0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Budgetaftale på plads: Aarhus Kommune afsætter milliarder til Kongelunden, nye skoler og mere bæredygtigt byggeri

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et flertal i Aarhus Byråd indgik natten til fredag budgetaftalen for 2021, og den afsætter flere penge til byudvikling.

I forbindelse med aftalen er partierne bag blevet enige om en 10-årig investeringsplan i byggeri og anlæg, som strækker sig fra 2024 til 2033. Ifølge JP Aarhus er der afsat i alt 7,9 milliarder kroner i planen.

Heraf går 799 millioner kroner over 10 år til klimatiltag. Den største post er 319 millioner kroner til bæredygtigt byggeri, svarende til 5 procent af kommunens nuværende budget for byggeri og anlæg. Herudover afsætter kommunen 260 millioner kroner til sin kommende klimastrategi og klimaplaner, 120 millioner til klimasikring og 100 millioner til miljø og biodiversitet.

Kongelunden får 250 millioner

Der har været stor uenighed i byrådet om, hvor mange penge kommunen skulle afsætte til det store stadionbydelsprojekt Kongelunden.

I investeringsplanen er der afsat 200 millioner kroner, og ifølge JP Aarhus oplyser borgmester Jacob Bundsgaard (S), at der derudover er afsat 50 millioner kroner til infrastruktur i projektet. Dermed er SF og Enhedslisten endt med at gå med til at afsætte 250 millioner kroner, som var borgmesterens ønske, og som de to partier fra begyndelsen var imod.

Nye skoler på Aarhus Ø og i Nye

Skoler og infrastruktur er blandt kommunens største poster på anlægssiden.

Der er afsat 270 millioner kroner til udbygning af skoler, 210 millioner til faglokaler og pædagogiske arbejdspladser samt 400 millioner til indeklima, toiletter og anden renovering.

Af nybyggerier er der afsat 338 millioner kroner til Aarhus Ø’s nye skole og 251 millioner til den kommende skole i Nye.

Flere penge til letbane, cykelstier og BRT

Letbanens etape 2 får tilført 390 millioner kroner over de 10 år, der afsættes 292 millioner til en udvidelse af ringvejen med BRT-spor, mens øvrig kollektiv trafik får 200 millioner kroner i anlægsinvesteringer.

Kommunen investerer desuden et trecifret millionbeløb i veje, mens posten ’cykler’ får 200 millioner kroner, som ifølge investeringsplanen udmøntes i én portion 2033. Posten ’sikkert i skole’ får tilført 77 millioner kroner.

Der afsættes 420 millioner kroner årligt til almene boliger, ifølge JP Aarhus svarende til 205 boliger om året.

Venstre står som eneste parti uden for aftalen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden