0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tredje Natur, Arkitema og Cowi
Visualisering: Tredje Natur, Arkitema og Cowi
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skåne i stærkt kritisk høringssvar: Lynetteholm ændrer strøm i Øresund

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er ikke kun danske høringsparter, som er bekymrede ved planerne om at anlægge Lynetteholm i Københavns Havn.

Fredag udløb høringen i Sverige efter den såkaldte Esboo-konvention, og her har den statslige myndighed Skåne Len, indleveret et stærkt kritisk høringssvar.

Lenet ønsker, at alle projektets påvirkninger bliver belyst i samme VVM, deriblandt eksempelvis også udvinding af sand til øen fra Kriegers Flak.

Og så er det særligt stærkt bekymret for særligt havstrømmene i Øresund, fremgår det af svaret, som endnu ikke er lagt på nettet. For med øen falder vandsstrømmen gennem Øresund med en kvart procent, og tilførslen af saltvand til den udfordrede Østersø med næsten det samme, og det medfører risiko for et fald i tilførslen af iltrigt vand.

»Det, som gør os allermest bekymret, er effekten på strømdynamikkerne. Selv hvis vi tager dem på ordet i VVM’en og antager, at vandgennemstrømningen bliver en kvart procent, som det fremgår, er det en enorm ændring, som vil have en kæmpe indflydelse. Og i VVM’en beskrives det ikke, hvad de større konsekvenser af dette kan blive for Øresund og Østersøen,« siger Carl Lindqvist, vandadministrator i Skåne Len, til Ingeniøren.

Vil forplumre vand og dræbe ålegræs

Skåne Len er også bekymret for, at anlæggelsen vil forplumre vandet med sedimenter og medføre forureningsspredning, som kan ramme Natura 2000-områder som Saltholm og Falsterbo-halvøen.

Denne spredning er ikke tilfredsstillende beskrevet i den danske VVM-rapport, mener lenet.

Samtidig vil anlæggelsen af den store kunstige ø medføre tab af et stort marint habitat i sig selv, mens forplumringen fra sedimenter også kan have stor effekt på ålegræs andre steder.

Netop ålegræs er vigtigt for livet i havet, fordi det er gydested for mange fiskearter.

Skåne Len har indleveret sit høringssvar efter Espoo-konventionen, som er en konvention om grænseoverskridende miljøpåvirkninger.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden