgen fra skorstenen ved Limfjorden, hvad Aalborg Portland konkret vil få ud af aftalen.

Men cementproducenten siger klart, at de ønsker at undgå CO2-afgifter, som Michael Lundsgaard Thomsen kalder »gift i processen«, der vil føre til udflagning af produktionen.

Helene Hagel, Greenpeace, og Christian Ibsen, Concito, understreger begge, at samarbejdsaftaler med individuelle forurenere ikke må stå i stedet for CO2-afgifter og de brede rammevilkår, der skal skabe strukturelle ændringer i erhvervslivet.

»Man skal ikke kunne slippe for politisk regulering og CO2-afgifter ved at indgå politiske aftaler med regeringen,« siger Helene Hagel.

»Det kan ikke stå i stedet for den regulering, der går på tværs,« siger Christian Ibsen.

I dokumentet står der, at aftalen er »gensidigt forpligtende«.

Erhvervsminister Simon Kollerup afviser at svare på, om Aalborg Portland med denne aftale slipper for nye CO2-afgifter.

»Det vil jeg slet ikke gisne om,« siger Simon Kollerup og henviser til, at forhandlingerne om en grøn skatte- og afgiftsreform stadig venter.

Aalborg Portland betaler i forvejen for CO2-kvoter i EU’s kvotesystem, cirka 100 millioner kroner sidste år. Næste år forventer de – afhængigt af kvoteprisens udvikling – at betale 120-130 millioner kroner.

På pressemødet sagde Michael Lundgaard Thomsen, at det ikke er hans forståelse, at de med denne aftale slipper for CO2-afgifter.

Mere klimavenlig cement i Danmark?

Et afgørende argument fra Dan Jørgensen side for at vise hensyn til Aalborg Portland er, at han vil beholde cementproduktionen i Danmark, hvor den så skal være mere klimavenlig end i udlandet.

I dag er det ikke tilfældet.

I benchmark-analyser for CO2-udledningen i cementklinker, der er det sammenlignelige halvfabrikata, ligger Aalborg Portland i midten, siger direktør Michael Lundgaard Thomsen.

Når cementen ikke er grønnere i Danmark, skyldes det blandt andet, at Aalborg Portland bruger kridt. Det hvide råstof er vådt og kræver derfor ekstra brændsel at behandle i forhold til den limsten, også kaldet kalksten, som andre lande bruger mere af.

Aalborg Portland arbejder derfor på at udskifte dele af deres kridt med andre råvarer.

Derudover bruger Aalborg Portland blandt andet kul. Det er billigt, men udleder mere CO2, hvorfor virksomheden overvejer at omstille produktionen til at være naturgas-baseret.

Aalborg Portlands miljørapport for 2019 er endnu ikke offentliggjort, selv om sidste års rapport blev offentliggjort i juni.

Den ventes snart offentliggjort, siger Michael Lundgaard Thomsen, og vil vise en lidt stigende udledning på grund af en højere produktion.

Artiklen er en forkortet og redigeret udgave af en artikel bragt i Klimamonitor.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce