0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rockwool
Foto: Rockwool
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rockwools to danske fabrikker overgår til biogas og skaffer stor CO2-reduktion

Den danske isoleringsproducent vil på sine fabrikker i Danmark fra årsskiftet bruge biogas og grøn el.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rockwools to danske fabrikker udledte i 2019 cirka 90.000 ton CO2.

Næste år får det tal et markant dyk, når de to fabrikker overgår til biogas som energiform.

Det skriver Rockwool i en pressemeddelelse.

Med omstillingen til biogas – samt ’grøn el’ – nedbringer vinduesproducenten i Norden sine absolutte og relative udledninger af CO2 med over 70 procent i 2021 sammenlignet med 1990, skriver virksomheden.

Stenulden, som Rockwool producerer, giver energieffektivisering i bygninger, men har omvendt været kritiseret for at have en større klimabelastning i produktionen end isolering lavet af træfibre. Det skyldes, at sten smeltes, og det kræver høj varme, 1.500 grader, og dermed meget energi.

Den tekniske omstilling af produktionen er allerede sket. Siden 1. januar i år har Rockwool anvendt naturgas. Fra årsskiftet køber Rockwool biogas – foreløbigt gælder aftalen tre års levering – som er produceret lokalt i Midtjylland og garanteret fri for dyrkede afgrøder.

Udover biogasløsningen i Danmark har Rockwool udviklet en storskala elektrisk smelteovn til stenuldsproduktion, der ligeledes er baseret på ikke-fossile brændstoffer. Den elektriske smelteovn bliver i øjeblikket installeret på Rockwools fabrik i Moss, Norge.

Vil imødekomme fokus på grønne byggematerialer

Med omstilling til biogas og grøn elektricitet opnår Rockwool i Norden en samlet CO2-besparelse på 70 procent på fire nordiske fabrikker. Rockwool oplyser, at de samlet reducerer udledningen med 110.000 tons CO2 om året.

»Vi er stolte af at vise, at det er muligt at omstille industriprocesser med meget høje temperaturer,« udtaler Frank Larsen, adm. direktør i Rockwool Nordics, i meddelelsen.

»Det er også en vigtig investering for at kunne imødekomme byggebranchens stigende fokus på klimavenlige byggematerialer. Skiftet i produktionsmetode gør os uafhængig af fossile brændsler i Danmark. Dermed giver vi vores kunder endnu et godt argument for at vælge vores produkter, fordi vi kan tilbyde brandsikker stenuldsisolering af høj kvalitet med markant lavere CO2-aftryk,« siger Frank Ove Larsen.

Over 50 udviklingsingeniører har arbejdet på at udvikle den nye teknologi, og moderniseringen har kostet 500 millioner kroner.

Ifølge Rockwool kan den »banebrydende« opfindelse hjælpe den grønne omstilling i en lang række industrier i Danmark og globalt.

»Frem til i dag har vi mindsket udledningerne fra vores produktion med 40 procent set i forhold til vores udledning i 1990. Når vi fra nytår skifter til biogas, opnår vi en samlet reduktion på mere end 70 procent – det gælder både absolut reduktion samt den relative reduktion målt i CO2 per ton stenuld. Samtidig omlægger vi al strøm til grøn elektricitet. Konkret betyder skiftet, at vi mindsker vores udledning med 110.000 tons CO2 om året,« siger Frank Ove Larsen.

Gruppen har i alt 47 produktionsanlæg i 22 lande i hele verden. Rockwool oplyser, at de øvrige produktionsanlæg på sigt også kan anvende den nye teknologi.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden