0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorsikringen i byrummene skal matche behovet, mener Schønherr: »Det kræver noget af den bygherre, der skal lave en ny gågade eller plads, at sige, at man ikke vil terrorsikre«

Landskabstegnestuen Schønherr lancerer sammen med Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut en digital platform, som skal give råd om, hvordan fremtidens terrorsikring af byrummet ikke ender med – i sig selv – at terrorisere byrummet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

At stå på Amalienborg Slotsplads og vinke til dronningen iført morgenkåbe på hendes fødselsdag. At besøge et boligområde uden at skulle vise id og passere afspærringer. Eller at kunne gå til købmanden nede om hjørnet uden at skulle forbi svært bevæbnede vagter.

Det er alt sammen udtryk for, at vi i Danmark har udpræget demokratiske byrum på trods af de seneste års stigende terrortrusler.

»Vores offentlige rum i Danmark har stadig ret stor adgang, og det skal vi værne om. Det glemmer vi sommetider, men så skal vi bare kigge på udlandet for at huske det,« siger Sanne Slot Hansen.

Schønherr
PR-foto: Schønherr

Hun er arkitekt og associeret partner i landskabstegnestuen Schønherr, som sammen med Dansk Brand- og Sikringsinstitut (DBI) til december lancerer en digital platform. Platformen, som har fået det sigende navn ’Ramt’, skal give anvisninger, redskaber og støtte til, hvordan fremtidens terrorsikring af byrummet ikke ender med i sig selv at terrorisere byrummet.

Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

For fysiske terrorsikringer er begyndt at fylde mere og mere i vores byer i form af gigantiske blomsterkummer, betongrise og pullerter med bænkfunktioner.

Som meget andet byrumsinventar har disse ting det med at sande til i en blanding af uautoriseret cykelparkering og affaldsspand.

Terrorsikring: endnu mere inventar

Det ser rodet og uskønt ud, og det begrænser anvendelsen af vores fælles offentlige rum, mener Sanne Slot Hansen. Hun oplever, at mange, for eksempel kommuner, er i tvivl om, hvad de skal gøre for at beskytte borgerne. Skal de sikre eller ej, og i givet fald hvor meget og hvordan?

»De mange midlertidige og generiske løsninger, der som ekstra inventar fylder op i vores byrum, er måske blevet et symbol på dette, for man bliver jo nødt til at gøre noget,« siger Schønherr-arkitekten.

Hun er ikke uenig i, at det offentlige rum i nogle tilfælde skal sikres mod terror. Men på grund af manglende viden, matcher løsningerne ikke altid det reelle sikringsbehov, mener hun.

Det skal den kommende digitale platform råde bod på ved at stille redskaber til rådighed, der gør det nemmere dels at finde det rette niveau for terrorsikringen, dels at få det indpasset i byrymmet på en arkitektonisk forsvarlig måde.

»For eksempel kan det være, at den reelle trussel kun ligger på et niveau, hvor man behøver sikre, når der er arrangementer, i stedet for at lave overdimensionerede og dyre permanente løsninger,« siger Sanne Slot Hansen.

Er det trods alt ikke bedre at sikre for meget end for lidt?

»Det kan man mene, og det er selvfølgelig et meget følsomt emne. Men vi må også acceptere, at vi ikke kan tage højde for alt. Terroristerne kan finde nye måder at angribe på, og vi skal ikke ødelægge vores byrum af den grund. Men jeg ved godt, det kræver noget af den bygherre, der skal lave en ny gågade eller plads, at sige, at man ikke vil terrorsikre,« svarer hun.

PET: Terrorsikring skal ikke overdrives

Også Politiets Efterretningstjeneste, PET, opfordrer til, at man bestræber sig for at finde det rette niveau for sikring i det offentlige rum. I en vejledning fra 2019 om terrorsikring i det offentlige rum udarbejder i samarbejde med blandt andre Arkitektforeningen, Bygherreforeningen og KL hedder det blandt andet:

»Selv når terrortruslen mod Danmark er alvorlig, er risikoen for at blive offer for et terrorangreb begrænset. Et højt trusselsniveau nødvendiggør altså ikke i sig selv, at der gennemføres sikkerhedsforanstaltninger. Frygt og manglende viden om håndtering af terrortruslen kan føre til valg af foranstaltninger, der ikke er proportionale med risikoen for et angreb.«

Har designet forpladsen på kulturhus

Formålet med ’Ramt’-platformen er både at ruste bygherre og fagfolk til at kunne træffe de rigtige beslutninger i forhold til valg og fravalg og at kunne udforme sikringsløsninger, som bliver tænkt sammen med stedet og med andre ønskede funktioner. Det kan være i form af for eksempel klimatilpasning eller ønsket om at få en grønnere by.

Schønherr har allerede gjort sig praktiske erfaringer ved for eksempel Kulturhus Nordvest i København, hvor tegnestuen sammen med Cobe har været landskabsarkitekt på forpladsen.

Rasmus Hjortshøj
Foto: Rasmus Hjortshøj

Pladsen er et eksempel på et byrum, hvor stedets givne forhold med det skrånende terræn er udnyttet til terrorsikring mod køretøjer. Samtidig har Schønherr tænkt klimatilpasning, begrønning og aktivitetspladser ind i pladsen.

Den nye platform, som Realdania har støttet med 400.000 kroner, bliver lanceret i løbet af december måned. Udover Realdania støtter Styrelsen for Forskning og Innovation. De øvrige bidragsydere er Bertelsen & Scheving, MOE samt en løbende kommentering af en stor tilknyttet følgegruppe.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden