0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lolle & Nielsen
Foto: Lolle & Nielsen

Tømrervirksomheden Logik & Co. præsenteres for en række af Lolle & Nielsens ideer, mens direktør Steffen Nielsen (til højre) modtager feedback.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

4 nye opfindelser på vej: Opfindervirksomhed bag motoriseret stenvogn skal sørge for, at håndværkere »ikke behøver gå på pension, når de fylder 60«

Det er ofte unødigt slidsomt at være håndværker, mener arbejdsgiverorganisationen Kooperationen, der i to år har arbejdet sammen med opfindervirksomheden Lolle & Nielsen Inventions. De er nu klar med fire konkrete værktøjer til at lette håndværkeres hverdag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når snakken falder på de fysiske udfordringer i håndværkerbranchen, lyder det ofte som et nødvendigt onde: tunge løft, tusindvis af monotone gentagelser og udmattende bevægelser, der resulterer i slid og nedslidning.

Sådan har det altid været, og sådan må det nødvendigvis fortsætte med at være, når bygninger, broer og andre byggeprojekter skal forvandles fra streger på papir til mursten og beton.

Men måske der alligevel er noget at hente, hvis man kigger på branchen udefra?

Den tanke har arbejdsgiverorganisationen Kooperationen tænkt til ende og er i samarbejde med sine medlemmer og opfindervirksomheden Lolle & Nielsen Inventions i fuld gang med at realisere.

»Vores byggevirksomheder har en tradition for at arbejde aktivt med arbejdsmiljøet, og vi har også en tiltro til, at de, der ved mest om, hvor skoen trykker, også er dem, der har dem på. Der kan sidde alle mulige gode folk på kontorer og tænke over, hvad man kan gøre, men det er ude på byggepladserne, de har erfaringen. Kan vi parre dem med nogle, der er gode til at få ideer, tror vi på, at vi kan finde nogle gode løsninger,« siger direktør i Kooperationen Susanne Westhausen og konkluderer:

»Vi er nødt til at tænke over, hvordan vi hjælper vores medarbejdere bedst muligt med at få et ordentligt arbejdsliv, så de ikke behøver gå på pension, når de fylder 60.«

Innovative løsninger koster penge

I knap to år har Lolle & Nielsen Inventions været rundt på byggepladser i hele landet, interviewet håndværkere, afholdt workshops og udarbejdet et idékatalog. I dialog med Kooperationens medlemmer har virksomheden udvalgt fire ideer, som de laver prototyper af og tester på byggepladser.

»De skal prøves af i en arbejdskontekst, vi skal have noget feedback. Det er en produktmodningsfase, inden vi forhåbentlig kan producere opfindelserne i et større styktal,« siger Steffen Nielsen, direktør i Lolle & Nielsen Inventions.

Kooperation
PR-foto: Kooperation

Adm. direktør i Kooperationen Susanne Westhausen.

Lolle & Nielsen
PR-foto: Lolle & Nielsen

Adm. direktør i Lolle & Nielsen Steffen Nielsen.

Lolle & Nielsen Inventions udsprang fra DTU i 2010 og har siden beskæftiget sig med at levere kreative løsninger til byggebranchen, fordi »vi har stor sympati med det hårde og slidsomme arbejde«, som Steffen Nielsen siger. En af firmaets første opfindelser hedder Smartmover’ og er en motoriseret stenvogn til at flytte mursten rundt på byggepladsen med.

»Det gik sløvt i starten, for når man som håndværker er vant til at betale 2.500 kroner for en stenvogn, virker det vanvittigt pludselig at betale 25.000 for en motoriseret version med træk og batteri. Men da branchen først fandt ud af, at maskinen havde en enorm impact på arbejdsmiljø og effektivitet, gik det fremad, og den er blevet standard i murerbranchen. Hvis murermester ikke har én, vælger mureren ofte at arbejde et andet sted. Det er et skoleeksempel på, at det godt kan lade sig gøre at skabe forandring i en traditionel branche,« siger Steffen Nielsen.

Hos Lolle & Nielsen Inventions oplever de det dog stadig som en svær – næsten umulig – udfordring at få håndværkere og arbejdsgiverorganisationer til at købe ind på ideen om, at tingene kan gøres på en anden, mere effektiv måde.

»Vi har aldrig oplevet, at andre arbejdsgiverorganisationer har været villige til at tage penge op af lommen, heller ingen entreprenørvirksomheder. Det har været fuldstændig op til producenterne selv at investere, og det kan være svært, for ofte er der ikke et specielt stort markedspotentiale, der retfærdiggør, at man skal poste et par millioner i projektet, og derfor strander det,« siger Steffen Nielsen.

Håndværkere bliver hørt

Derfor glæder det ham, at Kooperationen har købt ind på Lolle & Nielsen Inventions ideer og støttet deres arbejde med godt to millioner kroner, blandt andet fra Udviklingsfonden. Og de penge har været godt givet ud, siger direktør i Kooperationen Susanne Westhausen:

»Det handler selvfølgelig om at begrænse nedslidningen af vores medlemmer, men jeg synes også, det er et vigtigt perspektiv, at når håndværkerne ser, at der kommer folk udefra ud til deres arbejdsplads og spørger ind til deres hverdag og deres udfordringer, så føler de sig meget set og hørt. Hvilket ikke altid er tilfældet på mellemstore håndværkervirksomheder. Det er en utroligt stor gevinst, at de oplever, at deres arbejdsmiljø bliver taget alvorligt, og at man vil investere i det.«

Fra betonarbejder til børnehavepædagog

Steffen Nielsen håber, at de fire ideer, der udspringer af idekataloget, kan sættes i produktion inden for et års tid.

Hvad opfindelserne er, vil direktør i Lolle & Nielsen Inventions, Steffen Nielsen, helst ikke ud med på grund af den potentielle patenterbare nyhedsværdi. Han vil dog gerne fortælle om en af de opfindelser, som stadig har potentialet til at blive taget op på et senere tidspunkt, men i sidste runde midlertidig blev lagt på hold:

Et brobor, der skal gøre det mindre slidsomt for betonarbejdere at renovere broer, og som både kan bruges, når arbejderen står over broen og borer nedad, når han står parallelt med broen og borer til siden, og når han står under broen, holder boret og borer opad:

»Det er enormt hårdt at renovere en motorvejsbro: Der skal lægges et helt nyt dæklag, en forstærket betonkonstruktion, over det eksisterende. Der skal bores tusindvis af huller, både ovenfra og ned i dækket, horisontalt fra siden og nedefra, hvor du står under broen og borer opad. Det er enormt tungt, og så er det et gentagelsesarbejde, der slider dig op,« siger Steffen Nielsen.

Lolle & NIelsen
Illustration: Lolle & NIelsen

En illustration af broboret fra Lolle & NIelsens idékatalog.

Betonredskabet bliver ikke til virkelighed i denne omgang, men Susanne Westhausen fra Kooperationen håber, at samarbejdet med Lolle & Nielsen Inventions kan danne grobund for, at flere organisationer og private virksomheder vil arbejde målrettet med at skabe nye løsninger til håndværkerfaget:

»Når behovet er så eksplicit, og løsningerne rent faktisk er til at finde, så skulle man da også tage at gøre noget ved det. Alt andet ville ikke være god virksomhedsledelse,« siger hun.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden