0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tredje Natur, Arkitema og Cowi
Visualisering: Tredje Natur, Arkitema og Cowi

Lynetteholm omkring år 2035, hvor jordopfyldet stadig er i gang.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debat: Vi taler ikke om at ændre belægningen på Strøget. Vi bygger en kunstig ø på størrelse med Indre Nørrebro. Hvorfor skal det gå så stærkt?

Lynetteholm opfattes i den brede offentlighed som et nærmest fiktivt projekt et sted ude i fremtiden, skriver retoriker og forperson for Sydhavnens Folkemøde Marcello Morns. Men det er ekstremt virkeligt, og til kommunalvalget næste år er det for sent at debattere – for anlægsarbejdet begynder om et halvt år.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Har I hørt om Lynetteholm? Ja, det har I nok, for I læser Byrummonitor. Jeg har også fulgt med i projektet. Men faktisk er vi en forholdsvis lille skare, som interesserer sig indgående for byudvikling.

Privat
Foto: Privat

På arbejde og ude i byen har jeg erfaret, at de fleste opfatter det som et nærmest fiktivt projekt et sted ude i fremtiden. Men det er det ikke. Det er ekstremt virkeligt. Faktisk begynder anlægsarbejdet allerede om et halvt års tid.

Lynetteholm har været kendt for offentligheden i godt og vel to år. Når jeg har talt med forskellige mennesker om projektet, er det blevet mødt med samme reaktioner som snakken om at få Ladegårdsåen i København op af Åboulevarden igen: Der er sikkert meget seriøse planer. Men vi ved jo godt, at det aldrig kommer til at ske.

Sådan er det bare ikke med det her.

Alle skal lære om det her projekt, inden det bare er virkelighed

Jeg vil i dette indlæg ikke tage stilling til, om Lynetteholm er et godt eller dårligt projekt. Ærlig talt, så er jeg ikke afklaret om min egen holdning endnu. Og det er faktisk min pointe: Vi kender stadig ikke den offentlige opinion om projektet. Hvorfor skal By & Havn så i al hast anlægge det? Kunne vi ikke vente til efter kommunalvalget næste år?

Sidste kommunalvalg var 21. november 2017. I oktober 2018 kom Lynetteholm til offentlighedens kendskab. Siden er der blevet rykket lidt ved øens præcise placering. Der er også blevet lavet en VVM-undersøgelse. Den er nu sendt i høring frem til 25. januar 2021. I februar eller marts 2021 fremsættes et lovforslag om en anlægslov for projektet.

Umiddelbart derefter, altså i foråret og sommeren 2021, begynder man at etablere landanlæg. Man begynder også at anlægge øens omkreds. 16. november 2021 er næste kommunalvalg.

Lutter gode ting – siger dem, der står bag

Jeg har hørt om mange kvaliteter ved projektet: Vi stormflodssikrer København i en tid med stigende vandstand. Vi tager presset af boligmarkedet ved at huse 35.000 københavnere på øen. Vi får en havnetunnel, der mindsker trængslen i det indre København. Det er alt sammen gode ting.

Det er også alt sammen ting, som overborgmesteren og By & Havn har sagt.

Det er kendetegnende for snakken om Lynetteholm, at den ikke er nået den brede offentlighed endnu. Dermed er der ikke kommet en bred kritik af den. Det meste holder sig til medier som Byrummonitor og Dagens Byggeri.

Det er det, jeg synes er så vanvittigt. Hvorfor skal vi på én side af et kommunalvalg lave en komplet omdefinering af København for altid?

Vi fortjener at få det hele vendt. Alle skal lære om det her projekt, inden det bare er virkelighed. Jeg tror, at det bliver et stort samtaleemne til Sydhavnens Folkemøde i september 2021. Og jeg tror bestemt, at kommunalvalget 16. november næste år bliver karakteriseret af heftig debat om Lynetteholm.

Vi ændrer København for evigt

Til den tid er anlægsarbejdet påbegyndt. Det er det, jeg synes, der er så vanvittigt. Hvorfor skal vi på én side af et kommunalvalg lave en komplet omdefinering af København for altid?

Vi taler ikke om at ændre belægningen på Strøget. Vi taler ikke om at fjerne biltrafikken på Nørrebrogade. Vi taler end ikke om halvfemsernes forhadte Teaterfugl på Kongens Nytorv.

Hvad nu hvis københavnerne vælger en Borgerrepræsentation, hvor et flertal er imod?

Vi taler om for evigt at ændre Københavns kontakt med vandet: Vi bygger en kunstig ø på størrelse med Indre Nørrebro. Vi fortætter et i forvejen meget tæt centrum. Og vi kører non-stop lastbiler med jord gennem byen i de næste 30 år.

Borgerne er uden for indflydelse

Jeg er helt med på, at vi skal stormflodssikre byen. Men er den første idé nødvendigvis den bedste?

I København er byudviklingen professionaliseret. By & Havn har taktstokken, og når de kan rykke så hurtigt, at de kan begynde på Danmarks største anlægsprojekt i løbet af kun to år, så føler vi os som borgere sat komplet uden for indflydelse.

Det er blandt andet på den baggrund, vi afholder Sydhavnens Folkemøde: Alle skal mødes. Vi skal tale sammen om byudvikling, og vi skal tale samme sprog.

Det er jo temmelig ufravigeligt, at København skal stormflodssikres, og at metrogælden skal betales. Men skal københavnerne ikke ud at tale med hinanden om hvordan? Lige nu har vi hørt om én løsning på udfordringen. Er der virkelig kun én? Hvad nu, hvis alle hader den?

Anlægsloven for Lynetteholm bliver vedtaget i første kvartal af 2021. Hvad nu hvis kommunalvalget ender med at drukne i protester over projektet? Hvad nu hvis københavnerne vælger en Borgerrepræsentation, hvor et flertal er imod? Til den tid kan der allerede være spunset store jernpæle i Øresund.

Borgerrepræsentationen kan intet stille op mod en anlægslov. Hvem er tjent med det? Hvis projekt er det? Er det ikke københavnerne, der skal afgøre, hvad de vil med deres by?

Vi ved ikke, om Lynetteholm er det værste projekt for København. Men vi ved heller ikke, om det er det bedste. Hvorfor sætter vi ikke farten ned og sørger for at få det vendt godt og grundigt? Hvis By & Havn kan begynde at anlægge efter kun to år, kan de så ikke rykke lige så hurtigt på et andet projekt?

Vi ved ufattelig lidt, men vi går i gang om et halvt år alligevel.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden