0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det her er lidt gammel vin på nye flasker«: Miljøministeren lancerer digitalt kystbeskyttelsesværktøj

Det nye værktøj fortæller ikke Hjørring Kommune noget nyt, siger specialkonsulent.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark har hele 76 kystkommuner, der skal sikre sig mod stigende havvandstand og flere og voldsommere storme. En stor opgave, hvorfor kommunerne i dag har fået en hjælpende hånd fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Wermelin har sammen med Kystdirektoratet i dag offentliggjort det digitale planlægningsværktøj ’Kystplanlægger 2120’, der skal hjælpe kommuner med at sikre og prioritere større sammenhæng i kystbeskyttelsen.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

’Kystplanlægger 2120’ er kort fortalt en ny, national risikokortlægning, hvor der er indsamlet data på tværs af kommuner langs Danmarks 7.300 kvadratmeter lange kystlinje.

»Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Oversvømmelse og erosion er reelle trusler mod vores kyster og de huse og andre store værdier, vi har i kystområderne. Med værktøjet Kystplanlægger får vi detaljeret viden om, hvor risikoen er størst 100 år ud i fremtiden. Værktøjet er en skattekiste af viden og forslag, som kystkommunerne kan bruge til at planlægge fremtidens kystbeskyttelse,« udtaler miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Hjørring: Gammel vin på nye flasker

Over for Nordjyske kritiserer specialkonsulent i Hjørring Kommune Thomas Lomholt værktøjet for ikke at bidrage med ny viden.

»Den nye kortlægning bygger videre på Kystanalysen fra 2016, som blandt andet udpegede Hjørring Kommune som en af de absolut hårdest ramte kommuner. Det her er lidt gammel vin på nye flasker og fortæller os ikke noget, som vi ikke allerede selv har analyseret grundigt,« siger Thomas Lomholt til Nordjyske.

Kommer selv med forslag

’Kystplanlægger 2120’ viser risikoen for oversvømmelse, og hvor havet nedbryder kysten samt mulige skader og økonomiske tab. Alle disse data er tilgængelige i det nye værktøj, som ved hjælp af digitale kort viser risikoen på en given strækning i dag, om 50 år og om 100 år.

Samtidig giver Kystplanlægger vejledende forslag til kystbeskyttelse på den valgte strækning – det kan for eksempel være at anlægge et dige eller at forstærke kysten med sand.

»Havet er ligeglad med kommunegrænser. Derfor er Kystplanlægger lavet, så det kan understøtte samarbejdet om kystbeskyttelsesindsatser på tværs af kommuner,« udtaler Lea Wermelin.

Kystlinjen i Kystplanlægger er delt op i 15 hovedstrækninger, som yderligere er underopdelt i 458 strategistrækninger med konkrete forslag til kystbeskyttende tiltag.

Værktøjet er frit tilgængeligt på www.Kystplanlaegger.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden